maritbet girişmaritbet
Gayrimenkul sertifikası ihracı için düğmeye basıldı!

Gayrimenkul sertifikası ihracı için düğmeye basıldı!

Uzunca bir süredir konuşulan gayrimenkul sertifikası ihracıyla ilgili Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, önemli açıklamalarda bulundu.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'nin “Gayrimenkul Sertifikası ihraç edilecek” açıklaması sektörü hareketlendirdi. Uzunca bir süredir beklenen düzenlemenin Resmi Gazete'ye gönderildiğini açıklayan Canikli “Faiz içermeyen finans unsurları geliştiriyoruz. Yatırımcı, yatırım karşılığında metrekare bazında sertifika ihraç edebilecek. Herkes bir konut alamayabilir ancak ama bu sayede her bir metrekare için bir sertifika üretilmiş olacak” diye konuştu.

Peki gayrimenkul sektörünün önde gelen isimleri gayrimenkul sertifikasını nasıl yorumluyor…

suleyman cetinsaya

Süleyman Çetinsaya

Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı

"Bu konu üzerine yapılan tüm çalışmalar hem vatandaşımızın ev sahibi olması anlamında hem de inşaat sektörünün gelişimi anlamında büyük önem arz etmekte. Bu uygulama ile yatırımcı metrekare bazında sertifika üreterek uzun vadede olsa ev sahibi olabilecektir. Vatandaşlarımızın konut alımlarında geliştirilecek bu tarz finansman modelleri tüketicilerimizi rahatlatırken, inşaat sektörünün de önünü açacağı kanaatindeyim"

 

yuksel akgul

Yüksel Akgül

Irmak Group Vadişehir Yönetim Kurulu Başkanı

"Uygulamaya koyulacak gayrimenkul sertifikası, konut üreticisi ve yatırımcı için önemli bir model olabilir.
Küçük tasarrufları değerlendirmeye yönelik konut sahibi olmak isteyenler için iyi bir uygulama olacağı kanısındayız. Buradaki amaç, birikimleri değerlendirmek ve kazanca dönüştürmektir. Alternatifli yatırım modellerinin sektöre olumlu katkı sağlayacağını söyleyebiliriz"

 

omer faruk celik

Ömer Faruk Çelik

KONUTDER Başkanı

"Bu konut sertifikaları, konut sektörüne yatırım yapmak isteyen, konut projelerde kar edilebilir düşüncesiyle ev almak isteyenler için çok önemli. Küçük yatırımcılar iyi bir argüman olacaktır. Bir projede 100, 200 metrekare ev alıp kar edeyim diyen yatırımcılar var. Ancak, bir projeden sertifika alıp, elde edilen kardan pay alabilecekler. Bu sertifikanın temel mantığı projenin başında satılması. Bitmiş konutlar için bir argüman olmayabilir. Proje başında sertifika alınırsa, inşaat bitene kadar değer artışından küçük yatırımcı fayda sağlayacaktır. Üretici açısından bakıldığında ise projenin başında satma derdi olmayacak. Müteahhit, sertifika satıp finansman sağladığı için bankadan kredi kullanmayacak, strese girmeyecek. Sertifika alan işin sonunda ev mi alacak, para mı alacak, işin sonunda karar verecek. Bu kapsamda sertifikalı evler satılmayacak. Burada bazı problemler çıkabilir. Sorunları hemen çözebilirsek çok iyi bir çıkış yolu olacaktır"

inanç kabadayı

İnanç Kabadayı

EgeYapı Group Yönetim Kurulu Başkanı  

“Gayrimenkul sektörünün gelişmesi ve tüketicilerin nitelikli projelere daha kolay ulaşabilmesi için alternatif yatırım modellerine ihtiyaç var. Uygulamaya koyulacak olan gayrimenkul sertifikası kurumsal  ve bireysel yatırımcılar için önemli bir model olacaktır. Özellikle ülkemiz gibi gayrimenkulün birincil derecede ihtiyaç ve yatırım aracı olduğu pazarlarda satın almayı kolaylaştıracak alternatif yatırım olanakları sektöre pozitif etki sağlayacaktır. Büyük yatırımcılar yanında daha kısıtlı bütçelere sahip marka projelerin oluşturduğu katma değerden yararlanmak isteyen tüketicilerin yatırımlarını çeşitlendirerek az riskle daha çok kazanç sağlama şansı elde etmesini sağlayacaktır”

