maritbet girişmaritbet
Her yıl 7.5 milyar dolar çöpe gidiyor!

Her yıl 7.5 milyar dolar çöpe gidiyor!

Türkiye'deki 17 milyon konutun yüzde 90'ını yalıtımsız...

Ekonomik ısınmanın tek yolunun yalıtımdan geçtiğini ifade eden XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Ulu, bu uygulamanın faturalara en az yüzde 50 oranında düşüşle yansıdığını savundu.

Türkiye'deki 17 milyon konutun yüzde 90'ının yalıtımsız olduğu için her yıl ortalama 7,5 milyar doların israf edildiğini vurgulayan Ulu, yılda ortalama 100 bin yeni bina yapıldığına dikkati çekerek, sadece bunların ısı yalıtımlı olması durumunda yıllık 300 milyon dolar enerji tasarrufu sağlanabileceğinin altını çizdi.

Yalıtımın sanıldığı gibi pahalı ve zor bir uygulama olmadığını anlatan Ulu, şöyle konuştu: ''Isı yalıtımının getirdiği maliyetin payı, yeni bir binada sadece yüzde 3 ila 5'i kadardır ve sağladığı tasarrufla birkaç yıl içinde kendini amorti etmektedir. Mevcut binalarda ise mantolamanın maliyeti yalıtım ürünleri, sıva, boya ve uygulama da dahil olmak üzere metre karede ortalama yaklaşık 30-40 lira arasında değişmektedir.''

2011'den İtibaren Isı Yalıtımı Zorunlu
İnşaat ve alt sektörlerin en büyük sorunlarından olan denetim eksikliğinin Yapı Denetimi Hakkındaki Kanun değişikliği ile artık tarihe karışacağını anlatan Ulu, bugüne kadar 19 ilde uygulanmasına başlanan sistemin Bakanlar Kurulu Kararı ile 1 Ocak 2011'den itibaren bütün illerde zorunlu hale getirildiğini bildirdi.

Bu karardan olumlu etkilenecek sektörlerin başında ise ısı yalıtımı sektörünün geldiğini vurgulayan Ulu, ''Çünkü yeni yıldan itibaren artık yeni binaların ısı yalıtımı durumu tüm Türkiye genelinde denetlenecek ve yalıtımsız bina inşaatına izin verilmeyecek'' dedi.

Isı yalıtımı konusunda 2000 yılında yönetmelik çıkarıldığını, ancak denetim sistemindeki eksikler nedeniyle yalıtımsız bina yapımının devam ettiğini hatırlatan Ulu, çıkarılan kanunla ülke genelinde zorunluluk getirilmesini çok olumlu bulduklarını ifade ederek, yılbaşından itibaren ''yalıtımdan kaçmanın mümkün olmayacağını'' belirtti.

 

Kaynak: NTVMSNBC EMAK

  • Etiketler:

Yorum Yaz