maritbet girişmaritbet
Fikret İnan 1001 villadan birini kendine ayırdı

Fikret İnan 1001 villadan birini kendine ayırdı

Konut sektöründe son 2 yılın en çok konuşulan adamı olan Fiyapı'nın sahibi Fikret İnan, Almanya'ya gittiğinde şatoda yaşayacak. Aldığı dev arazideki tarihi binayı kendisine ayırdığını, restore ettirip zevkine göre döşeyeceğini söyleyen İnan, projeden de 1 milyar Euro kazanç bekliyor

Fiyapı Yönetim. Kurulu Başkanı Fikret İnan, şirketinin yatırımlarını Avrupa'ya taşıyacağını geçtiğimiz ay açıklamıştı. Berlin'e yarım saat mesafedeki Neuruppin'de 5 milyon 300 bin metrekarelik dev bir arazi alan İnan, arazinin içindeki iki şatoyu restore ettirip 1001 villa yapacağını duyurdu.
Yurt dışındaki ilk projesinin detaylarını henüz netleştiren ve 1 milyar Euro'nun üzerinde gelir bekleyen İnan ile yeni hedeflerini ve Beşiktaş'a yapmaya hazırlandığı cesur teklifi konuştuk.

¦ Almanya'daki arsa çok özel bir yer; yüzde 70'i orman ve ağaçlardan oluşuyor.
Üzerinde 2 tarihi şato var. Göl kıyısında...
Nasıl buldunuz burayı ve nasıl aldınız?

Alman Mimar Martin Cari Philipp Gropius 1855'te bu yapıyı inşa etmiş. Arazi ve şatolar Prens Frederick ve ailesinin olmuş. Yıllar içinde iki Türk satın almış.
Bize gelip satmak istediklerini söylediler.
Bleda İnşaat'ın sahibi Volkan Başeğmez ile yarı yarıya ortak olup 20 milyon Euro'ya aldık. İstanbul ile kıyaslayınca bedava. Ben de anlamadım nasıl olduğunu.


DEVRETATİL SİSTEMİYLE 1 VİLLA 35 KİŞİNİN OLACAK
¦ Nasıl bir proje planlıyorsunuz?
Kazancı yüksek olacak mı?

1001 villa yapacağım. 2 tane 18 delikli golf sahası, 3 futbol sahası, binicilik kulübü ve SPA olacak. Tabii bazı ağaçların yeri değişecek. Buradaki göl de çok büyük. En az 10 gezinti teknemiz olacak. Bir şato misafirhane olacak. Villaları satmayacağım.
Golf turizmi için 10 yıllık kiralama şeklinde devretatil olarak işleteceğim. 1 villa 35 kişiye kiralanacak. Her biri yılda 10 gün kullanacak. Yüzde 80 yabancıları hedefliyoruz. Ortalama kira 25 bin Euro olacak. Yani, 1 villanın 10 yıllık getirişi 875 bin Euro.
1001 villanınki ise 875 milyon 875 bin Euro.
Ama ticari merkezleri de katarsak 1 milyar Euro kiralama geliri bekliyorum. Satsam 500 bin Euro'ya gidecek ama bu şekilde 10 yıl sonra yine benim olacak.
Zaten şatonun birini de kendime yapacağım. 2 katlı, 5 metre tavan yüksekliği olan çok güzel bir yapı.
İnsana "Gel buraya yerleş" hissi veriyor ama mümkün değil tabii. Zevkime göre döşeyip gittiğimde kalacağım.


Beşiktaş için önü'nün bir önemi yok!
¦ Beşiktaş'ın yeni stadını yapmaya talipsiniz ama İnönü değil, Fiyapı Arena olsun istediniz. Sizce bu tepki çekmeyecek mi?

ismet İnönü, Şükrü Saraçoğlu'nun Fenerbahçe'ye ya da Ali Sami Yen'in Galatasaray'a ifade ettiği gibi bir anlam ifade etmiyor ki Beşiktaş için. Beşiktaş tarihine ait biri değil. Bu nedenle ismi kullanılmayabilir bence.
Neden olmasın? Teklifimiz cazip olacak. Orada AVM, otel olmaz ama biz yapişlet-devret modeliyle tiyatro ve gösteri merkezi de yapmak istiyoruz.
Yönetim kabul ederse Emre Arolat dahil pek çok mimara projeler hazırlatacağız.

