maritbet girişmaritbet
Emre Çamlıbel: Kentsel dönüşüm ve enerji tasarruflu binalar, kritik bir memleket meselesidir!

Emre Çamlıbel: Kentsel dönüşüm ve enerji tasarruflu binalar, kritik bir memleket meselesidir!

Soyak Holding CEO’su ve İNDER Yönetim Kurulu Üyesi Dr. M. Emre Çamlıbel İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) tarafından düzenlenen “6306 Sayılı Afet Alanlarının Dönüştürülmesi Yasası ile Kentsel Dönüşüm Pratiği ve Finansal Çözümler” sempozyumunda Kentsel Dönüşüme Yapı Müteahhitlerinin Bakışı konulu panele başkanlık yaptı. Dr. Çamlıbel, konuşmasında enerji tasarruflu yeşil bina yapılması durumunda 2023 yılına kadar 25 milyar dolarlık bir tasarruf sağlanacağını belirtti

Dr. M. Emre Çamlıbel, İNDER'in 1 Haziran'da düzenlediği ‘6306 Sayılı Afet Alanlarının Dönüştürülmesi Yasası ile Kentsel Dönüşüm Pratiği ve Finansal Çözümler' konulu sempozyumunun son oturumu olan  Yapı Müteahhitlerinin Bakışı konulu panele başkanlık yaptı.  Dr. Çamlıbel, 6306 Sayılı Afet Alanlarının Dönüştürülmesi Yasası'yla, yasa koyucunun iradesinin çok kuvvetli olduğunu ve yasanın farklı disiplinler içermesi açısında da çok önemli bir yer tuttuğunu söyledi. Ancak, yasadaki bazı maddelerde boşluk olduğunu belirterek “Yatırımcı ve yapımcılar olarak konuya yaklaşımı ortaya koymaya çalışacağız” dedi. Dr. Çamlıbel bunların başında emsal artışıyla ilgili maddenin geldiğini, ikinci önemli konununsa kat ve siluet konuları olduğunu belirtti. Dr. Çamlıbel yasada önemli gördükleri diğer konuları da şöyle sıraladı: “Sürecin kilitlenmesi durumunda yüklenici firmaların zararlarının tanzimi nasıl olacak? Afet alanları dönüşümünde yeşil ve enerji verimliliğinin yeri nedir? Yasa çıkarken çok ses getiren ancak uygulamada görmediğimiz 1/3 oranının uygulanabilirliği nedir? Yapımcılara talep olarak gelen 3, 4, 5, 6 blokun birleşerek binanın yenilenmesi durumunda yasa ne sağlayacak?” 

Çamlıbel, yürürlüğe giren Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliği ve Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı Gelir, Harcama, Kredi ve Kaynak Aktarımı Yönetmeliği kapsamında tanımlanmış olan teşvikler ve muafiyetlerden kentsel dönüşüm alanı içerisinde kat karşılığı anlaşması yapmış olan geliştiricilerin faydalanamadığına dikkat çekerek, “yatırımın teşvik edilmesi için hiç değilse kanun kapsamındaki mali destek ve muafiyetlerden geliştiricilerin de faydalanması yönünde düzenleme yapılmalıdır.“ dedi. Sözlerine “Dönüşüm sürecindeki binaların yeniden yapımı ile birlikte yeşil binalar konusunda da %5 imar hakkı artışı veya yeşil yerleşkelerle ilgili başka teşvikler olmasını bekliyoruz.” Diye devam etti.
Kamuoyunda Kentsel Dönüşüm Yasası olarak bilinen yasada kentsel dönüşümde enerji verimli binalara değinilmemesi üzerine ÇEDBİK Başkanı Haluk Sur, Çamlıbel'den konuyla ilgili yaptığı doktora tezi hakkında şu bilgilendirmeyi yaptı: “Yaptığımız çalışmalar yeni enerji üretim tesisi inşa etmek yerine, mevcut binaların enerji verimliliği iyileştirmesinin daha yapılabilir olduğunu göstermektedir. Konuyu irdelemek için örnek olarak ele aldığımız mevcut 7 binadan oluşan bir yerleşkede, yapılacak enerji verimliliği uygulamaları ile elde edilecek enerji tasarrufu, yeni yapılacak enerji tesisi yatırımından 6.6 kat daha etkili olacaktır. Yine aynı şekilde eski binaların yıkılıp enerji etkin yenilerinin inşa edilmesi yerine, mevcut binaların iyileştirilmesinin de (yaşam döngüsü analizine girmeden dahi) çok daha mantıklı ve hesaplı olacağını ortaya koymaktadır. Enerji tasarrufu yapmak kritik bir memleket meselesidir. Dolayısıyla mevcut binalarda sadece ısıtma verimliliğini artıracak uygulamalardan enerji tasarrufunda yüzde 25'lik bir iyileşme sağlanabilir. Bu iyileşme rakamıyla da, Türkiye enerji konusunda yılda yaklaşık 5-6 milyar dolarlık tasarruf sağlayabilir.” Dr. Çamlıbel binalara verilecek enerji sertifikalarının mecburi olmasını da vurgulayarak kentsel dönüşümle birlikte önemli bir tasarruf elde edileceğini de söyledi. 