ziya yılmaz

Ziya Yılmaz

Dap Holding yönetim Kurulu Başkanı

“Gayrimenkul alım satımını canlandıracak teşvik edecek bu tür enstrümanları destekliyoruz. Yurtdışında örneklerini gördüğümüz değişik uygulamalar önümüzdeki süreç içinde ülkemizde de hayat geçirilecek ve benimsenecektir. Gayrimenkul sektörünü pozitif yönde tetikleyecek bu tür uygulamalar, diğer yatırım araçlarına kıyasla daima başı çeken gayrimenkulü daha gözde bir yatırım aracı haline getirecektir. İnşaat sektörü sanayi ve hizmet alanlarında faaliyet gösteren 240 alt sektörle işbirliği içinde. Dolayısıyla bu tür çalışmaların sadece gayrimenkul için değil, diğer sektörler içinde olumlu etkisi olacaktır”

hasan rahvalı

Hasan Rahvalı

Ağaoğlu Murahhas Üye

“Gayrimenkul sektöründe bu tür enstrümanların, sertifika ya da fonların alınıyor satılıyor olması sektöre mutlaka katkı sağlayacaktı. Çünkü gayrimenkul, bir yatırım aracıdır. Türkiye'de gayrimenkul talebinin büyük bölümü demografik yapıdan kaynaklı ancak yatırım amacıyla da kullanılıyor. Türkiye genelinde en güvenilir yatırım aracı gayrimenkuldür. Metrekare bazında ihraç tabi ki sektöre büyük katkılar sağlayacaktır. Yatırımcılar için de ihtiyaç sahipleri için de çok önemli. Bu bir anlamda yatırımı kontrol etme imkanı da sunacak”

yaşar aşçıoğlu

Yaşar Aşçıoğlu

Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı

“Gayrimenkul Yatırım Fonu kurarak konut sertifikası ihracı yapılması, küçük yatırımcılar açısından çok  verimli ve güvenilir bir yatırıma ortak olma imkânı sağlayacaktır. Aynı zamanda gayrimenkul markaları, stoklarını kısa süre içerisinde eriterek mevcut atıl stoklarından kurtulacak, buradan elden edilecek kaynaklarla banka kredilerini kapatarak elde tutma maliyeti ve finansman yükünden kurtulacakları gibi, yeni yatırımlara girme imkânına da kavuşacaklar. Bu açıdan çok yararlı olacak olan bu yeni bir yatırım enstrümanı uygulamaya alınmış olacak”

merih deligöz

Merih Deligöz

MNG Holding Satış ve Pazarlama Müdürü

“Bizim milletimiz gördüğünü alıyor. Son yıllarda maket üzerinden ev almayı öğretmeye çalıştık. İnsanlar buna biraz alıştı. Bu sisteme insanımızın biraz alışması gerekiyor. Hemen bir etkisi olmayabilir ancak zaman içerisinde olumlu katkılar sağlayacaktır. Ancak bu bir yatırım aracı, buna da zaman gerekli ve kendini ispatlaması gerekiyor. Geçmiş 10 yılda maketten konut almayı insanlar öğrendi. Bu yeni sisteme insanların bir alışma süreci olabilir”

Özen Kuzu

Özen Kuzu

Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi

"Kişilerin, yatırım karşılığında konutun tamamını değil ama belirli metrekaresini satın alabileceği ve bunun karşılığında gayrimenkul sertifikası almasının önünü açacak olan düzenlemenin orta gelir grubu için iyi bir yatırım olacağını düşünüyorum. Gayrimenkul sertifikasının hayata geçirilmesi ile birlikte kentsel dönüşüm amaçlı projelerde hak sahiplerine kendi isteklerine bağlı olarak gayrimenkul sertifikalarının verilmesinin de önü açılacaktır. "

Emre Maraşlı

Emre Maraşlı

Erguvan İnşaat Yönetici Ortağı

"Gayrimenkul sertifikaları gayrimenkul piyasalarını borsa ile daha fazla ilişkilendirerek hem küçük yatırımcı tabir edilen dar gelirli kesimin yeni  bir enstrümanla kazanmasını sağlayacak, hem de yine aynı yolla proje geliştiren şirketlerin, sektörün ucuza finansman bulmasının yolunu açacak. Bu durumun tüketiciye gayrimenkulde uygun fiyat olarak geri dönecek olmasının yanı  sıra, finansman sıkıntısındaki sektör oyuncularını rahatlatarak piyasanın kalıcı büyümesine  yardımcı olacağını düşünüyoruz,.Hatta şu andaki müteahhit arsayı alsın para toplasın projeyi geliştirsin şeklindeki tüm alt yapısı değiştirebilecek türden bir düzenleme. Ancak bu, planlandığı amaç için hukuki alt yapısı sağlanabilirse amacına ulaşabilir. Derine inmesi, halka inmesi çok zor, bu projeyi uygulamak isteyenlere Allah kolaylık versin, hiç kolay bir proje değil."

