Halis Toprak'ın malları 2012'de satılacak

Halis Toprak'ın malları 2012'de satılacak

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyeleri ile bir araya gelen Şakir Ercan Gül ve TMSF Başkan Yardımcısı Rıdvan Çabukel TMSF’nin çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.

Şakir Ercan Gül, Toprak Holding'in sahibi Halis Toprak ile prensipte anlaşmaya vardıklarını, bu kapsamda Toprak'ın kendi mallarını Ocak 2012 sonuna kadar satması gerektiğini, satamaması halinde TMSF'nin bu malları Şubat 2012'de satışa çıkartacağını açıkladı

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyeleri ile bir araya gelen Şakir Ercan Gül ve TMSF Başkan Yardımcısı Rıdvan Çabukel TMSF'nin çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.

TMSF 31 Ekim itibariyle gerçekleştirdiği tahsilatların 20 milyar doları aştığını ve 2012-2018 döneminde 2.11 milyar dolarlık tahsilat hedeflediğini açıklarken, off shore hesapları nedeniyle anapara ve faiz dahil kuruma açılan davaların büyüklüğünün 154 milyon dolar olduğunu duyurdu.

2 milyar dolar tahsilat hedefi

Bir sunum yapan Rıdvan Çabukel, “Şu ana kadar 20 milyar doların üzerinde tahsilat gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Önümüzdeki dönemde 2 milyar doların üzerinde tahsilatla, 22.15 milyar dolarla bu tahsilatı kapatmayı planlıyoruz” dedi.

Şakir Ercan Gül planlanan 2.11 milyar dolarlık tahsilatın Çağlar Grubu gayrimenkulleri, Zeytinoğlu Grubu'ndan Kümaş'ın satışı, Toprak Grubu'ndan 100 milyon dolar, Balkaner Grubu gayrimenkullerinin değerlendirilmesi ve Erol Aksoy'un Show TV'nin hisseleri yoluyla tahsil edilebileceğini açıkladı. TMSF Kümaş Manyezit'i de 20 Aralık'ta satışa sunacak.

Toprak Bank'ın eski sahibi Halis Toprak ile yeni süreç başlatacaklarına işaret eden Gül, şunları söyledi:

“Toprak Grubu ile her satış girişimi davalarla engellendi. Davalar bizi haklı bulmaya başlayınca, kendisi geldi bizimle anlaşmak istedi. Biz de ona ödeme konusunda kendisine opsiyon verdik. Bu süre Ocak 2012'de doluyor. O nedenle Halis Toprak'ın herhangi bir mal satışını Ocak 2012 sonuna kadar biz yapmıyoruz. Kendisi bu tarihin sonuna kadar satış yapamazsa, o zaman Şubat 2012 itibariyle Toprak'ın mal varlıklarını satmaya başlayacağız.”

İşadamı Cavit Çağlar'ın grubunun toplam borcunun 440 milyon dolar olduğunu, ancak 120 milyon dolarlık kısmın tahsil edildiğini belirten Gül, “Kendisi TOKİ'ye arsalarının değerlendirilmesi karşılığında bir teklif sundu. Biz de TOKİ ile anlaşma yapıyoruz. TOKİ'den gelen para çerçevesinde borcunu yapılandırmış olacağız” dedi.

‘Off - shore ödemesi TMSF'yi sorgulatır'

Şakir Ercan Gül, beş ‘off-shore'un Türkiye'de mevduat topladığını, bunlardan TMSF'nin, Sümerbank'ın iştiraki olan Efektifbank Off-shore, Egebank Off-shore ve Yurt Off-shore ile sorunu olduğunu söyledi. Bu offshore'ların TMSF'ye açtığı davalardan 56 milyon dolar, faizleriyle birlikte toplam 150 milyon dolarlık ödeme riski bulunduğuna dikkat çeken Gül, şunları söyledi:

“Off - shore devletin hiçbir zaman güvencesinde olmadı. Bu mekanizma kullanılarak ‘nasıl olsa devlet büyüktür öder' demek, doğru değil. Bu paraları devletin ödemiş olması TMSF'yi sorgulatılır hale gelir. Hepimizin cebinden çıkmaması lazım diye düşünüyorum. Bu konuda Yerel Mahkeme çok önemli bir karar verdi ve “direnme” kararı çıktı. Şimdi dava Yargıtay'da Hukuk Genel Kurulu'nda değerlendirilecek. Dolayısıyla bağlayıcı bir karar olacak. Bununla ilgili hukuki mücadelemiz devam edecek.”

Milliyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

TOKİ 61 İlde 725 arsayı açık artırmayla satacak
  • 22.10.2026 10:50

TOKİ 61 İlde 725 arsayı açık artırmayla satacak

TOKİ açık artırmayla satışa sunduğu arsaların toplam muhammen bedeli 29 milyar l ...

TOKİ'nin 2023 ve 2024 yılı bilançoları ibra edildi
  • 21.10.2026 15:46

TOKİ'nin 2023 ve 2024 yılı bilançoları ibra edildi

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı M. Levent Sungur, "TOKİ'nin ülke genelindeki ...

Ayazağa’da hak sahiplerine dönüşüm için 2 seçenek
  • 19.10.2026 10:02

Ayazağa’da hak sahiplerine dönüşüm için 2 seçenek

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bölgede dönüşüm için ...

Hatay Altınözü'nde 832 sosyal konut teslim ediliyor
  • 16.10.2026 15:46

Hatay Altınözü'nde 832 sosyal konut teslim ediliyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ...

Maltepe’de çöken bina ve çevresine kentsel dönüşüm projesi geliyor
  • 12.10.2026 15:35

Maltepe’de çöken bina ve çevresine kentsel dönüşüm projesi geliyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Ömer Bulut, Maltepe'de, ...

TOKİ, 9 ayda 83 bin 504 sosyal konut inşa etti
  • 09.10.2026 14:00

TOKİ, 9 ayda 83 bin 504 sosyal konut inşa etti

TOKİ, inşa ettiği sosyal konutlarla bugüne kadar 1 milyon 770 bin 855 dar gelirl ...