maritbet girişmaritbet
Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolunun temeli atıldı

Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolunun temeli atıldı

İstanbul-İzmir arasını 3.5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolunun temeli atıldı

 
 
Cumhuriyet tarihimizin en büyük projesi olarak kabul edilen ve İstanbul ile İzmir yolculuğunu 3,5 saate indirecek, İzmit Körfez Köprüsü'nü de kapsayan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin temeli Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atıldı. Toplam uzunluğu 421 kilometre olarak hesaplanan ve 11 milyar TL'ye malolacak ve sözleşmeye göre 7 yılda tamamlanması planlanan proje için pazarlık yapan Başbakan Erdoğan, projenin 5 yılda tamamlanma sözü aldı. Başbakan Erdoğan konuşmasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na da cevap vererek, "Ankara'nın sığ gündemine, o seviyesiz üsluba takılıp kalsaydık Türkiye'ye bu eserleri kazandıramazdık. Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakan'ına nezaketsiz dil kullanan politikacı profili Türk milleti adına bir talihsizlik, yüz karasıdır. Bu dil, rütbei aklın, yani fikir ve edep düzeyinin neresinde olduğunu gösteriyor." dedi.
 
 
Şiddetli yağmur nedeniyle Dilovası İlçesi'nde Körfez Köprüsü ayağının inşa edileceği noktada gerçekleştirilen tömel atma törenine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Spordan Sorumla Devlet Bakanı Faruk Özak, İtayla'nın Türkiye Büyükelçisi Carlo Marsili, ihaleyi üstlenen konsorsiyumdaki firmaların yönetim kurulu başkan ve yöneticileri, Karayolları yetkilileri, İl protokolu ve vatandaşlar katıldı.
 
Törende konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhiriyet tarihimizin en büyük projelerinden birinin startını vermekte olduklarını, bugüne kadar birkaç istisna dışında temel atma törenlerine katılmadığını, çünkü yakın tarihe kadar atılan temellerin istismar edildiğini söyledi. Erdoğan, bugünkü temel atma töreninin de istisna olduğunu belirterek, bu proje ile İzmir-İstanbul yolculuğunun 3,5-4 saate ineceğini, sadece geçtiği illerin değil çevresindeki 18 ilin yararlanacağını anlattı. Başbakan Erdoğan bağlantılarıyla birlikte 420 kilometre yol inşa edileceğini, bununla birlikte 3 kilometre uzunluğundaki körfez Köprüsü'nün de Japonya'daki Akashi Köprüsü'nden sonraki dünyanın ikinci büyük asma köprüsü olacağını söyledi. 11 milyan TL'ye malolacak bu projenin yaklaşık 50 bin kişiye istihdam sağlayacağını, ayrıca bu projenin hayata geçirilmesiyle yılda 870 milyon TL'lik tasarruf sağlanacağını da anlattı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğa konuşmasında, Kurtuluş Savaşı yıllarında demiryolu ve denizyollarının yabancıların elinde olması nedeniyle büyük sıkıntılar yaşandığını örnekler vererek hatırlattıktan sonra şöyle devam etti:
 
"Demiryolu inşaatında da maalesef Gazi Mustafa Kemal'e kadar atılan adımlar var. Ama ondan sonra bir duraklama süreci ve bize kadar bu süreç böyle geldi. Nüfus arttı, ticaret hacmi arttı. Ama bizim yol uzunluğumuz artmadı. Seçimlere girerken bir söz verdik ve 'ülkemizi bölünmüş yol ağıyla öreceğiz" dedik. Bir taraftan da demiryolu ağıyla da öreceğimize dair söz verdik. Sözlerimizin arkasında duruyoruz. 8 yılda 13 bin kilometre duble yol yaparak bunu ispatladık. Sadece bu değil, illerimizi, ilçelerimizi, köylerimizi, hatta yayla ve mezralarımızı da yollara kavuşturduk. Köydes ve BELDES projemiz de bunun adımıdır. Bunlarla bu adımlar atıldı.
 
Demiryolu, denizyolu ve hava taşımacılığında Türkiye'ye ilkleri yaşattık. Yarın Türk Hava Yolları'na 4 yolcu ve bir kargo uçağının teslim törenini yapacağız. Yani artık ülkemiz, kendi 777'lerine kavuşuyor. Artık dünyanın Türkiye'den bir diğer ucuna non-stop gidecek uçaklara sahip oluyoruz. Kendi uçak sayımızı 149'a çıkaracağız."
 
Başbakan konuşmasında, Ziya Paşa'nın "Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz. Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde" sözünü hatırlatarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'da da cevap verdi. Başbakan şöyle devam etti:
"Her zaman söylüyorum. biz Ankara 'nın sığ gündemine takılıp kalsaydık, o seviyesiz üsluba takılıp kalsaydık, Türkiye'ye bu eserleri kazandıramazdık. İktidarken taş üstüne taş koyamayanlar, bunları yapan bu iktidarı yavaşlatmak için yapmadıklarını bırakmadılar.
 
