maritbet girişmaritbet
Fikret İnan: Şapkadan tavşan çıkarmıyorum, TOKİ işine girmem

Fikret İnan: Şapkadan tavşan çıkarmıyorum, TOKİ işine girmem

FİYAPI Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan, Fiyapı'nın konseptinin belli olduğunu, her proje öncesi bunu anlattıklarını belirterek, "Ben hep, arsalardaki kat karşılığı oranlarını yüksek buldum


 

FİYAPI Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan, Fiyapı'nın konseptinin belli olduğunu, her proje öncesi bunu anlattıklarını belirterek, "Ben hep, arsalardaki kat karşılığı oranlarını yüksek buldum.
 
Bazı müteahhit arkadaşlarımda şu kaygı var: 'Fiyapı fiyatları düşürdü, biz daire satamıyoruz!' Benim derdim arsa sahipleri ile, müteahhitlerle derdim yok. Böyle arsa payları olmaz. Şimdi ne oldu, herkes arsayı almak için kendini zorlamaya başladı" diyor. Bugüne kadar hiç TOKİ projesine girmediğini ve bundan sonra da girmeyeceğini söyleyen Fikret İnan, buna rağmen, TOKİ'yi başarılı buluyor. Fikret İnan, şöyle konuşuyor: "TOKİ'nin kat karşılığı ihalelerinde yarış var. Müteahhitler bu yarışa giriyor, 10 liralık malı 15 liraya alıyor. Piyasada aynı mal 10 lira.
 
TOKİ bu işi güzel yönetiyor ama arazi maliyetleri arttı. TOKİ malını zekice değerlendirdi. Benim yaptığım işi şapkadan tavşan çıkarmak' gibi görmesinler. Benim yaptığım o kadar basit ki... Toplantılarda anlatıyorum. Arsayı kaça aldığımı, sistemi nasıl kurduğumu, kaça malettiğimi anlatıyorum. Yüzde 25-30 kat karşılığı almaktansa, yüzde 15 arsa payı ile proje geliştiriyorum. Kaç para kazanacağım bile belli. Bu işte zurnanın 'zırt' dediği yer toprak, yani arsa maliyeti. TOKİ ile iş yapmanın da mutlaka avantajı vardır. Fakat ben bürokrasiden hoşlanmam. Farmolite çok fazla. O bürokrasiye takılınca, istediğim kadar hızlı karar alamam. Yoksa, 1.5 yılda 8 bin konuta nasıl başlarsınız?"
 
Değerini bilsek İstanbul'da 15 bin Euro bile ucuz kalır
KÜRESEL krizin derinleşmeye başladığı yaklaşık 2 yıl nöce, 'ekonomik fiyata nitelikli konut' konseptini başlatan Fiyapı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan, peşpeşe açıklanan projelerde, 8 bin civarında konutu satışa çıkardı. Bunlardan yaklaşık 5 binini sattığını söyleyen Fikret İnan, "Yeni projelere başlamak için piyasanın durumuna bakacağım" diyor. Fikret İnan, konut müşterisi için her zaman avantajlı fiyattan konut bulmanın mümkün olduğunu belirtiyor.
 
Fırsatlar hep var
2011'de genel seçimler yapılacağına dikkat çeken Fikret İnan, önümüzdeki 1 yıl içinde gayrimenkul piyasaları için 'dik yükseliş' beklemediğini belirtiyor ve şöyle devam ediyor: "Bugün yatırım yapan yine kazanacaktır mutlaka. Fakat, 1 yıl içinde yeni sıçrama beklemiyorum. 1 yıl sora ne olur bilemem. Doğru fiyatlı, doğru bir mülkü bulmuşsanız her zaman kazançlısınız. 'Bugün bu daireyi almak lazım, fırsat kaçıyor' diye bir durum yok. Her dönem yeni avantajlarla karşılaşabilirsiniz."
 
"İstanbul'da metrekaresi 10-15 bin Euro'ya projeler satışa çıkarılmaya başladı" hatırlatmasını yapıp, İstanbul'un emlak değeri konusundaki fikrini sorduğumuz Fikret İnan, şu karşılığı verdi:
 
Kandilli'den villa al!
"Metrekaresi 15 bin Euro'dan, 100 metrekarelik 1+1 daire aldığınızı düşünelim. Böyle bir projede 1+1 daireye 15 metrekare oda yapamazsınız. Minimum 25 metrekare yatak odası, minimum 50 metrekare salon ve açık mutfak (Amerikan mutfak) olacak. Böyle bir 1+1 daire, metrekaresi 15 bin Euro'dan 1.5 milyon Euro yapar. Bunun karşılığında size ne verecek? Onu alıncaya kadar Kandilli'de, Boğaz sırtlarında 500-600 metrekarelik villa alabilirsiniz. Yüzlerce insanın yaşadığı yerden 1+1 daireyi 1.5 milyon dolara mı alacaksınız? Benim oturduğum ev 285 metrekae. Milyar dolarlık proje ürettim, belirli hayat standardına sahibim. Bu hayat standardında, 60-70 metrekareden aşağı salonu olan ev almazsınız. 30 metrekareden küçük mutfak da olmaz. 250 metrekare daire olsun diyelim.
 
250 metrekareden küçük 4+1 ev, zaten kamyondan bozma otobüse benzer. 250 metrekare çarpı 15 bin Euro, 3 milyon 750 bin Euro yapar. Bunu telafuz eden de bu piyasada hayal görür. Fakat 10 yıl sonra konjonktür neyi gösterir bilemem. 3-5 yılda bu rakamlar güç. İstanbul dünya şehri. İstanbul'un kıymetinin farkında değiliz. İstanbul'un kıymetinin farkında olsak, İstanbul için 15 bin Euro da ucuz. Bugün İstanbul'un değerini bilemediğimiz için metrekaresi 15 bin Euro'ya ev hayal."
 
Ali Sami Yen Stadı arazisinde metrekaresi 5 bin dolar, normal
FİYAPI Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan, kendisinin de rezidans projelerine başlayacağını hatırlatarak, "İkitelli, Ataşehir, Mecidiyeköy gibi lokasyonlarda rezidans yapmayı düşünüyorum. Metrekaresi 2000-2500 dolara daire satacağım arsa bakıyorum" dedi. Ali Sami Yen Stadı arazisi ihalesini Aşçıoğlu İnşaat'ın aldığını hatırlattığımız Fikret İnan, "Yaşar bey (Aşçıoğlu) burada dairelerin metrekaresinin 5 bin dolardan başlayacağını söylüyor" hatırlatmasını yaptığımızda şu değerlendirmeyi yapıyor: "Yaşar Aşçıoğlu'nun dediği gibi, 5 bin dolardan başlayan lansman fiyatı normal. Orada bu yıl inşaata başlansa, bitiş sırasında metrekare fiyatının 7-8 bin doları geçeceğini sanmam. 10 bin dolar çok olur."
 
İstanbul'da konut anlamında çok iyi fırsatlar olduğunu savunan Fikret İnan, "Bunu değerlendirmek önemli. Gayrimenkuldan kazanacağınız parayı hiçbir işten kazanamazsınız. Yatırımcı için, konut ihtiyacı olan için son derece güzel fırsatlar var ama alıcı bu fırsatları iyi tetkik etmeli. İnşaat sektörü zor bir meslek. Bizim yaptığımız işin ciddi sorumluluğu var. Ciddi problemlerimiz de var. Ben işimden zevk alıyorum. Istırap çekilerek yapılacak iş değil" ifadelerini kullanıyor.
 
Kaynak: Hürriyet Emlak
  • Etiketler:

Yorum Yaz