maritbet girişmaritbet
   İklimlendirme sektörü  85 milyar dolara çıktı!

İklimlendirme sektörü 85 milyar dolara çıktı!

5 Mayıs 2012 Cumartesi tarihine kadar İstanbul Fuar Merkezi CNR Expo'da ürünlerini sergileyecek sektörün temsilcisi olan İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD) de Fuar hazırlıkları çerçevesinde kısa bir süre önce bir basın toplantısı düzenleyerek sektörün temel yapısını ortaya koydu

  Kısaca "iklimlendirme sektörü" diye adlandırdığımız ısıtma, soğutma ve klima sektörü bugün açılacak SODEX Fuarı'na kilitlenmiş durumda. 5 Mayıs 2012 Cumartesi tarihine kadar İstanbul Fuar Merkezi CNR Expo'da ürünlerini sergileyecek sektörün temsilcisi olan İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD) de Fuar hazırlıkları çerçevesinde kısa bir süre önce bir basın toplantısı düzenleyerek sektörün temel yapısını ortaya koydu. Toplantıda İSKİD Yönetim Kurulu Başkanvekili Nedim Zalma bir sunum yaptı. İSKİD Yönetim Kurulu ve İstatistik Komisyonu üyesi Sedat Akıska Dünya Klima Pazarı ile Türkiye Split ve VRF klimalara ilişkin verileri, İstatistik Komisyonu üyesi Tunç Korun da Merkezi Sistemler hakkında bilgileri sundu. Sunulan genel verilere göre Türkiye'de iklimlendirme pazarı, diğer sektörlere oranla canlılığını koruyor ve ileriye doğru ciddi bir gelişme potansiyeli taşıyor.

  Zalma, Akıska ve Korun, sektörün genel değerlerini ve büyüklüklerini sunarken özetle şu bulguları dile getirdiler.

Dünya pazarı 85 milyar dolar

2008'depatlayan finansal dünya krizi iklimlendirme sektörünü de etkiledi. 2008'de 70milyar dolar olan toplam dünya pazarı, global krizin etkisi ile 2009'da 63milyar dolara kadar düştü. Ancak son yıllarda görece bir toparlanma kaydedildi. Geçen yıl dünya iklimlendirme pazarı 85 milyar doları buldu.

Türkiye'nin Pazar büyüklüğü 2010 yılına göre adet bazında yaklaşık yüzde 40, değer olarak yaklaşık yüzde 25 büyüyerek2011 'de 1.5 milyar dolarlık bir hacme ulaştı. Bu hesapla Türkiye'nin dünya klima-soğutma sektöründeki pazar payının yüzde 1.8 kadar olduğu söylenebilir.

Türkiye pazarı büyüme vaat ediyor

Split klimalarda konutlarda penetrasyon, yani kullanım oranı yaklaşık yüzde 10 civarında bulunuyor. Oysa diğer Akdeniz ülkelerinde aynı oran yüzde 20-50 aralığında değişiyor. Buna göre Türkiye'deki kullanım oranının hâlâ çok düşük ve konutlarda split klima kullanımının potansiyel olarak büyümeye açık olduğu söylenebilir. Nitekim split pazarında 2011 yılında imalat yüzde 34, ithalat yüzde 60, iç satış yüzde 55 ve ihracat yüzde 17 artış gösterdi. İç satış adedi2007 zirvesi olan 1 milyon 200 bin adetlere tekrar ulaştı.

Gelecek Inverter teknolojisinde dolara kadar düştü

Enerji verimliliği konusunda tüketicinin duyarlılığı sürekli artıyor. Enerji verimliliğini arttıran yeni Inverter teknolojisine sahip ürünlere olan talep, büyüyen iç pazarda da artmaya devam ederek yüzde 20 oranına ulaşmış durumda. Sektör bu oranın AB'de 2013 yılbaşında uygulamaya girmesi ve ülkemizde de bir yıl sonra uygulanacak olması ile daha da artmasını bekliyor. Bir başka deyişle gelecek Inverter teknolojisinde.

Merkezi sistemlerden de pay alarak büyüyen değişken soğutkan debili klimalarda (VRF) ise dış ünite bazında ithalatta ve iç pazarda yüzde 50 büyüme olurken, ihracatta yüzde 46 düşme gözleniyor. Yaklaşık18 bin dış ünite adedi ile VRF pazarı 150 milyon dolar büyüklüğüne ulaşmış durumda. Sektör yetkilileri VRF pazarının inşaat sektörü ve ülkemizdeki yatırımların artması ile büyümeye devam edeceğini düşünüyor.

