maritbet girişmaritbet
Emlak Konut GYO dev uydu kentler yapacak!

Emlak Konut GYO dev uydu kentler yapacak!

Emlak Konut GYO, son dönemde ihaleye çıktığı Ataşehir, Ayazma, Hoşdere ve Zekeriyaköy arazilerine yıl sonuna kadar yenilerini ekleyecek

Emlak Konut GYO, son dönemde ihaleye çıktığı Ataşehir, Ayazma, Hoşdere ve Zekeriyaköy arazilerine yıl sonuna kadar yenilerini ekleyecek. Kartal, Sultanbeyli, Körfez, Batı Ataşehir ve İstanbul Finans Merkezi'nde ihaleye çıkmayı planlayan Emlak Konut GYO, en az 10 bin konutluk uydukentlere imza atacak. Bu sayı, 15 bine de çıkabilir.

EMLAK Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), İstanbul'a modern yaşam alanları kazandırmak için girişimlerde bulunmaya devam ediyor. Geliştirdiği kentsel tasarım projeleriyle İstanbul'a uydukentler kazandıran Emlak Konut GYO, ihaleye açtığı Ataşehir, Ayazma, Hoşdere ve Zekeriyaköy'de inşa edilecek projeler için çalışmalarını sürdürürken, bu yıl Kartal, Sultanbeyli, İzmit Körfez, Batı Ataşehir ve İstanbul Finans Merkezi'nde de yeni yerleri ihale edecek. Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, “Bu yıl en az 10-12 bin bağımsız bölümü ihale etmeyi planlıyoruz. Kartal'da aldığımız araziyi de yıl sonuna kadar ihale etme hedefimiz var. Yeni almayı düşündüğümüz yerler de var. Bu yıl 15 bin bağımsız bölüme ulaşmak istiyoruz” dedi. Emlak Konut GYO'nun bu projelerinin 5.5 milyar liralık iş hacmi yaratacağını söyleyen Murat Kurum, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ ile İstanbul'da 2 milyon metrekarelik bir alanın dönüşümü için görüştüklerini de açıkladı.

Yeni ihaleler geliyor

Emlak Konut GYO, son dönemde İstanbul'un çeşitli yerlerinde gerçekleştireceği uydukentlerin ihaleleriyle gündeme geldi. Batı Ataşehir'de ticari alan, Başakşehir Ayazma 2'nci ve 3'ncü etap, Zekeriyaköy ve Başakşehir Hoşdere'de projelerini duyuran Emlak Konut GYO'nun ihalelerinden Batı Ataşehir'deki ticari alanın, Ayazma 2'nci etap ve Zekeriyaköy'ün ihaleleri yapıldı. Sırada 15 Mayıs'taki Hoşdere ve 31 Mayıs'taki Ayazma 3'ncü etap ihaleleri beklerken, Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, bu yılı bu projelerle kapatmayacaklarını, İstanbul'da yıl sonuna kadar yeni yerlerin ihalesine çıkacaklarını açıkladı. Kurum, yeni uydukentler hakkında şu bilgileri verdi: “Kartal'da aldığımız yeni arazide 180 bin metrekarelik alanda yaklaşık 1500-2 bin bağımsız bölüm olacak. O projeyi de bu yıla yetiştirmeye çalışıyoruz. Onun dışında Batı Ataşehir'de yaklaşık 300 ticari bölümden oluşacak bir alanın ihalesini de yapacağız. Sultanbeyli'de 500 konutluk bir proje, İzmit Körfez'de de yaklaşık 1000 konutluk bir alanı çıkacağız. İstanbul Finans

Merkezi içinde bize ait olan bir arazi var. Yaklaşık 1000-1500 bağımsız bölümün yer alacağı bu alanı da bu yıl içinde ihale edeceğiz.”

15 bin konutu zorlayacak

Emlak Konut'un rezerv alanları oluşturarak, kentsel dönüşüme katkı sağlayacak projeleri hayata geçirdiğini ifade eden Murat Kurum, şunları söyledi: “Bu yıl planladığımız bağımsız bölüm sayısı en az 10-12 bin olacak. Bu alanların emsal alanı 1.2 milyon metrekare yapıyor, inşaat alanı ise 2 milyon metrekareye yakın olacak. Bu projelerin hayata geçmesi için 1.8 milyar liralık inşaat harcaması gerekiyor. Uydukentlerin yaratacağı iş hacmi ise 5.5 milyar lira olacak. Her yıl, yaptığımız işin üzerine koyarak ilerlemeye çalışıyoruz. Sözünü ettiğimiz projelerin hemen hemen hepsi gerçekleşmek üzere. Bunların dışında şu anda görüştüğümüz yerler de var. Eğer o alanlarda da anlaşma yapabilirsek, hedefimiz bu yıl 15 bin konuta ulaşmak olacak. 15-20 bini zorlayacağımızı düşünüyorum.”

