maritbet girişmaritbet
Esenyurt'taki projeler imar çözümü için gözünü devlete çevirdi!

Esenyurt'taki projeler imar çözümü için gözünü devlete çevirdi!

Esenyurt'ta Büyükşehir ile yerel belediye arasında yaşanan belirsizlik sürüyor. Kriz, şirketlerin iflas erteleme talepleriyle genişledi. Gözler hükümete çevrildi

 

Esenyurt'ta Büyükşehir ile yerel belediye arasında yaşanan belirsizlik sürüyor. Kriz, şirketlerin iflas erteleme talepleriyle genişledi. Gözler hükümete çevrildi 
 
Konutlaşmada İstanbul'un önde giden ilçelerinden Esenyurt, ruhsat sorunu nedeniyle kaos yaşıyor. Belirsizliğin merkezinde Esenyurt Belediyesi, sorunu çözme noktasında ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi bulunuyor. Yaklaşık 25 bin kişinin mağdur olduğu söz konusu krizin ortadan kaldırılması konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan adım bekleniyor. 
 
2011 yılı ve öncesinde Esenyurt Belediyesi'nin ruhsat vererek çalışma müsaadesi verdiği 30'u büyük yüzlerce inşaat firması ve yüzlerce konut projesi, ardı ardına yapılan lansmanlar medya ilanları ve tanıtımların ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin inşaatı durdurma engeline takıldı. Bir kısım projeler bitme aşamasında, bir kısmı temel seviyesindeyken yeni 1/5000'lik imar düzenlemesi gerekçesiyle mühürlendi. 
 
Ruhsatlar iptal edildi 
 
O günlerde konuyla ilgili AKP Esenyurt Meclis Grup Sözcüsü Mustafa Akboğa, 2008 yılı inşaat ruhsatı planlarının 17 Mart 2010 tarihinde İdari Mahkeme kararıyla iptal edildiğini söyledi ve şu iddialarda bulundu: "Bu karar Danıştay 6'ncı idaresi tarafından buzuldu. Bizim 2008 planlarına dayalı olarak vermiş olduğumuz ruhsatlar ile ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hukuki yorumu bu inşaatlara verilen ruhsatların süresinde verilmediği için bunlarla ilgili işlemlerin durdurulması yönünde oldu. Danıştay 6'ncı İdare Mahkemesi'nin verdiği karar ise İdare Mahkemesi'nin kararım yok hükmünde sayıyor. İptal kararının olmadığı bir durumda ruhsat düzenlenebilir." 
 
Fi Yapı'nın inşaatların durdurulmasından dolayı iflas erteleme istemesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni harekete geçirdi. Büyükşehir Belediyesi önce emsal transferi ile sorunun çözülmesine imkan tanıdı. Fi Yapı ile başlayan ve ardından aldıkları ruhsatları mevzuata aykırı 30 küsur firmaya geçici bir yol gösterdi. 
 
Geçici çözüm tutmadı 
 
15 Temmuz 2012'den itibaren uygulamaya giren uygulamaya göre, örneğin, 10 bin metrekare arsa içinde 2 emsalde 20 bin metrekare inşaat hakkı bulunan bir firma, aynı arsaya 25 bin metrekarelik inşaat yapmışsa aradaki 5 bin metrekarelik farkı kapatmak durumunda kalacak, Esenyurt sınırları içerisinde bulunan 5 bin metrekare inşaat alanına denk gelecek başka bir arsa satın alınıp kamuya devir yapılacaktı. Bu karar yaptığı 600 dairesi iptal edilen diğer iki projesi de duran Fi Yapı başta olmak üzere diğer İnşaat firmalarına da nefes aldıracağı tahmin ediliyordu. Ancak olmadı. Zincire Ukra İnşaat da katıldı. 
 
Yeni iflaslar yolda mı? 
 
Bölgede ruhsat sorunu çözülemezse, yeni iflas erteleme taleplerinin geleceği tahmin ediliyor. Konuyla ilgili inşaatları durdurulan firma yetkililerinin soruna yönelik yaklaşımları da ilgi çekici. Firma yetkilileri genel olarak "Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu'nun gazabına uğradık. Büyükşehir Belediyesi ruhsatları iptal etti. Hem biz hem de müşterilerimiz mağdur oldu. Sorun hâlâ sürüncemede. Nasıl çözüleceği de belli değil. Büyükşehir Belediyesi'nin de bu konuda ne yapacağı belirsiz. Bu işin çözümü artık bakanlığa ve devlete kaldı" diyorlar. 
 
Şirketi iyi araştırın, noter onaylı sözleşme yapın
 
İstanbul Esenyurt'ta ortaya çıkan ruhsat sorunu nedeniyle yaşanan imar krizi inşaat firmalarını zor durumda bırakırken, inşaat sektörü de ciddi bir güven bunalımı yaşıyor. Esenyurt'ta ev sahibi olmak isteyenler ise iki kere düşünmek zorunda kalıyor. Esenyurt'tan ev alacaklara da şirketi iyi araştırmaları ve ev alacaklarsa mutlaka noter onaylı bir sözleşme imzalamaları tavsiye ediliyor. 
 
Niçin mühürlendi?
 
