maritbet girişmaritbet
Hazine İslami kira sertifikası satacak!

Hazine İslami kira sertifikası satacak!

Hazine’nin ilk kez ihraç edeceği sukuk (faizsiz bono, İslami tahvil) olarak bilinen kira sertifikaları için 5 milyarlık müşterisi hazır.

 Hazine'nin ilk kez ihraç edeceği sukuk (faizsiz bono, İslami tahvil) olarak bilinen kira sertifikaları için 5 milyarlık müşterisi hazır. Köprü, baraj, otoyol, raylı sistem, havaalanı gelirleri karşılığında çıkarılması beklenen kira sertifikaları için faizsiz bankacılık yapan Katılım Bankaları hazır bekliyor. Katılım Bankaları, kısa vadeli likit ihtiyaçları için ilk etapta 2 milyar sonrasında ise 3 ila 5 milyarlık kira sertifikası almaya hazır olduklarını belirtiyorlar.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından kamuoyuna duyurulan yeni yasa taslağı, Hazine'nin iç ve dış borçlanma için tahvil ve bononun yanı sıra ‘kira sertifikası' ihraç edebilmesinin de önünü açacak.

170 MİLYAR DOLARLIK PİYASA

Daha çok faize duyarlı kesimin ilgi gösterdiği kira sertifikası piyasası Körfez ülkelerinde doğmuş olsa da son yıllarda global bir yatarım aracı haline geldi. 2012 yılı itibariyle sertifika ihracı 170 milyar dolara ulaşırken, İngiltere ve Fransa da bu alanda ihraç için yasal düzenleme yapıyor. Malezya, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Endonezya, Katar gibi ülkeler her yıl milyarlarca dolarlık sukuk ihraç eden başlıca ülkeler. Ancak Almanya'nın Saxony-Anhalt Eyaleti 2004'te, General Electrik 2009'da, HSBC Bank ise 2011'de kira sertifikası ihraç etmişlerdi.

Türkiye de hem trilyon dolarlık Körfez fonlarını çekebilmek hem de yurtiçinde faize duyarlı kesimi sisteme dahil edebilmek için İslami Bono ihraç etmek için bu düzenlemeyi yapıyor.

ÖZEL SEKTÖR İLK İHRACI YAPTI

Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri  ve İMKB Yönetim Kurulu Üyesi Osman Akyüz, kira sertifikası ihracıyla ilgili SPK tebliğinin 2010 yılında yayınlandığını ve böylece bankalar, aracı kurumlar ile sanayi ve ticaret şirketlerinin sertifika ihraç edebilme olanağı bulduklarını söyledi. Bu tebliğin ardından ilk olarak Kuveyt Türk'ün yurtdışında 350 milyon dolarlık ihraç gerçekleştirdiğini anımsatan Akyüz, ihracın 5 yıl vadeyle 50'den fazla yatırımcı tarafından alındığını belirtti.

SIRA HAZİNE'DE

Ancak Hazine'nin kira sertifikası ihraç edebilmesi için kanun değişikliği gerektiğine dikkat çeken Akyüz, Babacan'ın açıkladığı düzenlemeyle bunun yapılacağını söyledi. Akyüz, kanunun çıkmasıyla Hazine'nin hem yurtiçi hem de yurtdışında ihraç yapabileceğini belirterek, “Hazine belli bir varlığa dayanarak sertifika ihraç edecek. Bunların neler olacağına ilişkin çerçeve yasal düzenlemeyle çizilecek. Köprü, otoyol, havaalanı, demiryolu, baraj gibi varlıklar olabilir. Ama bunların ne olacağını yasal düzenlemede göreceğiz” dedi.

3 AYDA BİR KİRA ÖDEMELİ

 Kira sertifikası da tahvil ve bonoda olduğu gibi belli bir vadeyle ihraç edilecek. 3,6 veya 12 aylık dönemlerde kira geliri ödemeli olacak. Yatırımcı vade sonunda ise anaparasını alıp çıkacak.

5 MİLYARA KADAR ÇIKACAK

Genel Sekreter Akyüz, katılım bankaları olarak böyle bir enstrümana çok ihtiyaçları olduğunu belirterek, “Kısa süreli ihtiyaçlarımız için belli miktarda likiditemizin olması gerekiyor. Mevduat bankaları tahvil bono alıyor, ama biz faiz nedeniyle alamıyoruz. Bu nedenle sertifika ihracı gerçekleştiğinde sadece 2 milyarını biz alacağız. Bu zamanla 3-5 milyara kadar çıkacak” dedi.

Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

KENTSEL DÖNÜŞÜM HAZIRLIĞI
  • 24.01.2012 17:55

KENTSEL DÖNÜŞÜM HAZIRLIĞI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Ümraniye’de dönüşüm yapılacak maha ...

Maliye Bakanlığı’ndan rezidans iddiasına yanıt geldi
  • 23.02.2018 17:25

Maliye Bakanlığı’ndan rezidans iddiasına yanıt geldi

Maliye Bakanlığı, Türkşeker’e ait olan arazinin, Alpullu Şeker Fabrikası'nın sat ...

2B arazileri için başvurular 7 Mart'ta bitiyor!
  • 18.02.2018 12:00

2B arazileri için başvurular 7 Mart'ta bitiyor!

Maliye Bakanı Ağbal: "Bu hakka sahip tüm vatandaşlarımızı 7 Mart'a kadar başvuru ...

Hükümetten yeni özelleştirme adımı!
  • 05.02.2018 11:03

Hükümetten yeni özelleştirme adımı!

Meclis’e sunulan yasa tasarısı ile ‘ekonomik verimliliğine bakılmadan’ kamu kuru ...

Kamu sosyal tesis ücretleri belirlendi
  • 19.01.2018 10:32

Kamu sosyal tesis ücretleri belirlendi

Kamuya ait sosyal tesislerden yararlanmak isteyenlerin ödeyeceği asgari ücret dü ...

Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinde değişiklik yapıldı
  • 01.12.2017 13:29

Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinde değişiklik yapıldı

Maliye'nin Kurumlar Vergisi tebliğinde bina, arsa ve araziden oluşan gayrimenkul ...