maritbet girişmaritbet
Evim Kadıköy, Fikirtepe’nin ilk markalı projesi olarak yükselecek!

Evim Kadıköy, Fikirtepe’nin ilk markalı projesi olarak yükselecek!

Türkiye’nin ilk kentsel yenileme alanlarından birisi olan Fikirtepe’de Anka Yapı ‘Evim Kadıköy’ ismiyle 3 bin bağımsız bölümden oluşan projesini gün yüzüne çıkardı. İmar planlarında yaşanan sorunlardan dolayı 3 kere değiştirilen projeden 400 milyon liralık yatırım bedeline karşılık 1 milyar liralık hasılat bekleniyor

İstanbul'un değişen ve yüzünde önemli bir nokta olması beklenen Fikirtepe'de taşlar yerine oturmaya başlıyor. Vartaş Group, Teknik Yapı, Sevgili Yapı ve Nuhoğlu İnşaat gibi sektörün önemli oyuncularının yer aldığı bölge 2 milyon metrekareden oluşuyor. İrili ufaklı 19 firmanın ev ve arsa sahipleri ile görüştüğü Fikirtepe'de Anka Yapı lansmana çıkan ilk firma oldu. Anka Yapı, üç etap halinde 4 blok üzerinde 2400 konut, 200 mağaza ve 400 ofisten oluşan toplam 3 bin bağımsız bölüm inşa edecek. İki buçuk yıldan bu yana çalışmaları sürdüren Anka Yapı, 1600 hak sahibi ile anlaşarak tüm hukuki ve teknik prosedürleri tamamladı ve 1200 kişiye konut vermek üzere anlaşma imzaladı. Kadıköy'de “Setüstü” olarak tabir edilen bölgede ilk etaba başlayan Anka Yapı, ruhsatını aldıkça diğer etaplara da başlayacak. Emsal değeri 4.14 olarak belirlenen bölgede inşa edilecek binalar, son değişikliklerden sonra 80 metreye kadar yükselebilecek. Bu durumda bölgedeki binaların en yükseği 25-26 katlı olabilecek. 

İstanbul yenilenerek hak ettiği değeri bulacak

Kentsel yenileme projeleri ile İstanbul'un hak ettiği değeri bulacağına inandığını belirten Anka Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Şaadet Temel, Londra, Moskova, Paris ve New York'taki fiyat bandına bu tür projeler ile çıkılacağını kaydetti. Bu şehirlerde metrekare fiyatının 20 bin euro dolayında olduğunu söyleyen Temel, 5 yıla kadar İstanbul ortalamasının 10 bin doları bulacağını ileri sürdü. Bölgedeki imar değişikliklerinin kendilerini zorladığını kaydeden Temel, “Üç kere imar planı değişikliği yaşadık. Projemizin gerçekleşmesi gecikti. 1600 hak sahibinden onay aldık. 1200 kişiyle ev sözleşmesi imzaladık. Onların her türlü arsa ipoteklerini kaldırdık. Anlaşmalar yaptık. Bunun üzerine arsa maliklerinin yüzde 95'i aldıkları evin bizim tarafımızdan satılmasını istedi. Onların da anlaşmasını yaptık” diye konuştu. 

Genel anlamda yüzde 60 arsa sahibi, yüze 40'ta müteahhit firma olarak pay almak üzere anlaştıklarına dikkat çeken Temel, “Fakat arsa malikleri dükkan istemediler. Bölgede 200 mağaza yapacağız ve hepsini biz alacağız. Dolayısıyla bu durum hesaba katıldığında arsa maliklerinin payı yüzde 55'e iniyor” diye konuştu.

Evim Kadıköy 2 için çalışmalar devam ediyor

Evim Kadıköy projesinin yanında 2-3 parsel ile ilgilendiklerine dikkat çeken Temel, “İstanbul'a katkıda bulunacak projelerde biz varız. Zaten 1993 yılından bu yana kentin merkezine girmek istiyorduk. Fikirtepe projesi bizim için bir fırsat oldu ve bunu değerlendirmek istedik. Burada 70 bin metrekare arsa üzerine 400 bin metrekare inşaat yapacağız. Hemen yakınımızda farklı firmaların arsa sahipleri ile görüştüğü ama çözemedikleri parseller var. 3-4 parselde 130 bin metrekarelik bir arsa var. Bu firma ve taraflar ile görüşüyoruz. Eğer onları da biz alırsak toplamda 200 bin metrekarelik arsa alanına ulaşacağız. Bu rakamda Fikirtepe'nin yüzde 10'una tekabül ediyor” diye konuştu. 

KDV oranı yüzde 1 olacak

Satışa çıktıkları konutlarda KDV'nin yüzde 1 olduğunu belirten Temel, “Arsa rayiç değerimiz metrekare bazında 459 lira. 500 lira sınırının altında kaldığı için KDV oranı yüzde 1 oldu. Bu da projemizden konut sahibi olmak isteyenler için iyi bir imkan oldu” diyerek sözlerini tamamladı.

Hüseyin Belibağlı/Emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin dünyaca ünlü antik kentleri
  • 29.04.2024 12:02

Türkiye'nin dünyaca ünlü antik kentleri

Türkiye'de birçok antik kent bulunuyor. Bu kentlerden tüm dünyada bilinen kentle ...

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!
  • 14.03.2024 14:45

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!

Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan fay hatları ve yüzey kır ...

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!
  • 22.02.2024 16:55

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!

Türk savunma sanayisi yaklaşık 10 yıllık dönemde 9 milli platformun ilk uçuşları ...

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor
  • 09.02.2024 11:22

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor

Kalkınma Yolu projesi Avrupa'dan Basra Körfezi'ne kadar geniş bir coğrafyada fay ...

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!
  • 30.01.2024 16:24

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!

2023'te en yüksek sıcaklık 49,5 derece ile Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde, en ...