İmar Yönetmeliği'nin 22. Maddesi'nde yer alan "Plan notu gereği avan proje uygulaması getirilmemiş yerlerde, müstakil yapı adeti 50 veya daha fazla olan uygulamalar, toplam inşaat alanı 60.000 m2'den fazla olan konut ve rezidans yapıları, katlar alanı 40.000 m2'den fazla olan iş, alışveriş merkezi, ve özellik arz eden yapılar, toplam inşaat alanı 100.000 m2'den fazla olan sanayi ve depolama yapıları nitelikleri taşıyan yapıların avan projeleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylandıktan sonra uygulama yapılacaktır" ibaresi mühürlemelere gerekçe olarak gösterildi. 
 
 
25 bin konut kaçak durumda 
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Esenyurt'ta uyguladığı yeni imar planı nedeniyle çok sayıda konut projesi mühürlendi 
 
İstanbul Esenyurt bölgesinde çözüm arayan imar sorunu, firmaları zorlamaya devam ediyor. Bu durumdan en fazla etkilenen ise inşaat sektörü. SÖZCÜ'ye açıklamada bulunan Eva Gayrimenkul İş Geliştirme Direktörü Zühal Balsarı, imar krizinin, Esenyurt Belediyesi'nin, yargı tarafından iptal edilen 1 / 5000 ölçekli nazım imar planına göre hazırlanmış olduğu 1/1000'lik uygulama imar planını kullanarak verdiği inşaat ruhsatlarının, sonrasında Büyükşehir Belediyesi tarafından iptal edilerek bu planlar kapsamındaki tüm proje inşaatlarını durdurması ile gündeme geldiğini söyledi. Büyükşehir Belediyesi'nin, bölgede 30 civarında projeyi durdurduğunu belirten Balsarı, "Yeni imar planlarına göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Esenyurt Belediyesi'nin verdiği kat yüksekliğini yarıya indirince maketten konut satışı yapan ya da hesaplarım buna göre düzenleyen firmalar büyük darbe aldı" dedi. 
 
Sancılı süreç devam ediyor 
 
Yeni imar plam koşulları çerçevesinde eski imar planlarına göre ruhsat verilen çeşitli projelere ait 25 bin konutun kaçak duruma düştüğünü vurgulayan Balsarı, "2008'de ruhsat almış ve projesini ona göre planlamış firmaları zor durumda bıraktı" diye konuştu. Balsarı, zararı karşılayabilen firmaların yeni planlarla yoluna devam ederken, mali yapısı kurtaramayan firmalar projelerini tamamlayamayıp, iflas yoluna gittiklerini, ruhsatı iptal olan konutları satın alanlar için de sancılı bir sürecin başladığını sözlerine ekledi. 
 
Bölgede mağduriyetler had safhaya ulaştı
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin aldığı karar doğrultusunda, Özyurtlar İnşaat'ın Ntepe, Ukra İnşaat'ın Ukra City, Uluhan İnşaat'ın Babil Kuleleri projeleri durdu. Ancak tüm bu gelişmelere rağmen duran inşaatlarda daire satışlarına devam edildi. Fakat genel olarak sektörde Esenyurt belirsizliği nedeniyle durumlar iyi değil. Firmalar inşaatlarına devam edemiyor, edenler satamıyor, açıkçası firmalar aldıkları yükümlülükleri yerine getirmede zorlanıyor. Diğer taraftan müşteriler de büyük bir mağduriyet yaşıyor. Bazı firmalar ne pahasına olursa olsun sorumluluklarını yerine getirmek adına durdurma kararını çözmek için çabalıyor. Bu tür firmalardan Hasoğlu Yapı, 20 Ekim 2011'de temeli atılan 2012 yılı başında mühürlenen Newista projesindeki sorunu ikili görüşmelerle halletti ve Newista projesinde inşaat yeniden başladı.
 
Sedat YILMAZ /Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul'daki şiddetli rüzgar Fiyapı Esenyurt projesini vurdu!
  • 29.11.2021 16:33

İstanbul'daki şiddetli rüzgar Fiyapı Esenyurt projesini vurdu!

Megakent İstanbul şiddetli fırtınaya teslim oldu. Fiyapı'nın Esenyurt'da inşa et ...

İnnovia 2'den şok görüntüler! Fırtına nedeniyle cephe uçtu!
  • 29.11.2021 16:25

İnnovia 2'den şok görüntüler! Fırtına nedeniyle cephe uçtu!

İstanbul'da meydana gelen şiddetli fırtına sebebiyle İnnovia 2 projesindeki bir ...

Fırtına nedeniyle Şafak Residence'in çatısı uçtu!
  • 29.11.2021 16:14

Fırtına nedeniyle Şafak Residence'in çatısı uçtu!

İstanbul'da meydana gelen şiddetli fırtına nedeniyle Esenyurt-Haramidere bölgesi ...

Esenyurt'ta çatlakların oluştuğu bina ve yollar havadan görüntülendi
  • 27.04.2019 11:49

Esenyurt'ta çatlakların oluştuğu bina ve yollar havadan görüntülendi

Esenyurt'ta yolda ve bir binada oluşan çatlaklar nedeniyle tehlike altında olan ...

Necati Şaşmaz'lı Ukra İnşaat reklamı!
  • 29.08.2016 14:37

Necati Şaşmaz'lı Ukra İnşaat reklamı!

Necati Şaşmaz ve Nur Fettahoğlu'nun rol aldığı Ukra İnşaat reklamı. ...

‘Esenyurt’taki zarar 100 milyon TL’
  • 14.12.2015 14:10

‘Esenyurt’taki zarar 100 milyon TL’

İstanbul Esenyurt’taki imar krizinde mağdur olan onlarca vatandaşın avukatlığını ...