maritbet girişmaritbet
Hüsnü Özyeğin Vakfı yeşil kampüsle yatırımcılara örnek oldu!

Hüsnü Özyeğin Vakfı yeşil kampüsle yatırımcılara örnek oldu!

Hüsnü Özyeğin Vakfı'nın kurduğu Özyeğin Üniversitesi, ilk kez yeşil bina sertifikası aldı. Çekmeköy kampüsündeki 2 binasıyla Leed Gold sertifikası alan üniversite inşaat firmalarına da örnek oldu. Üniversite tüm binaları için bu sertifikayı almayı planlıyor

 

14 binaya ulaşacak 
 
Özyeğin Üniversitesi Genel Sekreteri Cengiz Eryeler de, kompleksi hayata geçirirken çevreci olmasını öngördüklerini belirterek, "Binaların tanesi 25 milyon dolara mal oluyor. Şu anda kampüste 7 bina var ve 4 tane daha geliyor. Toplamda ise 14 binaya ulaşacağız. İnşaatın metrekaresi 1100 dolar. Normalde inşaatları metrekaresi 700 dolara yaparsınız" dedi. 
 
Gelişen gayrimenkul sektörü ve çevreci bina anlayışı üniversite kampüslerini de etkisi altına alırken, Türkiye'nin en zengin işadamlarından biri olan Hüsnü Özyeğin tarafından kurulan Özyeğin Üniversitesi Çekmeköy'deki kampüsüyle çevreye en az zarar verecek şekilde tasarlandı. Toplam 127 bin metrekare alana kurulu kampüste eğitime başlayan Özyeğin Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi ve Öğrenci Merkezi binaları ile Leed Gold Sertifikası aldı. Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Erkut, 2014 yılına kadar tüm binalar için bu sertifikayı alacaklarını söyledi. 
 
Erhan Erkut, üniversitenin daha tasarım aşamasında çevreci olması için öngörüde bulunduklarını anlatarak, mimari tasarım için yarışma düzenlediklerini ve finalde 6 gurubun yarıştığını söyledi. RMCM'in projesinin yarışmayı kazandığını ifade eden Erkut, "B Dizayn firması da yerel ortak olarak projeyi hayata geçirdi. Bu sayede de ortaya bu kampüs çıktı" dedi. 
 
Denetlemeyi kendisi yapıyor 
 
Erhan Erkut, projenin hayata geçirilmesinde 20'ye yakın farklı disiplinde profesyonelle işbirliği yaptıklarının altını çizerek, şunları söyledi: "Tabii ve fonksiyonel bir kampus olsun istedik. Mimarlardan gelen görüşleri dinledik ve sonuçta böyle bir kampüse sahip olduk. Şantiyede bir taraftan çalışmalar devam ediyor. Şantiyede bizim özel bir ekibimiz var. Bu ekip denetlemeyi yapıyor. Her şey bizim kontrolümüzde gidiyor. Hüsnü Bey de üniversiteyle çok yakından ilgileniyor. Kendisi de inşaat mühendisi olduğu için konuya oldukça hakim. Şimdiye kadar 2 milyon metrekarelik inşaat yapmış." 
 
Proje etap etap ilerliyor 
 
Erhan Erkut, tüm kampüsü aynı anda inşa etmek yerine etap etap ilerlediklerini anlatarak, çok fonksiyonlu bir bina yaparak işe soyunduklarını ve hatalarını göre göre yeni binaları inşa etmeye devam ettiklerini söyledi. Erkut, şunları kaydetti: "Yeni binaları ihtiyaçlara göre tasarlıyoruz. Mesela sınıflarda öğrencilerin önüne bilgisayarları için masa koyuyoruz. Sınıf büyüklüklerini öğrenci sayılarına göre değiştiriyoruz. Bu sayede ileride yeni masraflar yapmaktan kurtuluyoruz." 
 
Avrupa'dan hibe aldı 
 
Özyeğin Üniversitesi Enerji Çevre ve Ekonomi Merkezi Direktörü Prof. Dr. Pınar Mengüç, inşaatı süren hazırlık okulu için geliştirdiği projeyle Avrupa'dan 1 milyon euro'luk hibe almayı başarmış. Bu sayede Prof. Dr. Mengüç, bu binayı Leed sertifikasının gerektirdiğinin çok daha ötesinde yeşil olarak planladıklarını anlatarak, 17 bin metrekarelik okulun içinde klima kullanılmayacağını söyledi. 
 
Atık suları topluyor enerjiyi savurmuyor 
 
Özyeğin Ünivertesi yeşil bina olmak için birçok özellik taşıyor. Arazinin yüzde 50'si bitkilendirilirken, yağmur suyu toplanarak tekrar kullanılacak. Çatılar bitkilendiriliyor. Hibrit ve düşük emisyonlu araçlar için özel park yerleri yapılıyor. Gri sular arıtılarak tekrar değerlendirilecek. Akıllı bina otomasyon sistemleri uygulanıyor. Bina günışığından en üst düzeyde faydalanıyor. İnşaat hafriyatı kampüs alanı içine dökülüyor. Güneş panelleri kullanılıyor. Enerji dağıtım merkezi kuruluyor. 
 
Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bebek odaları için en kullanışlı dolap fikirleri
  • 01.10.2020 07:30

Bebek odaları için en kullanışlı dolap fikirleri

Bebek odası dolap fikirleri ile düzenli ve kolay kullanım sağlayabilirsiniz. ...

Türk Telekom genel müdürlük binası satılıyor
  • 02.05.2016 13:49

Türk Telekom genel müdürlük binası satılıyor

Mecidiyeköy'deki Türk Telekom Genel Müdürlük binasının ardından şimdi Maçka'daki ...

Rönesans Biz binasına sürdürülebilirlik ödülü
  • 21.03.2016 15:05

Rönesans Biz binasına sürdürülebilirlik ödülü

Y. Mimar Murat Aksu ve Y. Mimar Umut İyigün tarafından kurulan MuuM, RÖNESANS Bİ ...

Levent 199 ofis projesi sertifikaları ZORLUyor!
  • 26.02.2015 14:24

Levent 199 ofis projesi sertifikaları ZORLUyor!

Zorlu Gayrimenkul'un Levent 199 ofis projesi, Amerikan Yeşil Binalar Konseyi (US ...

HABOM Tesisi 35 futbol sahası büyüklüğüyle çevrecilikte zirvede
  • 14.02.2015 10:40

HABOM Tesisi 35 futbol sahası büyüklüğüyle çevrecilikte zirvede

Altensis rehberliğinde LEED Gold sertifikası alan Sabiha Gökçen Havaalanı’ndaki ...