maritbet girişmaritbet
Enerji kimlik belgesiyle 300 milyon dolar tasarruf!

Enerji kimlik belgesiyle 300 milyon dolar tasarruf!

Enerji kimlik belgesinin uygulanmasıyla birlikte yeni binaların tümünün yalıtımlı olması durumunda başlangıçta yılda 300 milyon dolar tasarruf sağlanacağını belirtildi



Yalıtım firması BTM'nin Yönetim Kurulu Başkanı Levent Ürkmez, Enerji Verimliliği Yasası kapsamında hazırlanan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğiyle her yıl sisteme giren 100 bin ruhsatlı binayla kiralanacak binalarda sertifikalandırma yapılabileceğini belirterek, "Yeni binaların tümünün yalıtımlı olması durumunda başlangıçta yılda 300 milyon dolar tasarruf sağlanacağını" bildirdi.

 
Ürkmez, Enerji Verimliliği Yasası kapsamında hazırlanan, Binalarda Enerji Performansı Yöneltmeliğinin etkin olarak uygulanması durumunda enerji tüketiminin azalacağını, yaşam kalitesinin yükseleceğini ve yalıtım sektörünün hızla büyüyeceğini kaydetti.
Binaların ısıtma, soğutma ve aydınlatma için harcadığı enerji miktarını ve atmosfere verdikleri sera gazı salınımını belgeleyen enerji kimlik kartlarını düzenleyen yönetmeliğin, 5 Aralık 2009 tarihinde yürürlüğe girdiğini ve enerji kimlik kartlarının 1 Temmuz 2010 tarihinden itibaren zorunlu hale geleceğini hatırlatan Ürkmez, enerji kimlik belgeleriyle konutların A'dan G'ye kadar sınıflandırılacağını belirtti.

Ürkmez, A sınıfının tasarruflu, SEG (Sera Gazları Emisyonu) düşük konutları, G sınıfının ise enerji israf eden ve SEG emisyonu yüksek konutları ifade edeceğini, bu durumun konut sahiplerini ısı yalıtımına özendireceğine dikkati çekti.
Bir ev alan ya da kiralamak isteyen kişinin, bu kimlik kartları sayesinde konutun yıllık enerji tüketimini görebileceğini, enerji kimlik kartlarının, kiracının kararını ve konutun değerini etkileyebileceğini belirten Ürkmez, bu durumda konut sahiplerinin ısı yalıtımına yöneleceğini ve yapılacak ısı yalıtımı uygulamalarıyla mevcut bir konutun enerji sınıfını değiştirilebileceğini kaydetti.
 
"TÜRKİYE'DE ISI YALITIMI BİLİNCİ ÇOK DÜŞÜK"
Ürkmez, Türkiye'de ısı yalıtım bilincinin çok düşük olduğunu ve ısı yalıtımı uygulamasının Avrupa ülkelerinin çok gerisinde bulunduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Türkiye'de kişi başına ısı yalıtımı malzemesi tüketimi 0,1 metreküp iken Avrupa'da bu rakam 13 kat artarak 1,3 metreküpe kadar çıkıyor. Yeni yönetmelikle ısı yalıtımı konusunda Avrupa ile Türkiye arasındaki farkı azaltacak adımlar atılacak. Yönetmelikle, her yıl sisteme giren 100 bin ruhsatlı binayla kiralanacak binalarda sertifikalandırma yapılabilecek. Yeni binaların tümünün yalıtımlı olması durumunda başlangıçta yılda 300 milyon dolar tasarruf sağlanacak."
 
Ürkmez, mevcut yalıtımsız binalara yalıtım uygulanması durumunda, konutlardaki enerji tüketiminin yüzde 50, karbondioksit tüketiminin de yüzde 3-4 gibi bir oranda azaltılmasının mümkün olacağını ve ısı yalıtımından dolayı ortaya çıkacak yıllık kazancın ortalama 7,5 milyar dolar civarında gerçekleşeceğini ifade etti.
Ürkmez, yönetmeliğin olumlu yanlarının ağırlıkta olduğunu, ancak özellikle kiralanacak binalarda sertifikalandırmanın şikayete bağlı olarak sorgulanacak olmasının uygulamayı yavaşlatacağını savundu.

Mevcut ve yeni binaların enerji kimlik kartlarının 2017 yılına kadar alınması zorunluluğuna dikkati çeken Ürkmez, yönetmeliğin taşıdığı eksiklere rağmen uygulanması durumunda ısı yalıtım sektöründe yıllık yaklaşık 50 milyon dolarlık bir pazar büyümesinin ortaya çıkacağını, bu büyümenin 40 bin kişilik bir istihdam artışı anlamına geleceğini aktardı.
  • Etiketler:

Yorum Yaz