maritbet girişmaritbet
Hindistan pazarından en büyük payı Türk doğal taşları alacak

Hindistan pazarından en büyük payı Türk doğal taşları alacak

İMİB, doğal taş ticaretinde dengeye odaklandı

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB); Hindistan ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin dengeli bir görünüm almasına odaklandı. Bu amaçla sektörün en büyük buluşmalarından biri olan Stona 2014 Fuarı'nda çalışmalar yapan İMİB, Hindistan'ın uyguladığı kotalar kaldırılıncaya kadar mücadelede kararlı… Son yıllarda yakaladığı ekonomik büyüme ve sahip olduğu taş kültürüyle sektörün en önemli hedef pazarı olan Hindistan, uyguladığı ithalat kotasıyla bu ülkeye gerçekleştirilecek doğal taş ihracatının önünü tıkıyor. Türkiye'nin doğal taş ihracatından yüzde 44 pay alan Çin'e alternatif en önemli pazar olarak görülen Hindistan; sektörün potansiyelini değerlendirebilmesi ve hedeflerine ulaşabilmesi için stratejik öneme sahip. Doğal taş ihracatında dünya üçüncüsü olan Türkiye 2013 yılında 2 milyar 225 milyon dolarlık ihracata imza attı. Bu oran ülkemizin toplam maden ihracatının yaklaşık yüzde 40'ını oluşturuyor. Bununla birlikte Hindistan'ın doğal taş ihracatımızdaki payı miktar bazında sadece yüzde 1,89. İMİB, kota sorununun aşılması durumunda Hindistan'a yılda yaklaşık bir milyon ton doğal taş ihracatının gerçekleşeceğini öngörüyor. Türkiye'nin doğal taş ihracatında Çin'e olan bağımlılığını azaltacak bu durum diğer yandan Hindistan ve Türkiye arasındaki ticaretin de dengeli bir kulvarda ilerlemesini sağlayacak.

Stona 2014 Fuarı'nda İMİB yetkilileri sektör temsilcileri ile bir araya gelerek ülkemizin 4 bin yıllık doğal taş kültürünü, dört yüzün üzerinde renk ve desenle sahip olduğu zengin skalayı tanıttılar. Diğer yandan gerçekleştirilen görüşmelerde Hindistan'ın uyguladığı kota sorununun iki ülke arasındaki ticarete olumsuz etkileri de vurgulandı. 

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Tevfik Tunç Türker; “Türk doğal taş sektörü ihracat odaklı büyüyen bir sektör. Gelişiminin sürdürülebilmesi için de bir yandan güçlü olduğu mevcut pazarları korurken diğer yandan alternatif pazarlar oluşturması gerekiyor. Geçmişe dayalı taş kültürü ile sektörümüzün en önemli hedef pazarları arasında olan Hindistan pazarını kazanmak büyük önem taşıyor. Sektörün en büyük buluşmalarından biri olan Stona 2014 Fuarı'nda da bu doğrultuda çalışmalar ve görüşmeler gerçekleştirdik. Sektör temsilcileri ile bir araya gelerek  hem Türk doğal taşlarını tanıttık hem de Hindistan'ın uyguladığı kota sorunun iki ülke arasındaki ticarete olumsuz etkilerini anlattık” dedi.

Hindistan'a gerçekleştirilen doğal taş ihracatı hakkında bilgi veren Türker; “Hindistan'ın uyguladığı kotaya ek olarak geçtiğimiz yıl dünya genelinde yaşanan ekonomik ve siyasi istikrarsızlık sektörümüzün bu ülkeye olan doğal taş ihracatında da etkilerini gösterdi. 2013 yılında Hindistan'a ihracatımız miktar bazında yüzde 11,16 azalışla 159,369 ton; değer bazında ise yüzde 8,22 azalışla 46,3 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ancak geçtiğimiz yıl gerçekleşen bu seyre rağmen kotaların tamamen kalkması halinde Hindistan en önemli ihracat pazarımız olacağına inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Çin'e bağımlılık Hindistan ile yıkılacak 
Türkiye'nin doğal taş ihracatından yüzde 44 pay alan Çin'e bağımlılığını Hindistan ile azaltacağını belirten İMİB Üyesi Tevfik Tunç Türker sözlerine şöyle devam etti; “Ülkemiz sahip olduğu zengin doğal taş rezervleri sayesinde pazarda oldukça güçlü bir konumda. Dünyanın pek çok ülkesine doğal taş ihracatı gerçekleştiriyoruz. Ancak batı ülkelerinde yaşanan resesyon Türk doğal taş üreticilerini ve sanayicilerini Çin'e yöneltti. Bugün Türkiye'nin hem maden hem de doğal taş ihracatında Çin'e olan bağımlılığı endişe verici bir boyutta. Çin pazarında yaşanacak bir durgunluk sektörümüz açısından büyük problem oluşturabilir. Hindistan'ı Çin'e alternatif güçlü bir hedef pazar olarak görüyoruz. Ancak bunun için de kota sorununun aşılması şart.”

