maritbet girişmaritbet
Gayrimenkul yatırımları için cazip bir şehir: Ankara

Gayrimenkul yatırımları için cazip bir şehir: Ankara

Nüfus yoğunluğu, gelişen perakende iş hacmi, ekonomide güçlü bir yere sahip olan kamu hizmetleri, kişi başına düşen milli geliri Ankara'yı 2010 yılında gayrimenkul yatırımları için cazip bir yer haline getirdi. İşte Ankara gayrimenkul piyasasında yaşananlar...

Başkent Ankara, gayrimenkul sektörü açısından hareketli bir yıl geçirdi. Nüfus yoğunluğu, gelişen perakende iş hacmi, ekonomide güçlü bir yere sahip olan kamu hizmetleri, kişi başına düşen milli geliri Ankara'yı 2010 yılında gayrimenkul yatırımları için cazip bir yer haline getirdi. İşte 2010 yılında Ankara gayrimenkul piyasasında yaşananlar...
 

Gayrimenkul Piyasasında Neler Oldu?
Konut Talebi Gittikçe Artıyor

AV M yatırımları piyasanın yüzünü güldürdü ve perakende sektörünün Ankara'daki gelişimi dikkat çekti. Otel piyasası da istikrarlı bir tablo çizerek gayrimenkul piyasasına umut verdi. Düzenli ve garanti maaşa sahip çalışan sayısının çok olması nedeniyle Ankara'da talebin istikrarlı olması her dönem olduğu gibi bu yıl da konul piyasasında talebi yüksek tuttu.


Tüm bunlara nüfus artış hızını da eklediğimizde talep oram giderek artan bir Ankara piyasası ile karşılaşıyoruz. 2000 yılında 937 bin 139 adet konut ihtiyacı varken, bu rakam 2010'da 1 milyon 138 bin 901 adete çıkmış. Uzmanlarda rakamlar gibi Ankara'da konut ihtiyacının 2015 sonuna kadar yaklaşık 430 bin adet olacağından söz etmektedir. Bu yüzden Ankara pek çok büyük yatırımcı ve yabancı için iyi bir yatırım yeridir. Ankara gayrimenkul piyasası için olumsuz denebilecek tek durum, bazı kamu kurumlarının ve bankaların genel müdürlüklerini İstanbul'a taşıyacaklarını açıklamalarıdır.
 

Kentsel Dönüşüm Projeleri

Ankara'da gayrimenkul açısından rakamlar kadar dikkat çeken diğer bir durum da kentsel dönüşüm projeleri ile çehresi değişen semtler ve çok lüks konutlara ev sahipliği yapan yeni yaşam alanlarıdır.
 

Şehrin batısında Eskişehir Yolu ve İstanbul Yolu pek çok yeni yaşam alanına ev sahipliği yapan, giderek daha da değerlenen yerler haline geldi.
 

Çukurambar, Bilkent, Ümitköy ve Çayyolu'na doğru ilerleyen bu bölgede fiyatlar da arttı.
Eryaman, Etimesgut, Susuz, Yaşamkent, Beysukent gibi yerler de Ankara'da gayrimenkul açısından değer kazanan mevkiler oldu. Bu bölgelerde pek çok lüks yaşam alanı birbiri ardı sıra inşa edilmekte. Merkezden uzakta ama merkezin tüm imkânlarını sunan ayrı ayrı banliyöler oluşturulmaya başlandı. Ümitköy'ün boş arazisi pek kalmasa da imarlı arsaları çok yüksek fiyattan alıcı buldu. Konutkente ve Yaşamkent'e komşu bir yer olan Alacaatlı da son iki yıldır arsa değeri artış gösterdi. Çayyolu'nu İncek'e bağlayan yolun açılması ile arsa fiyatları değerlenen bir başka bölge ise Beytepe oldu. Sincan.

Yine merkezden uzak olan ancak dikkat çeken ve dar gelirlinin öncelikle tercih ettiği bir bölge oldu. Eryaman istikrarlı gelişimini bu yıl da gösterdi. Özellikle Göksu Parkı ve metro çalışmaları bölgenin değerini arttırdı. Etimesgut da 2010 yılını yeni projelerle, büyüyerek geçirdi. Keçiören Ankara'nın gelişen, yenilenen ve büyüyen bir bölgesi olarak son yedi yılda çok sayıda yeni mimari yapıya kavuştu. Dodurga, Ballıkuyumcu.Temelli, Şehitali, Malı Köy, Hisarlıkaya, Yapracık. Yukarıyurtçu.Aşağıyurtçu, Alagöz köyleri ise Ankara'da henüz büyük projelere, yaşam alanlarına sahip olmayan ancak arsa değeri açısından yükselişte olan bazı bölgeler olarak parlamaya başladı. Şehir merkezinden daha uzakta kalan yerler cazibesini artırırken merkezdeki Ayrancı, Büyükesat.
 

