maritbet girişmaritbet
Ezinç Yeşil Ev, güneş enerjisiyle sıfır enerji maliyetine ulaşıyor

Ezinç Yeşil Ev, güneş enerjisiyle sıfır enerji maliyetine ulaşıyor

Çevre dostu çalışmaları ile tanınan Ezinç Metal, örnek bir verimlilik projesi geliştirdi. ‘Yeşil Ev’ adıyla piyasaya sunulan projede, güneş enerjisinden enerji üretmenin dışında, ısınma ve hatta soğutma da yapılıyor. Ezinç Yeşil Ev Projesi, temel enerji kaynağı olarak güneşten yararlanıyor ve hem ısıtma hem de enerji maliyetlerini sıfıra yaklaştırıyor.

Çevre dostu çalışmaları ile tanınan Ezinç Metal, örnek bir verimlilik projesi geliştirdi. ‘Yeşil Ev' adıyla piyasaya sunulan projede, güneş enerjisinden enerji üretmenin dışında, ısınma ve hatta soğutma da yapılıyor. Ezinç Yeşil Ev Projesi, temel enerji kaynağı olarak güneşten yararlanıyor ve hem ısıtma hem de enerji maliyetlerini sıfıra yaklaştırıyor.

Yılda 2.284 kilo watt enerji
Ezinç Metal Genel Müdürü Hakan Alaş, güneş enerjisi dışında bir kaynağa gerek kalmayacak bir proje geliştirdiklerini belirtiyor. Alaş, “Yeşil Ev'in mimarisi ve izolasyonu da, güneş faktörüne göre tasarlanıyor. Güneşten sağlanan kaynak son derece verimli olarak kullanılıyor ve alternatif bir kaynak kullanmaya gerek kalmıyor. Fotovoltaik (PV) teknolojisi ile elde edilen elektrik enerjisi, evdeki buzdolabı, TV, aydınlatma, mutfak gereçleri gibi cihazların çalışması sağlanıyor. Böylece ortaya sıfır maliyet çıkıyor” diyor.

Yeşil Ev projesinde, bir güneş kolektöründen günde ortalama 1.565 watt, yılda ise 2.284kW enerji elde ediliyor. Büyük evler için kullanılan kolektör sayısı, teknik hesaplama sonrasında arttırılabiliyor; Alaş, sistemin “adsorbsiyon” (soğutma) ilkesiyle çalıştığını söylüyor. Bu sayede evlerde hem ısıtma, hem de soğutma yapılıyor ve PV teknolojisi kullanılarak da elektrik üretimi sağlanıyor. Aşırı soğuk ya da güneşin hiç görünmediği günler dışında sistemin kullanılabileceğini söyleyen Alaş, “Bu durumlarda sistem yetersiz kaldığında diğer yakıtlar devreye sokulabilir. Bunların dışında güneş enerjisinden farklı bir enerjiye ihtiyacınız kalmıyor” diyor.

“Yapının mimari durumu bu proje için önemli” diyen Alaş, kolektörlerin kapladığı alan nedeniyle, müstakil evlerde kulanım için daha uygun olduğunu belirtiyor. Sistemin kapasitesine göre, projenin maliyeti 6 bin TL ile 55 bin TL arasında değişiyor. Alaş, “Biz bunu geleceğe yapılan bir yatırım olarak düşünüyoruz” diyor ve ekliyor: “Bu tip projelerde güneşten elektrik üreten sistemlerin maliyeti ortaya çıkınca, bu maliyeti konvansiyonel ısıtma veya soğutma sistemleriyle yapılırsa gaz, lpg veya elektriğe yıllık ödenecek miktarla kıyaslayıp buna göre geri dönüş süresini hesaplıyoruz. Bu süre, büyüklük, lokasyon, evde yaşayan kişi sayısı, vs. gibi faktörler nedeniyle değişiklik arz etmesine rağmen optimal bir sistemin geri dönüşü minimum 3 yıl oluyor, bu süre bazen de 5 yıla kadar uzayabiliyor.”
Devlet standartlar oluşturmalı, tüketici özendirilmeli
Türkiye'nin güneş enerjisi açısından çok verimli bir ülke olduğunu belirten Alaş, “Buna karşın uzun ömürlü ve yüksek standartlarda üretim yapan firma sayısı çok az. Sektörü olumsuz etkileyen unsurlardan en önemlisi, ucuz üretimler. Bu tür ürünler güneş enerjisi sektörünün imajını zedeliyor ve tüketiciyi güneş enerjisinden uzaklaştırıyor. Oysa standartlara uygun üretilmiş bir güneş enerjisi sistemi ortalama 25 yıl kullanılabilir” diyor. Alaş'a göre güneş enerjisinin yaygınlaştırılması için devletin güneş enerjisi ürünlerine zorunlu standart getirmesi gerekiyor. Alaş, “Standarta uymayan ürünlerin satışının engellenmesi, tüketicilerin güneş enerjisi kullanmaya özendirilmesi gerekir” diyor ve bir örnek veriyor: “Bugün İsrail'de güneş enerjisi ile ısıtma sistemi bulunmayan yapılara ruhsat verilmiyor.” İnşaat sektöründeki çalışmalarını da anlatan Alaş, “Büyük konut projelerinde güneş enerjisi alternatifi mutlaka değerlendirilmeli” diyor ve ekliyor: “Maliyetlerin düşmesi, çevreye ve ekonomiye sağladığı katkı bakımından bu konu çok önemli. Güneş enerjisinden elektrik üretimi yasasının çıkmaması ve maliyetlerin yüksek olması sebebiyle, henüz güneş enerjisi çok yaygın kullanılamıyor. Oysa su ısıtmak için bile güneş enerjisi kullanmak, hem düşük maliyetli, hem de faydalı.”
  • Etiketler:

Yorum Yaz