Hindistan-Türkiye arasındaki ticari ilişkiler Türkiye aleyhinde
İMİB olarak kota sorununun çözümü için çalışmalarına devam edeceklerini belirten Türker; “Türkiye-Hindistan arasındaki ilişkilere baktığımızda iki ülke arasındaki dış ticaret dengesinin Türkiye aleyhine bir tablo çizdiğini görüyoruz. 5,8 milyar dolarlık ithalat yaptığımız ülkeye gerçekleştirilen ihracat sadece 519 milyon dolar. Yani; ithalatın yüzde 10'unu karşılayacak kadar bile ihracat yapamıyoruz. Böyle büyük bir pazarı değerlendirememek Türkiye açısından büyük bir kayıp. Siyasi otoritelerin bu konuda atacağı adımlar büyük önem taşıyor.” dedi. 

İMİB'in 2012 yılında Ekonomi Bakanlığı ile gerçekleştirdiği girişimler sonucunda Hindistan'ın 300 bin ton olan doğal taş ithalat kotasını önce 500 bine sonra ise 600 bin tona çıkardığını belirten Türker; “Bu başarının ardından, bu kez 30-31 Ocak 2014 tarihlerinde Ekonomi Bakanlığı'nın öncülüğünde Yeni Delhi'de gerçekleşen Türkiye-Hindistan Ekonomik ve Teknik İşbirliği Karma Komitesi (KEK) 10. Dönem Toplantısı'nda yerimizi aldık. Toplantı kapsamında Türkiye tarafı olarak Hindistan'dan Dış Ticaret Politikasının yeniden gözden geçirilmesi talep edildi. Toplantı sonucunda iki ülke arasındaki yasa ve uygulamaların iyileştirilmesi için anti-damping, anti-sübvansiyon ve koruma önlemlerinin soruşturulması noktasında anlaşmaya varıldı. Sektörümüz açısından da önemli gelişmelerin yaşandığı toplantıda, her iki tarafça imzalanan anlaşma kapsamında; 2014 yılı sonuna kadar özellikle mermer ve traverten blokları ithal lisansı sorunun aşılması konusu da yer alıyor. Bundan sonraki dönemlerde iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da iyi bir noktaya gelebilmesi için  hem siyasi otoritelere hem de sektör temsilcilerimize büyük görevler düşüyor. Bu doğrultuda 2015 yılından itibaren Hindistan fuar organizasyonlarını üstlenme kararı aldık. Böylece fuarlara katılacak ihracatçılarımıza daha ucuz ve kaliteli hizmet sunabileceğiz” dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Poblenou, Akdeniz sıcaklığını evinize getiriyor
  • 14.01.2021 11:00

Poblenou, Akdeniz sıcaklığını evinize getiriyor

Silestone’un yeni koleksiyonu Loft’ta yer alan Poblenou, tasarım ve rengiyle mek ...

İMİB, Türk mermerini dünya arenasına taşıyacak!
  • 25.03.2018 10:40

İMİB, Türk mermerini dünya arenasına taşıyacak!

İMİB Başkan ADayı Mustafa Selçuk Çevik, Türk mermeriyle ilgili lobi kurulması ge ...

"Beyaz Saray'da, Vatikan'da, Lahey'de Türk mermeri"
  • 27.02.2018 16:49

"Beyaz Saray'da, Vatikan'da, Lahey'de Türk mermeri"

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Dinçer, Beyaz Saray, Vatikan ve Lah ...

Çin ve Hindistan'da doğal taş talebi arttı
  • 05.09.2017 09:26

Çin ve Hindistan'da doğal taş talebi arttı

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, Çin ve Hindistan'da inşaat ...

Doğaltaş ihracatı ilk 5 ayda yüzde 22 arttı
  • 27.06.2017 12:07

Doğaltaş ihracatı ilk 5 ayda yüzde 22 arttı

Türkiye doğal taşı 2017’nin ilk 5 ayda yüzde 22 ihracat gerçekleştirerek sektö ...

Turkish Stones 2018 Cruise koleksiyonu tanıtılıyor
  • 07.06.2017 16:21

Turkish Stones 2018 Cruise koleksiyonu tanıtılıyor

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği desteğiyle, “TURKISH STONES” isimli 2018 Cr ...