maritbet girişmaritbet
İnanç turizmine bir durak daha ekleniyor

İnanç turizmine bir durak daha ekleniyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanma aşamasına gelen üftade tekkesi, turizme ve kentin önemli manevi yapısına katkı sağlayacak

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanma aşamasına gelen Üftade Tekkesi, kentin en önemli manevi odaklarından biri haline geliyor. Bursa'nın turizmden hak ettiği payı alması hedefiyle tarihi ve kültürel miras çalışmalarıyla kenti adeta bir açık hava müzesine dönüştüren Bursa Büyükşehir Belediyesi, ayağa kaldırdığı eserlere Üftade Tekkesi'ni de ekliyor. Önceki yıllarda başlatılan restorasyon çalışmalarından bir sonuç alınamayınca tarihi yapının ayağa kaldırılması için 2009 yılında devreye Büyükşehir Belediyesi girdi. Üftade Mehmed Muhiddin tarafından 16. yüzyılın sonlarına doğru yaptırılan cami ve tekke orijinal şekli ile günümüze ulaşamasa da Büyükşehir Belediyesi'nin restorasyon çalışmaları ile yapı ilk günkü orijinal haline kavuştu. Restorasyonu tamamlanma aşamasına gelen ve çevre düzenlemesi yapan tarihi yapıdaki çalışmaları inceleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Tarihi ve Kültürel Miras Projeler Koordinatörü Aziz Elbas'tan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Üftade Hazretlerinin, Aziz Mahmud Hüdayi gibi birçok önemli talebesini yetiştirdiği tarihi tekkenin ayağa kaldırılması için 9 yıldır çalıştıklarını söyledi.

Büyükşehir Belediyesi olarak tarihi yapıyı çevreleyen binaların kamulaştırılarak yıkıldığını hatırlatan Başkan Altepe, “Emir Sultan, Üftade Hazretleri, Somuncu Baba, İsmail Hakkı Bursevi gibi birçok evliyayı bağrında yaşatan Bursa'mız önemli bir esere kadar kavuşuyor. Tekkenin bir bölümü ile mescit dışında önemli bir bölümü günümüze ulaşamayan 500 yıllık eseri ilk günkü ihtişamına kavuşturduk. Ocak ayının ortalarında açılışını yapacağız. Burası da önemli bir kültür merkezi, ziyaretgah ve kültür yolcularının önemli bir uğrak yeri olacak. Üftade Hasretlerinin koruma altındaki kıyafetleri ve eşyaları da burada özel bir bölümde sergilenecek” diye konuştu.

Üftade tekkesi
Toplam 2 bin 500 metrekarelik alana yayılan yapıda, zemin ve 1. kattan oluşan 630 metrekarelik tekke bölümü ile 135 metrekareden oluşan cami ve semahane bulunmaktadır. Tekke bölümünde çok amaçlı salon, arşiv, çilehane, külhan, sofa, hamam, mutfak, soğukluk ve 9 adet oda bulunmaktadır. Cami bölümünde ise cami ve semahane bulunmaktadır. Semahane günümüzde son cemaat yeri olarak kullanılmaktadır. Semahanenin kuzeyinde bulunması gereken selamlık günümüze gelememiştir. Çilehane, iki katlı, kare planlı ve ahşap tavanlı basit bir yapıdır. Çilehane içinde Üftade'nin çok sayıda özel eşyası ile sema için kullanılan defler bulunmaktadır. Cami 1975 yılında vakıflar genel müdürlüğü tarafından onarıma tabi tutulmuş kuzeye bakan duvarların bir kısmı tuğlayla yenilenmiştir. Mescid pencereleri eski yapısından kalan en orijinal kısımdır.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bursa'da Süleyman Çelebi Türbesi'nin bulunduğu alanda külliye yapılacak
  • 16.11.2021 11:38

Bursa'da Süleyman Çelebi Türbesi'nin bulunduğu alanda külliye yapılacak

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Başkanlık Konutu ile etrafını ka ...

Bursa Şehir Hastanesine raylı sistemle ulaşım projesinde saha çalışması başladı
  • 01.12.2020 13:08

Bursa Şehir Hastanesine raylı sistemle ulaşım projesinde saha çalışması başladı

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Şehir Hastanesine kesintisiz ulaşımın sağ ...

Restore edilen 2 asırlık bina gençlik merkezi olacak
  • 23.06.2021 16:53

Restore edilen 2 asırlık bina gençlik merkezi olacak

Bursa'da restore edilen 2 asırlık bina gençlik merkezi olarak hizmet verecek. ...

Bursa Hanlar bölgesi için acele kamulaştırma kararı
  • 24.04.2021 13:56

Bursa Hanlar bölgesi için acele kamulaştırma kararı

Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi için verilen Cumhurbaşkanı Erdoğan imzalı acele k ...