maritbet girişmaritbet
Gayrimenkul aldınız sonra ne olacak!

Gayrimenkul aldınız sonra ne olacak!

GAYRİMENKULÜ alıp, tapusunu da cebinize koydunuz.. Her şey çok güzel.. Ancak, tapuyu aldıktan sonra olay bitmiyor

 

GAYRİMENKULÜ alıp, tapusunu da cebinize koydunuz.. 
 
Her şey çok güzel.. 
 
Ancak, tapuyu aldıktan sonra olay bitmiyor. 
 
Emlak vergisi yönünden, bildirimde bulunmak gerekiyor. 
 
BİLDİRİM YERİ, ŞEKLİ VE ZAMANI 
 
Bildirimin Yapılacağı Yer: Satın alınan gayrimenkulün, bağlı olduğu belediyeye "Emlak Vergisi Bildirimi" verilmesi gerekiyor. 
 
Bildirimin Şekli: Emlak Vergisi ile ilgili bildirim, okuma yazma bilen bir kişinin dahi rahatça doldurabileceği basitlikte bir bildirim. 
 
Kimlik bilgileri ve adres bölümü doldurulduktan sonra, gayrimenkulle ilgili bilgilerin yazıldığı sütunlar var. Tapuda yazılı olan bilgiler (ada, parsel, pafta, inşaatın bitim tarihi, dairenin veya işyerinin brüt alanı, kaloriferli ve asansörlü olup olmadığı, binanın üzerine inşa edildiği arsanın alanı, bildirimde bulunulan daire veya işyerine isabet eden arsa payı vs.) bildirimde belirtilecek. 
 
Bu bilgilere dayanılarak, bildirilen gayrimenkulün emlak vergisi hesaplanmasına esas olan değeri, belediye tarafından hesaplanıyor. 
 
Bildirim Zamanı: Gayrimenkulün satın alındığı yılın sonuna kadar, ilgili belediyeye "Emlak Vergisi Bildirimi"nin verilmesi gerekiyor. 
 
Buna göre, örneğin; 11 Mayıs 2012 tarihinde satın alınan bir evle ilgili bildirimin, en geç 31 Aralık 2012 tarihine kadar verilmesi gerekiyor. 
 
Ancak, yıl sonuna üç aydan daha kısa süre kala alınan gayrimenkullerle ilgili bildirimin, "üç ay içinde" yapılması gerekiyor. Örneğin 15 Kasım 2012 tarihinde satın alınan evin, en geç 15 Şubat 2013 tarihine kadar emlak vergisi bildiriminin verilmesi gerekiyor. 
 
VERGİNİN ÖDEME ZAMANI 
 
Gayrimenkul alanların, aldıkları yıl için "Emlak Vergisi Bildirimi" vermeleri yeterli. 
 
Gayrimenkulün alındığı yıl "Emlak Vergisi" ödenmiyor. Örneğin 2012 yılı içinde alınan gayrimenkulün, emlak vergisi, 2013 yılından itibaren ödeniyor. 
 
Buna göre, 2012 yılında gayrimenkulü satan kişi, Ocak ayında satmış olsa bile, 2012 yılı "Emlak Vergisi "nin tamamını ödeyecek. 
 
GEÇİCİ MUAFİYET 
 
Alınan konut, yeni bir konut ise "geçici muafiyet" avantajı var. 
 
İnşaatın bitim tarihini izleyen "beş yıl boyunca", gayrimenkulün emlak vergisine esas olan değerinin 1/4'ü, emlak vergisinden muaf olacak. 
 
FATURAYI UNUTMAYIN 
 
Gayrimenkulün tapu işleminin yapıldığı tarihten itibaren "Yedi gün içinde" inşaat firmasının adınıza "fatura" düzenlemesi gerekiyor. 
 
Önümüzdeki ay, İstanbul'da net alanı 150 m2'nin altında olan evlerde yüzde 1 olan KDV oranının artması bekleniyor. O nedenle, evinizi teslim aldıysanız faturayı da almakta acele edin.. 
 
EMEKLİ, İŞSİZ VE EV HANIMLARI 
 
Türkiye sınırlan içinde, brüt alanı 200 m2'yi aşmayan bir konuta sahip; emekliler, işsizler ve ev hanımlarının "sıfır oranlı emlak vergisi" ödemeleri söz konusu. 
 
Sıfır oranlı demek, hiç emlak vergisi ödemeyecekleri anlamına geliyor. 
 
Bu nedenle, ilgili belediyeye başvurup bu durumlarını beyan etmelerinde yarar var. 
 
Geçmiş yıllarda sıfır oranlı emlak vergisi ödemeleri gerektiği halde, bu avantajdan yararlanamayanlar, ödedikleri emlak vergisini "iade" olarak alabiliyorlar. 
 
Bununla ilgili ayrıntılara başka bir yazımızda yer vereceğiz.. 
 
Şükrü Kızılot/ Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye’nin 65. yat limanı Gazipaşa’da açıldı
  • 11.11.2025 18:00

Türkiye’nin 65. yat limanı Gazipaşa’da açıldı

208 yat kapasiteli Gazipaşa Yat Limanı Türkiye’nin 65. yat limanı olarak hizmete ...

Sığınak yönetmeliği güncellendi
  • 07.11.2025 11:39

Sığınak yönetmeliği güncellendi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 6 ay süren çalışmalar kapsamın ...

“Ev Sahibi Türkiye” reklam filmi yayında!
  • 24.10.2025 15:54

“Ev Sahibi Türkiye” reklam filmi yayında!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erd ...

Hollanda, konut pazarını uluslararası yatırımcılar için açıyor
  • 10.10.2025 16:48

Hollanda, konut pazarını uluslararası yatırımcılar için açıyor

Hollanda, Almanya'nın Münih şehrinde düzenlenen Expo Real Gayrimenkul Fuarı’na ü ...

Gayrimenkul sektörü Expo Real'da geleceğe odaklandı
  • 08.10.2025 14:04

Gayrimenkul sektörü Expo Real'da geleceğe odaklandı

Münih'te düzenlenen Expo Real 2025 gayrimenkul sektöründen profesyonelleri buluş ...