Küçükesat ve Yenimahalle, Ulus. Kurtuluş, Cebeci ve Kolej bölgeleri gayrimenkul değeri açısından yerinde saydı hatta geriledi.
 

TOKİ Projeleri

Ankara'da gayrimenkul sektörü açısından dikkat çeken diğer bir durum TOKİ projeleridir. Keçiören, Mamak, Altındağ TOKİ ve kentsel dönüşüm projeleriyle adeta yeninden inşa ediliyor. Mesela Keçiören Ovacık, çok büyük bir alışveriş merkezine ev sahipliği yapmaya ve çehresini değiştirmeye hazırlanıyor. Yine Balgat ve Dikmen de lüks konut inşaatları ile eski müstakil evlerini yeniliyor. Kale çevresinde tarihi ortaya çıkartma çalışmaları sürüyor ve bölge değerlenen tarihi evler sayesinde hareketleniyor. Bu sayede kentlerin eri önemli sorunu olan gecekondu sayısı da azalıyor. Öyle ki Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin son beş yılda yaptığı yıkım 25 bine yaklaştı. Bu projeler sayesinde bölgeler değerlenmektedir.


Örneğin Altındağ. Reidin Raporu'na göre Haziran 2010 içerisinde gayrimenkul yatırımcılarına en yüksek getiri sağlayan ilk 10 ilçe içinde %8.25 yıllık getiri oranı ile 5.
sırada yer aldı. TOKİ Ankara'da satışa çıkardığı arsalar ile de Ankara gayrimenkul piyasasına canlılık getirdi. Kazan'da satışa çıkarttığı 1 milyon 262 bin 467 metrekarelik arsa yatınmcıların dikkatini.çekıi. 8 milyon 840 bin lira tahmini değer biçilen arsalar yeşil alan geliştirme izni ve iman'ile tercih nedeni oldu. İmar planında çok çeşitli kullanım amacına uygun yapılar bulunan arsalar üzerinde okuldan ticaret merkezine kadar birçok yapı inşa edilecek.

Kiralanabilir Alan Ortalaması Avrupa'yı Geçti

Bu yıl Ankara gayrimenkul piyasasında perakende yine önemli bir yer tuttu.
Türkiye ortalamasında bin kişi başına düşen kiralanabilir alan 82 metrekare iken Türkiye'nin en yoğun perakende piyasasına sahip Ankara'da bu rakam 207 metrekareye ulaştı. Kişi başına düşen perakende alanı ise 190 metrekareye ulaştı. Ankara bu rakamlar ile bin kişiye düşen kiralanabilir alan ortalaması 200 metrekare olan Avrupa'yı geçti. 2011 yılı sonu itibariyle bitecek olan projelerle birlikte kiralanabilir alan 1.1 milyon metrekareye ulaşacak.
 

Perakende sektöründeki bu parlamaya karşın Türkiye'nin ikinci büyük ofis piyasasına sahip Ankara, yoğun arza rağmen bu alanda beklenen hareketliliğe kavuşamadı. 290 bin metrekarelik ofis arzı bulunan Ankara'da, konuttan çevrilen ofisler daha çok tercih edildi. Bu tür ofisler ise genellikle iş yeri sahiplerinin kendi mülkü haline geldi. Resmi kurumlar A tipi ofislerin en önemli kullanıcıları oldu. Öveçler, Balgat.
Söğütözü, Turan Güneş Bulvarı, Çetin Emeç Bulvarı ofislere ev sahipliği yapan ve yıldızı parlayan Ankara'nın yeni iş merkezleri haline geldi. Eskişehir Yolu üzerindeki ofisler de inşaat, ilaç ve enerji firmalarının yoğun olarak talep etliği yerler oldu. Ankara'nın Doğusu'nu ve Batısı'nı birleştiren bölge ise lojistik piyasasının gelişme gösterdiği bir lokasyon olarak gelişiyor. Bunun yanı sıra endüstrinin gelişim gösterdiği alanlar anayollar ve organize sanayi bölgeleri karşımıza çıkıyor.


Otel Talebi Artıyor

Resmi ziyaretlerin, iş görüşmelerinin, yabancı ziyaretçilerin sıkça uğramak zorunda oldukları bir şehir olan Ankara otel piyasasında bu avantajını kullanıyor. Ankara'da üst düzey konuklara rağmen piyasaya % 62.8'lik bir oranla 2-3 yıldızlı oteller hakimdir. Oda sayına bakıldığında ise 9.377 oda sayısı ile beş yıldızlı oteller durumu tersine çevirmektedir. Gelişen tıp sektörü de kongre turizmi canlanan bir Ankara vaat ediyor.
Ankara otel piyasası doluluk oranı ve fiyat itibariyle 2010 yılında da istikrar gösterdi.

  • Etiketler:

Yorum Yaz