- Kanallı split ve çatı tipi klimalarda ise ithalat ağırlığı devam etmekte olup, kanallı modellerde Uzakdoğu tipleri ağırlık kazanıyor. 2011yılında kanallı split klimalarda iç pazar büyümesi yüzde 9 civarında kaldı. Çatı tiplerinde ise iç pazarda 2010 yılındaki daralmaya tepki olarak 2011yılında yüzde 24 artış gerçekleşti.

Çin malına antidamping sektörü canlandırdı

 Yatırımlardan ve inşaat sektöründen birebir etkilenen soğutma grupları ürünlerinde adet bazında 2009'da yüzde 30'u aşan bir düşme vardı. 2010'da bir yükselme trendine girdik. 2011 'de artış yüzde 45 seviyesine ulaştı. Sektör,yerli imalattaki artış oranının ithalattaki artış oranından fazla olması sevindirici buluyor. Bu trend etkisini ihracatta da gösterdi ve sektör ihracatı yüzde 43 arttı.

 - Klima santralları ve fan coiller soğutucu gruplar ile birebir bağlantılı ürünlerdir. Santrallarda iç pazarda soğutma gruplarına paralel büyüme gerçekleşti.

 Fan coillerde Çin menşeili ürünlere antidamping uygulamasının da etkisiyle yerli imalat yüzde 27 ve iç pazar yüzde 12 arttı. Bu artış trendinin devam edeceğini düşünmekteyiz.

 Ar-Ge yatırımları meyvesini veriyor  

  Isı değiştirici bataryalar ürün ailesinde yapılan yerli sermaye ve Ar-Ge yatırımları ile ihracat değerlerimiz hak ettiği noktaya geliyor. Gerek metrekare gerekse adet bazında topladığımız istatistiklerde 2011 yılında ciddi artışlar oluştuğu görülüyor. Metrekare olarak iç pazar yüzde 53, ihracatta yüzde 37 oranında artış var. İç pazar değerleri 2009'da bile daralma göstermedi. 2011 yılında 2008 ihracat değerlerimizi geçtik ve bu da bize gurur veriyor.

  Global ısınma, siyasi istikrar ile yakalanan sürdürülebilir büyüme, enerji verimliliği, iç hava kalitesi duyarlılığının artması, tüketici güven endeksinin de artmaya devam etmesi gibi faktörler, klima sektörünün büyümeye devam edeceğini gösteriyor.

Cumhuriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İFM'nin toplam kapalı fuar alanı 225 bin metrekareye çıkacak
  • 03.01.2023 11:04

İFM'nin toplam kapalı fuar alanı 225 bin metrekareye çıkacak

İstanbul Yeşilköy'de 11 salonun bulunduğu İstanbul Fuar Merkezi (İFM), kapalı fu ...

İklimlendirme sektörü sosyal konut projelerinin "iklim dostu" olmasını talep etti
  • 03.10.2022 16:29

İklimlendirme sektörü sosyal konut projelerinin "iklim dostu" olmasını talep etti

TOBB Türkiye İklimlendirme Meclisi Başkanı Zeki Poyraz, yaptığı yazılı açıklamad ...

Klima alacaklara ipuçları
  • 13.07.2022 10:02

Klima alacaklara ipuçları

MediaMarkt, yaz mevsiminin gelmesi ve havaların ısınmasıyla klima almayı düşünen ...

Klimayı doğru ve tasarruflu kullanmanın 7 yolu!
  • 08.06.2022 10:04

Klimayı doğru ve tasarruflu kullanmanın 7 yolu!

Isıtma, soğutma ve havalandırma sektörünün önde gelen firmalarından Bosch Termot ...

İstanbul Fuar Merkezi'nin akıbeti belli oldu!
  • 16.08.2021 10:34

İstanbul Fuar Merkezi'nin akıbeti belli oldu!

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, 'İstanbul Dünya Ticaret Merk ...

Klimada 1 derece ferahlık, yüzde 10 ek maliyet demek!
  • 25.06.2021 09:57

Klimada 1 derece ferahlık, yüzde 10 ek maliyet demek!

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte herkes bu sorunun yanıtı arıyor. Sıcaklarda s ...