maritbet girişmaritbet
“Gayrimenkulde ’balon ekonomisinin’ önüne geçilmeli”

“Gayrimenkulde ’balon ekonomisinin’ önüne geçilmeli”

MÜSİAD raporunda, Gayrimenkul Piyasasında Yaşanan ’balon ekonomisinin’ önüne geçilmelidir" denildi

 


Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği MÜSİAD'ın 2010 Türkiye Ekonomi Raporu'nda yer alan önerilerinde gayrimenkul piyasasına ilişkin ilginç görüşlere yer verildi.
 
Taksitlendirme ve 'kaldıraçlama' sisteminin kontrol altına alınması önerilen raporda, "Türkiye'de yaygın olan 'aşırı taksitlendirme' uygulaması da bir yandan kredi kartına dayalı borçlanmayı körükleyerek risk oluştururken, orta vadede bu durum tüketiciyi baskı altına almakta ve bireyin gelir gider dengesini kontrol etmesini imkansızlaştırmaktadır. Ayrıca taksitlendirilirken artırılan fiyatlar nedeniyle enflasyonist bir baskı oluşturmaktadır. Bu meyanda taksitli fiyat ile peşin fiyatı birbirinden ayırmayan müesseselere müeyyideler uygulanmalı, taksit sayısı sınırlandırılmalıdır. Gayrimenkul Piyasasında Yaşanan 'balon ekonomisinin' önüne geçilmelidir" denildi.
 
Reel ekonomiyi "zehirleyen" gelişmelerin başında bu gayrimenkul balonunun şişmesinin geldiği, reel piyasalarla finans piyasası arasındaki makasın bu sebeple açıldığı, özellikle İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin bu tehditle karşı karşıya kalmak üzere olduğu vurgulanan raporda, gayrimenkul fiyatları belirlenmiş bölgelerde üst limit fiyatlarının belirlenmesi yoluna gidilmesi önerildi.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz