maritbet girişmaritbet
Hilmi Işıkören: 2013’te stoğun kadar üret, müşterin kadar sat devri başlıyor!

Hilmi Işıkören: 2013’te stoğun kadar üret, müşterin kadar sat devri başlıyor!

Gayrimenkul Uzmanı Hilmi Işıkören Exclusive Homes Dergisi'nde 2012 yılının bir gayrimenkul değerlendirmesini yaparak 2013'te umutların arttığını dile getirdi

Türkiye'nin lokomotif sektörü olan inşaat-emlak sektörü, KDV belirsizliği, imar sorunları, bölgesel savaş ve küresel kriz tehditleri gibi olumsuzluklara rağmen 2012 yılını olumlu beklentilerle kapattı. İnşaat-emlak sektörü, özellikle kentsel dönüşüm,  mütekabiliyet yasası ile yabancıya mülk satışı, 2B ve yeni düzenlemeler ile 2013 yılını umutla karşılamaya hazırlanıyor. Bunun yanı sıra Türkiye'nin kredi notunun artması, konut kredilerinin düşüşe geçmesi 2013 için umutları daha da arttırıyor.

Kentsel dönüşümün kilit şehri, cazibe merkezi İstanbul, birbiri ardına inşa edilen nitelikli konut projeleri ile yenilenmeye devam ediyor.
 
Yenilenme ile beraber son iki yıldır piyasaya çıkan projelere baktığımızda bunların tamamına yakınının, inşaat firmalarının daha önce stoğunda bulunan arsalar üzerine geliştirilen projeler olduğunu görüyoruz.
 
Peki bu neden böyle? Çünkü İstanbul'da yeni arsa üretmek artık o kadar kolay değil. Arsa sahiplerinin talepleri aşırı yükseldi ve makul seviyelerin üzerine çıktı. Mevcut durum yeni bir inşaat firmasının ortaya çıkıp büyüyebilmesini engelliyor. Bunun yanında daha önceden arsa stoğu yapmamış olan irili ufaklı mevcut inşaat firmaları da yeni arsalar üzerine projeler üretemiyorlar. Yani durum tam anlamıyla şöyle açıklanabilir; Stoklar eski, projeler yeni. Son dönemde ortaya çıkan bu durum 2013'te de bu şekilde devam edecek.
 
Bugün İstanbul'da birbiriyle yarışan bir çok nitelikli projeler üretiliyor. Üretilen projelerden ortalama seviyedeki birinin benzeri bile bugün Amerika'da ve Avrupa'da bir çok ülkede yok. O kadar çok ve iddialı projeler üretiliyor ki ayırt edici bir özellik yaratıp yeni bir projeyi benzerlerinden farklılaştırmak hemen hemen imkansız hale geldi. Ancak ve ancak projesinde en azından bir ayırt edici yararı kitlesine sunabilen ve bunun kitlesi tarafından konuşulmasını sağlayabilen inşaat firmaları ürettiklerini satabiliyor.
 
İnşaat sektöründe devir artık "stoğun kadar üret, müşterin kadar sat" devri. Bu, uzun bir süre devam edecek gibi görünüyor. Arsa stoğu olanlar önlerde olacaklar ve üretmeye devam edecekler. Ama en önde olmak için bu da yetmeyecek ve hedefledikleri satış rakamlarına ulaşamayacaklar. Hem stoğu, hem de bir kitlesi olanlar ise en önde olup üretmeye ve satmaya devam edecekler.
 
Hilmi Işıkören/Exclusive Homes

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin dünyaca ünlü antik kentleri
  • 29.04.2024 12:02

Türkiye'nin dünyaca ünlü antik kentleri

Türkiye'de birçok antik kent bulunuyor. Bu kentlerden tüm dünyada bilinen kentle ...

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!
  • 14.03.2024 14:45

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!

Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan fay hatları ve yüzey kır ...

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!
  • 22.02.2024 16:55

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!

Türk savunma sanayisi yaklaşık 10 yıllık dönemde 9 milli platformun ilk uçuşları ...

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor
  • 09.02.2024 11:22

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor

Kalkınma Yolu projesi Avrupa'dan Basra Körfezi'ne kadar geniş bir coğrafyada fay ...

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!
  • 30.01.2024 16:24

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!

2023'te en yüksek sıcaklık 49,5 derece ile Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde, en ...