maritbet girişmaritbet
Emre Çamlıbel: Sektördeki değişiklikler kademeli olarak yapılmalı!

Emre Çamlıbel: Sektördeki değişiklikler kademeli olarak yapılmalı!

İnşaat sektöründe belirli düzenlemelerin yapılaması gerektiğini söyleyen Emre Çamlıbel, “Sistemde değişiklik yapılacaksa önerimiz kademeli ve değer odaklı bir sistem uygulanması yönündedir” dedi

 

Soyak Holding CEO'su Dr. M. Emre Çamlıbel, 2012'nin sıkıntılı bir sene olduğunu ve sektörün büyümesinin düştüğünü söyledi. Çamlıbel, “Ancak OVP'ye göre Türkiye ekonomisi yüzde 4 büyüyecek. Dolayısıyla 2013'te inşaat sektörünün de yüzde 4'ün üzerinde büyüyeceğini düşünüyoruz” dedi.
 
Zaten şimdiden büyümenin kendini gösterdiğini söyleyen Çamlıbel, “Konut sektöründe satışlar 2012'nin ilk sekiz ayına göre, 2011'deki kadar olmasa bile yüzde 5-10 arası arttı. Bu artışta Türkiye'nin kredi notunun artması ve konut faizlerinin düşmesi etkili oldu. Dolayısıyla 2013'ün 2012'den daha iyi bir sene olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
 
Konutlara getirilmesi planlanan KDV artışı uygulaması, konutlara uygulanan harçlar ve dolaylı vergiler, müktesep hak, konutun Tüketiciyi Koruma Kanunu'na dahil edilmesi gibi konuların daha çok konuşulacağını belirten Çamlıbel,  “Bu alanlarda da inşaat sektörü desteklenirse, sektörde bir büyüme kaydederiz. Ayrıca yapılacak tüm sistem değişiklerine, TOKİ ve kentsel dönüşüm projelerinin de dahil edilmesini son derece önemli görüyoruz. Konut sektörü 2013 yılında da desteklenmeli” dedi.
 
KDV meselesinin konut sektörünü etkileyen en önemli konulardan biri olduğunu belirten Çamlıbel,  şunları söyledi: “Konut sektörünün 6 derneği ilk kez birleşerek bu konuda bir çalışma hazırlayarak Maliye ve Çevre Şehircilik Bakanlıklarına sunduk. Gyoder, İnder, Konutder, Çedbik, Ankara merkezli Türkiye İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu ve Lidebir olarak hazırladığımız çalışmada özetle şunu belirttik. Konut lüks bir ihtiyaç değildir. Barınma ihtiyacı insanın en doğal hakkıdır. Aynı zamanda konut, bir tasarruf aracıdır, insanların çocuklarına bırakacağı bir yatırımdır. Bir konutun satış fiyatının % 11'i dolaylı vergilere ve harçlara gidiyor. Konut alıcısı da satıcısı da ciddi baskı altında. Buna KDV eklendiğinde tüketicinin alım gücünü de iyice zayıflatır.”
 
Çamlıbel, “Sistemde değişiklik yapılacaksa önerimiz kademeli ve değer odaklı bir sistem uygulanması yönündedir. Ancak sistemde nasıl bir değişiklik yapılırsa yapılsın TOKİ ve kentsel dönüşüm projelerinin de dahil edilmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.
 
Yeni proje görünürde yok
 
2013 yılında da var olan projelerle devam edeceklerinin söyleyen Çamlıbel, “Yani gayrimenkul alanında İzmir ve İstanbul'da 5 projenin satışına devam edeceğiz. Yeni arsalarımız var ancak henüz proje yapıp yapmama konusunda bir planımız yok. Yılın ikinci yarısından sonra tekrar bir değerlendirme yapabiliriz” diye aktardı.
 
Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Edirne Keşan'da 156 sosyal konut teslim ediliyor
  • 16.12.2025 17:18

Edirne Keşan'da 156 sosyal konut teslim ediliyor

TOKİ, Edirne Keşan Yenimuhacir Mahallesi'nde inşaatını bitirdiği konutları hak s ...

İstanbul Başakşehir'de 40 konut için müzayede yapılıyor
  • 16.12.2025 16:49

İstanbul Başakşehir'de 40 konut için müzayede yapılıyor

İstanbul Başakşehir’de 40 konut için yapılacak müzayede 23 Aralık tarihinde TOKİ ...

Esenboğa Metrosu'nda ilk kazma 2026’da
  • 15.12.2025 17:19

Esenboğa Metrosu'nda ilk kazma 2026’da

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara'da yapımı planlanan Esen ...

Bolu Büyük Sanayi Sitesi'nde 988 dükkânın teslimatı başlıyor
  • 15.12.2025 17:07

Bolu Büyük Sanayi Sitesi'nde 988 dükkânın teslimatı başlıyor

TOKİ tarafından Bolu Merkez Büyük Sanayi Sitesi'ndeki 988 dükkân tamamlandı. ...

Orhangazi'de hak sahipleri evlerine kavuştu
  • 12.12.2025 18:11

Orhangazi'de hak sahipleri evlerine kavuştu

TOKİ tarafından Bursa Orhangazi Arapzade Mahallesi'nde yapımına başlanan 168 sos ...

TOKİ, 37 İlde 252 arsa için açık artırma düzenliyor
  • 10.12.2025 11:41

TOKİ, 37 İlde 252 arsa için açık artırma düzenliyor

TOKİ, 25 Aralık 2025 tarihinde açık artırma yöntemiyle 252 arsa satacak. ...