Bizim dilimizde, Marmaray var, dünyanın en büyük ikinci köprüsünü inşa etmek var, hızlı tren var, demiryolları var, en büyük ulaşım projeleri var, Doğu'yu batı'yla buluşturmak, kuzey'i güney'le buluşturmak, adalet var, barış var. Ama aynı anda, aynı zamanda o politikacıların dilinde nelerin olduğunu görüyorsunuz. Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakan'ına nezaketsiz dil kullanan politikacı profili Türk milleti adına bir talihsizlik, yüz karasıdır. Bu dil, rütbei aklın ,yani fikir ve edep düzeyinin neresinde olduğunu gösteriyor.
 
Bu hakaretleri açıkça söylüyorum. Bu partilerin mensupları olan değerli kardeşlerim de tasvip etmiyor. Bu sözleri sarf eden kişilerin, mensup olduğu bu hareketler, milletimden de alıcı bulmuyor. Biz bu dile bu üsluba eyvallah etmeyiz. Ama aldığımız terbiye onlara aynı dille de cevap vermemize müsaade etmez. Bakın biz dünyanın en büyük ikinci köprüsünün temelini atıyoruz, Cumhuriyet'imizin kuruluşunun 87. yıl dönümünde cumhuriyetimize en önemli armağanını veriyoruz. Onlarsa deli dumrul olmanın sevdası içinde. Ben bir kez daha bu üslubu edep adap yoksunluğunu milletime havale ediyorum. Milletim zaten gereken cevabı vakti geldiğinde yine verecektir."
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan konuşmasının sonunda, projeyi üstlenen konsorsiyumun yönetim kurulu başkanı ve yöneticilerini çağırarak pazarlık yaptı. Böylesine büyük ve güçlü firmalara, bu teknoloji ile bu projeyi 7 yılda tamamlamalarını yakıştıramadığını söyleyen Başbakan, konsorsiyum adına konuşan Oğuz Çarmıklı ile bir süre konuştuktan sonra diğer firma yöneticilerinin de görüşlerini alıp, 7 yıllık süreyi 5 yıla indirme sözü aldı. Başbakan, projenin açılışını 5 yıl sonraki Cumhuriyet Bayramı'nda yapacaklarını söyledi.
 
ULAŞTIRMA BAKANI
Törende konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise daha önce bu projeyi gerçekleştirmek için birkaç girişim yapıldığını ve sonuç alınamadığını belirterek şunları söyledi:
 
"Bu projenin diğer bir özelliği ise küresel mali krizin en derinleştiği bir dörnemde 2009 nisan ayında biz bu projenin ihalesini yaptık. Bugüne kadar yapılan en büyük ihale..11 katrilyon yaklaşık maliyeti. Kriz döneminde böyle bir ihaleyi gerçekleştirmiş olmak Türkiye'nin krize rağmen yaptığı yatırımlarla gücünü göstermiştir. Böyle bir muazzam bir esere teklif gelmiş olması, Türk müteahhitlerin de teklif vermesi ülkemiz ve müteahhitlik adına büyük başarıdır. İstanbul Ankara'ya rahmetli Turgut Özal döneminde otoyol ile bağlandı. Şimdi hızlı tren bağlanacak. 2012 de İstanbul-Ankara hızlı tren seferleri başlayacak. Ama izmir ile otoyol bağlantısı yoktu. İstanbul-İzmir arasında bu proje ile otoyolumuz olacak."
 
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bugün İzmit Körfezi'nden geçmek için trafik sıkışık olduğunda 1,5 saatin yolda kaybedildiğini de belirterek, "Körfez Köprüsü gerçekleştiğinde 5-6 dakikada karşıya geçilecek. Bunun yıllık yakıt kazancı 870 milyon dolar. Projede birçok ilkler var. En önemlisi köprü açıklığı 3 bin metreyi bulmaktadır. Japonya'daki Akashi köprüsünden sonra dünyada ikinci büyük asma köprü olacaktır. Bu yatırım onlarca ülkenin bir yıllık gayri safi milli hasılasına eşit bir yatırımdır. Üzerinde 30 adet viyadük, 4 tünel birçok tesis bulunacak.
 
İhaleyi kazanan ve İzmit Körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyol Projesi İhalesi' ni inşaat süresi dahil 22 yıl 4 ay ile en düşük yapım ve işletme süresini veren Nurol-Özaltın-Makyol-Astaldi-Yüksel-Göçay firmaları konsorsiyumu adına kısa bir konuşma yapan Oğuz Çarmıklı da bölgenin ve ülkenin kalkınmasına yapacağı katkı nedeniyle üstlendikleri sorumluluğu bildiklerini söyledi. Çarmıkllı konuşmasında projeyi öngörülen süre olan 7 yıldan daha önce bitirmeyi hedeflediklerini belirtirken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmeden sonra 5 yıla çektiklerini açıkladı.
  • Etiketler:

Yorum Yaz