300 milyon Euro'luk yatırım planlanıyor
¦ Yatırımı ortağınızla mı yapacaksınız? Ne kadara mal olacak?

300 milyon Euro'luk bir yatırım olacak. Bu yaz başlamayı planlıyoruz. Almanya'da yeni bir şirket kuracağım. İşletmeyi de biz yapacağız. Yatırımda ise arsadaki ortağımla birlikte olmayabilirim. Kat karşılığı anlaşabiliriz. Henüz netleşmedi.
Türkiye'de yeni başlattığımız lüks konut konsepti Richa burada da uygulanacak ve projenin ismi Richa Villages olacak.


'Richa 2 yılda dünya markası olacak, 10 ülkeye gideceğiz'

¦ Türkiye'de ucuz konut yapmayı bıraktığınızı açıkladınız. Richa adlı yeni bir lüks konsepte başlıyorsunuz. Neden bu kararı aldınız?
Evet, ucuz konutu bıraktık. İlk Richa markalı projemiz de Ankara Çankaya'da 40 katlı bir kule. Her katı 500 metrekare genişliğinde lüks rezidans daireleri yapacağız bu konseptte. 10 ilde toplam bin konut yapacağız. Artık lükse döndük; çünkü, piyasada bir kirlilik oluştu. Konjonktür de uygun değil. ,


10 TÜRK RESTORANI ALMANYA'YA ÇAĞIRACAK
¦ 10 yılda 10 bin konut hedefiniz ne oldu? Lükse dönerken amacınız prestij sağlamak mıydı?
Piyasada çok eleştiriliyorsunuz
çünkü...

Hedefimizi şimdilik dondurduk. 2 yılda 11 bin 250 konutun inşaatına başladık. 8 bin 250'si devam ediyor; kalanını teslim ettik. Artık uydukentler olduğu sürece ucuz konut yapacağız. Lükse dönerken amacımız Türkiye'nin marka değerini artırmak. Richa 2 yılda büyük bir dünya markası olacak. Türkiye'deki bin daireyi bitirdikten sonra 10 ülkeye gideceğim.

 

Londra'da 44 katlı rezidans projesi

Richa'yı dünyaya yayma konusunda Almanya'dan sonra ilk durağın Londra olabileceğini söyleyen Fikret inan, kentin en gözde bölgelerinden Canary VVharf'ta hazır bir projenin Fiyapı'ya teklif edildiğini açıkladı, inan, Londra'nın lüks merkezi iş alanlarından birinde yer alan bu arsayı düşündüklerini belirterek, "44 ve 12 katlı 2 bloktan oluşan bir avan projeyle geldiler. 55 bin metrekare inşaat alanı var. Tüm izinler alınmış. Biz de incelemeye başladık" dedi.



¦ Nerelere gideceksiniz?
ABD, Rusya, Fransa, italya, Hollanda, İspanya, ingiltere, Suudi Arabistan, Dubai, Almanya'da Richa markalı projeler yapacağım. Bu kadar geniş bir operasyonu bugün Trump bile yönetmiyor. Hedef, bunu başarmak.

¦ Peki bu projelerde Türkiye'den şirketlerle işbirliği olacak mı?

Mesela, Almanya'daki projede bir restoranlar caddesi yapacağız ve Türkiye'nin 10 meşhur restoranını şube açmaları için davet edeceğiz.

 

Richa'ların mimarı Arolat

İnan, Ankara'daki Richa'yı Emre Arolat'ın çizeceğini, kendisiyle tüm Richa'lar için çalışabileceklerini söyledi.

  • Etiketler:

Yorum Yaz