maritbet girişmaritbet
Hüseyin Bilmaç: Kentsel dönüşüm, enerji verimli binalar için bulunmaz fırsat!

Hüseyin Bilmaç: Kentsel dönüşüm, enerji verimli binalar için bulunmaz fırsat!

İnşaat Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilmaç, enerji verimli binalarla, Türkiye'nin 3 aylık enerji ithalatına eşit enerji tasarrufu sağlanabileceğini belirtti

 

İnşaat Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilmaç, enerji verimli binalarla, Türkiye'nin 3 aylık enerji ithalatına eşit enerji tasarrufu sağlanabileceğini belirtti.

Yapılan açıklamaya göre, İMSAD, AB tarafından fonlanan ve 9 ülkenin ortaklığında gerçekleştirilen ''EUbuild EE Binalarda Enerji Verimliliğinin Finansmanı'' konulu projesinin sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilmaç, EUbuild projesi kapsamında İMSAD'ın 9 ülke, 49 ortak ve iştirakçi kurumla birlikte önemli bir sektörler arası işbirliği örneği gösterdiğini vurguladı.

Binalarda Enerji Verimliliğinin Finansmanı ile ilgili çok önemli sonuçlar elde ettiklerini ifade eden Bilmaç, ''Avrupa Birliği'ne uzun bir üyelik süreci yaşayan ülkemizin en önemli sektör kuruluşlarından biri olan İMSAD'ın inşaat sanayisi için hazırladığı projeler bugün artık EUbuild adı altında sürdürülebilir bir marka olmuştur'' değerlendirmesini yaptı.

''Türkiye'de 12 aylık enerji ithalatının 3 ayının, enerji verimli binalarla tasarruf edilmesi mümkün'' görüşünü dile getiren Bilmaç, Türk inşaat sanayisi olarak cari açığa yüzde 300 oranında pozitif katkı sağladıklarını belirtti.

Cari açığın yüzde 67'sinin enerji ithalatından kaynaklandığına dikkati çeken Bilmaç, ''Bu yılın 9 ayında enerji ithalatına 45 milyar dolar verdik. Ülkemizde enerji harcamalarının yaklaşık yüzde 40'ı binalarda yapılıyor. İMSAD olarak binalarda sağlanacak verimlilikle yılda 12-15 milyar dolar bir tasarruf vadediyoruz. 2020 yılı için belirlenen yüzde 20 daha az enerji hedefine ancak akılcı adımlarla ulaşabiliriz'' ifadelerini kullandı.

Ülke gündemindeki kentsel dönüşüm sürecinin de enerji verimli binalar ve enerji tasarrufu için bulunmaz bir fırsat sunduğuna işaret eden Bilmaç, kentsel dönüşüm çerçevesinde sürdürülebilir projelerle çevrenin güvenli ve enerji verimli yeşil binalara dönüştürme şansının çok yüksek olduğunu vurguladı.

Bilmaç, bina kabuğu yalıtımı, ısı tasarruflu camlar, verimli pencereler, ısıtma-soğutma sistemleri ve verimli cihazlarla ciddi bir enerji verimliliği sağlanabileceğinin altını çizdi.

''Binalarda enerji verimliliğinde hükümetler itici güç olabilir''

Binalarda enerji verimliliğinde harekete geçmek amacıyla hükümetlerin itici güç olabileceğine değinen Bilmaç, şunları kaydetti:

''Hükümet politikaları ve stratejileri, enerji verimliliği uygulamalarına temel oluşturmaktadır. Özellikle zorunlu/gönüllü uygulamalar arasından, ödül/ceza sistemi ile desteklenen zorunlu uygulamalar daha önceliklidir.

Enerji kimlik belgesi ve enerji performans sözleşmesi başta olmak üzere ilgili uygulamalar kapsamında gerekli olan referans ve maksimum enerji verimlilik potansiyellerinin bina türlerine göre (konut, ticari bina, hastane, okul, alışveriş merkezi) belirlenmesi amacıyla bütünleşik bina stok bilgi, ölçüm ve izleme sisteminin oluşturulması gerekmektedir. Enerji verimliliği finansmanı için piyasa şartlarının oluşumunda diğer ülke/bölgelerdeki benzer çalışmaların en iyi örneklerinin yanı sıra 'uygulayarak öğrenmek' de önem taşımaktadır.

Enerji verimliliği yatırımlarından elde edilecek kazancın 3E (enerji-çevre-ekonomi) döngüsünde sinerji etkisi beklenenden fazladır. Hedeflenen ve gerçekleşen enerji tasarruf potansiyellerinin arasında olabilecek farkların en aza indirgenmesi için kullanılan malzemeden, enerji tüketen cihazlara ve sistemlere kadar her aşama düzgün tasarlanmalı, inşa edilmeli, işletilmeli ve izlenmelidir.''

Murat Birinci/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Emre Ilıcalı ve Berkay Somalı'nın gözüyle yeşil binalar
  • 20.02.2014 16:20

Emre Ilıcalı ve Berkay Somalı'nın gözüyle yeşil binalar

Altensis firmasının kurucu ortakları Emre Ilıcalı ve Berkay Somalı, yeşil binala ...

Yeşil Binalar Zirvesi
  • 18.02.2012 17:19

Yeşil Binalar Zirvesi

Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilecek olan Uluslar arası Yeşil Binalar Zirvesi ö ...

İMSAD REEL SEKTÖR BEKLENTİLERİ
  • 20.01.2012 16:38

İMSAD REEL SEKTÖR BEKLENTİLERİ

İnşaat sektörünün önde gelen isimleri İMSAD’ın düzenlediği toplantıda buluştu. ...

İnşaatta kalite zirvesi
  • 24.11.2011 17:02

İnşaatta kalite zirvesi

İMSAD Başkanı Hüseyin Bilmaç 3. Uluslararası inşaatta kalite zirvesi hakkında bi ...

Yenilenebilir enerji kentsel dönüşümle entegre olmalı!
  • 04.06.2017 10:22

Yenilenebilir enerji kentsel dönüşümle entegre olmalı!

Şehirlerle ilgili tüm detayların masaya yatırıldığı raporda, yenilenebilir enerj ...