maritbet girişmaritbet
“Geleceğin kentleri “ekokent” olmak zorunda”

“Geleceğin kentleri “ekokent” olmak zorunda”

Soyak, 21-21 Nisan tarihlerinde “Küresel Yeni Gerçeklerle 2023’e Doğru..” teması ile düzenlenen Forum İstanbul 2011’de geleceğin şehircilik anlayışını masaya yatırdı

Soyak, 21-21 Nisan tarihlerinde “Küresel Yeni Gerçeklerle 2023'e Doğru..” teması ile düzenlenen Forum İstanbul 2011'de geleceğin şehircilik anlayışını masaya yatırdı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın açılışını yaptığı, VodafoneTürkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, Akbank Genel Müdür Vekili Hakan Binbaşgil gibi isimlerin katıldığı konferans kapsamında “Şehirlerin Geleceği 2023'' başlıklı oturumda konuşan Soyak Holding CEO'su Emre Çamlıbel, Sürdürülebilir Yaşam için geleceğin kentlerinin ekokent standartlarında olması gerektiğini belirtti. 

Soyak Holding CEO'su Emre Çamlıbel geleceğin yaşam alanları, geleceğin binaları ve şehirlerin değişen yaşam standartlarının tartışıldığı oturumda, gelecekle ilgili en büyük sorunlardan birinin mevcut sınırlı kaynaklarla hayatın ne şekilde devam ettirileceği olduğunu ifade etti.  Gayrimenkulde sürdürülebilirliğin “Ekokent” kavramıyla mümkün olduğunu belirten Çamlıbel, Ekokentlerin çevreye etkisi azaltılmış, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan, toprağı dengeli kullanan, teknik ve ulaşım altyapıları çözülmüş, atık yönetimi konusunda ilerlemiş, dönüşümü ön plana çıkarılmış kentler olduğunu söyledi. 

Çamlıbel, Türkiye'deki duruma ilişkin değerlendirme yaparak, “Ekokent kavramı ile ilgili olarak, Enerji Verimliliği (ENVER), YEK (Yenilenebilir Enerji Kanunu), Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği (BEPY) gibi yasa ve yönetmelikler hayata geçirildi. Artık, söz konusu yasa ve yönetmeliklere uygun olmayan hiçbir gayrimenkul yatırımı ruhsat alamayacak. Kritik bir nokta da, mevcut binaların, bu dönüşüme dahil edilmesi. Bir binanın ortalama ömrünün 50 yıl olduğunu göz önünde bulundurursak, mevcut binaların yönetmeliklere uygun hale gelmesi 50 yıl sürecek” dedi.

Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'ninsadece yeni binaları değil, mevcut binaları da kapsaması gerektiğine dikkat çeken Çamlıbel,Türkiye'nin yıllık enerji harcamasının 60 milyar dolar civarında olduğunu hatırlatarak, “Enerjinin yarısı, binalar tarafından tüketiliyor. 30 milyar doların yüzde 75'i ısınma amaçlı tüketiliyor. Mevcut binaları mantolama yöntemi ile ısınmada kullanılan enerjiyi yüzde 20 azaltarak, bu sistem sayesinde yılda 5 milyar dolar tasarruf sağlayabiliriz” dedi.  Çamlıbel, 100 milyon dolara 50 megavatlık HES yatırımı yerine, 100 milyon dolar ile 3.200 apartmanda iyileştirme yapıldığı takdirde, iyileştirme sayesinde yüzde 28 daha etkili sonuç alındığını da sözlerine ekledi.

  

  • Etiketler:

Yorum Yaz