Panelde Türkiye'deki gayrimenkul sektörünün proje finansmanı,  öz kaynak, ön satış veya bankacılık yoluyla sağlanmakta olduğuna ve bunlar dışında bir finansman yöntemi kullanılmadığına dikkat çekildi. Sektörün gelişimi ve dönüşümün teşviki için, gayrimenkule dayalı sermaye piyasası araçlarından gayrimenkul yatırım ortaklığı, gayrimenkul yatırım fonu, kira sertifikası, imar hakkı transferi sertifikası, gayrimenkul sertifikası kentsel dönüşüm projelerinin finansmanında yeni ürünler olabileceği belirtildi.

Soyak yine Sıfır Karbon sponsoru
Soyak 1 Haziran'da İNDER tarafından Gayrettepe Dedeman Otel'de gerçekleştirilen  “6306 Sayılı Afet Alanlarının Dönüştürülmesi Yasası ile Kentsel Dönüşüm Pratiği ve Finansal Çözümler” konulu sempozyumu ‘Sıfır Karbon' sponsoru olarak destekledi.  Soyak 1 gün süren sempozyumda açığa çıkan yaklaşık 8 ton karbon salımını sıfırladı. The Gold Standart sertifikalı rüzgar enerjisi projesi karbon kredileri ile sempozyumun karbon sıfır hale getirilmesine destek olan Soyak, daha önce de ÇEDBİK'in Uluslar arası Yeşil Binalar Zirvesi'nin karbon sponsoru olmuştu. Sempozyumun son oturumu olan Kentsel Dönüşüme Yapı Müteahhitlerinin Bakışı konulu panele Soyak Holding CEO'su ve İNDER Yönetim Kurulu Üyesi Dr. M. Emre Çamlıbel'in yanı sıra GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Sur, Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı ve KONUTDER Yönetim Kurulu Üyesi İnanç Kabadayı da konuşmacı olarak katıldı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Nazmi Durbakayım 'Yatırımcı yine gayrimenkul dedi'
  • 15.04.2022 11:47

Nazmi Durbakayım 'Yatırımcı yine gayrimenkul dedi'

İNDER ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, TÜİK'in mart ayı k ...

Vatandaşlık için gayrimenkul bedelinin yükseltilmesine destek!
  • 13.04.2022 15:17

Vatandaşlık için gayrimenkul bedelinin yükseltilmesine destek!

İNDER ''Vatandaşlık için gayrimenkul bedelinde 400 bin dolar doğru karar'' ...

Gayrimenkul yatırım fonlarının büyüklüğü 10 milyar liraya ulaştı
  • 12.08.2021 17:41

Gayrimenkul yatırım fonlarının büyüklüğü 10 milyar liraya ulaştı

Re-Pie Portföy Yönetimi tarafından hazırlanan ‘Gayrimenkul Sektör Raporu, Türkiy ...

Nazmi Durbakayım 2018'i değerlendirdi
  • 21.12.2018 18:49

Nazmi Durbakayım 2018'i değerlendirdi

İnder Başkanı Nazmi Durbakayım 2018 ve önümüzdeki dönemle ilgili açıklamalarda b ...