Hamit Demir

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı

"Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden biri olan gayrimenkul sektörü, son yılların en güvenli yatırım limanı olarak dikkat çekiyor. Şimdiye kadar alım imkanları sınırlı olan dar gelirli kesim, konut alımı yapamıyordu. Gayrimenkul sertifikası ve gayrimenkul yatırım fonlarıyla birlikte konut sektörüne hareketlilik ve katkı sağlayacağı gibi yıllar sonra da olsa konut sahibi olmak isteyen ve hayal eden insanların hayalleri gerçekleşmiş olacak. Bu yasa ile birlikte artık gayrimenkul sektörü daha geniş kitlelere de hitap etmiş olacak.

Tüketiciye uygun fiyat olarak geri dönecek bu tür modellerin ülkemizde de başlaması sektörümüzün geleceği açısından son derece sevindirici bir gelişme. Gayrimenkul sektörünü pozitif yönde tetikleyecek bu tür uygulamalar, diğer yatırım araçlarına kıyasla daima başı çeken gayrimenkulü daha gözde bir yatırım aracı haline getirecektir.

Konut sektörü borsa, döviz ve altın gibi yatırım araçlarına kıyasla çok daha istikrarlı ve güvenli olacaktır. Gayrimenkul sertifikası ve gayrimenkul yatırım fonlarıyla birlikte konut sektörü güven tazeleyecektir. Tüketici açısından baktığımızda da yatırımcılar aldığı sertifikayı istediği zaman elde ettikleri kar ile birlikte nakde çevirme imkanına sahip olmalıdır. Bundan önce ülkemizde yaşanan konut zedelerde göz önüne alınarak sertifika verecek firmaların mutlaka bankalarla garantörlük çerçevesi içerisinde hareket edilmelidir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bunun alt yapısını sağlam oluşturduğu takdirde hem sektörümüze katkı sağlayacağı gibi inşaat sektörüne de canlılık getirecektir.

Yurtdışında başarılı örneklerini gördüğümüz değişik uygulamaların önümüzdeki dönemde ülkemizde de benimseneceğine inanıyorum."

Uğurcan Tokay / emlaktasodakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin her yerinden gayrimenkul sertifikası alınabilir mi?
  • 28.03.2017 17:11

Türkiye'nin her yerinden gayrimenkul sertifikası alınabilir mi?

Türkiye'nin neresinde yaşıyorsanız yaşayın gayrimenkul sertifikasına yatırım yap ...

Gayrimenkul sertifikasında TOKİ garantörlüğü neleri kapsıyor?
  • 28.03.2017 17:08

Gayrimenkul sertifikasında TOKİ garantörlüğü neleri kapsıyor?

TOKİ, Gayrimenkul Sertfikası’nı ihraç eden sıfatını taşır. İnşaatın taahhüt edil ...

Gayrimenkul sertifikası neden borsada işlem görüyor?
  • 28.03.2017 16:58

Gayrimenkul sertifikası neden borsada işlem görüyor?

Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, gayrimenkul sertifikasının borsa ...

Gayrimenkul sertifikası herhangi bir daireye ait olacak mı?
  • 28.03.2017 16:55

Gayrimenkul sertifikası herhangi bir daireye ait olacak mı?

Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, gayrimenkul sertifikasının daire ...

Ercan Uyan, Gayrimenkul Sertifikası'nı anlattı!
  • 08.03.2017 17:38

Ercan Uyan, Gayrimenkul Sertifikası'nı anlattı!

Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, Gayrimenkul Sertifikası modelini ...

Halk Yatırım, gençlere gayrimenkul sertifikası hediye ediyor
  • 02.05.2018 17:16

Halk Yatırım, gençlere gayrimenkul sertifikası hediye ediyor

Halk Yatırım, Borsa İstanbul iş birliğinde yapılan etkinlikler kapsamında yeni y ...