Yeni araziler araştırıyor

Mart ayı itibariyle hasılat paylaşımı projelerde 56 bin 250 bağımsız bölüm ve 17.5 milyar liralık satış toplam geliri olan proje ürettiklerini, bu projelerden en az 5.8 milyar lira gelir taahhütünün olduğunu ifade eden Murat Kurum, şöyle devam etti: “Satışlardan elde edilen gelirin 3.5 milyar lirasını tahsil ettik. 2.3 milyar lira daha alacağımız var. Biz, elimizdeki nakit gelirlerimizle arazi almaya dikkat ediyoruz. 10-20 dönüm araziler konseptimize uymuyor. Mevcut projelerimizin yanında veya yeni yapılaşacak yerlerde araziler bakıyoruz. Anadolu yakasında da baktığımız araziler var ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ ile de görüşmelerimiz sürüyor. İstanbul'da 2 milyon metrekarelik bir alanın dönüşümü için görüşüyoruz. Çok büyük dönüşüm projeleri içerisine girip, yeni şehirler gerçekleştirmek istiyoruz. Bunun için finansman gücümüz ve irademiz de var. Yerel yönetimler de bu iradeyi gösterirse bir çok dönüşüm projesi yaparız.”

Talebe göre her yere gidebiliriz

EMLAK Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, orta ve orta gelir üstüne hitap ettiklerini hatırlatarak, şöyle konuştu: “Türkiye'nin her yerinde bu tip konutlara talep olmuyor. Kamu olarak da bir şekilde konut açığını düzenleyip gidermemiz gerekiyor. TOKİ'nin 500 bin konut yapması, Türkiye çapında bir düzenleme, biz İstanbul'un dışını şu an için çok fazla düşünmüyoruz ancak arz-talebe göre her yere gidebiliriz. Orta ve orta gelir üstüne hitap eden konut açığının ne ölçüde olduğu önemli.”

Dönüşüm projesinde arsa paylarına dikkat

EMLAK Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, Ataşehir'deki mahallelerin dönüşümü için yerel yönetim ve büyükşehirle görüşmelerin sürdüğünü belirterek, şunları söyledi: “Dönüşümü sağlamak için üzerinde çalıştığımız bir kaç nokta var. Bölgede kendiliğinden dönüşüm var. Biz de gireceğiz. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü yasası çıkınca, bu çalışmalar da başlar. Bizim yaptığımız dönüşümde devlet garantisi var. Dönüşüm projelerinde, birilerinin garantisi olmalı, insanlar mağdur edilmemeli. Bazı dönüşüm projelerinde yapılamayacak vaatler veriliyor. Arsa payının yüzde 55-60 olduğu yerler var. Bu teklifler önce cazip geliyor ancak sonunda mağduriyet olabilir. Biz de izliyoruz.”

Finans Merkezi'nde metrekareye 15 bin lira hayal değil

EMLAK Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, Ataşehir'deki İstanbul Finans Merkezi'nin tam anlamıyla hayata geçtiğinde, paha biçilemez bir yer olacağını belirterek, “Tasarımı, örnek şehirciliğiyle bölgeye ciddi bir ivme kazandıracak. Projenin etrafında metrekare fiyatları 10-12 bin bantlarında gezerken, finans merkezi belki 15 bini görecek. Bu hayal değil” dedi. Kurum, finans merkezinde projelerin uygulamaya esas hazırlıklarının yapıldığını belirterek, “Bu çalışmalar iki ay içinde bitecek. Mülk sahiplerine bir uygulama projesi verilecek ve projelerini buna göre çizmeleri istenecek. 2.5 ay içinde, ortak altyapıyı tamamlayıp, kongre merkezi, otel ve rezidansın olduğu parsel ihale edilecek. Bu parseli Bakanlık veya bakanlığın uygun gördüğü kurum ihale edecek” diye konuştu.

Meltem Kara-Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda devir teslim töreni yapıldı
  • 05.06.2023 13:43

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda devir teslim töreni yapıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına getirilen Mehmet Özhaseki, ba ...

Bakan Kurum, depremzedeler için yapılan köy evlerinin görüntülerini paylaştı
  • 23.05.2023 16:33

Bakan Kurum, depremzedeler için yapılan köy evlerinin görüntülerini paylaştı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gaziantep'in Nurdağı ...

Bakan Kurum'dan, Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi paylaşımı
  • 11.05.2023 11:53

Bakan Kurum'dan, Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi paylaşımı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabınd ...

Bakan Kurum: ''İstanbul'da, 5 yıl içerisinde riskli bina kalmayacak''
  • 09.05.2023 11:32

Bakan Kurum: ''İstanbul'da, 5 yıl içerisinde riskli bina kalmayacak''

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Üsküdar Belediyesi Me ...

Depremzede çocuklar için sahaya çıktılar
  • 04.05.2023 11:22

Depremzede çocuklar için sahaya çıktılar

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Süper Lig'in yıldız f ...

Kentsel dönüşüm yarısı bizden kampanyası son durum!
  • 27.04.2023 15:08

Kentsel dönüşüm yarısı bizden kampanyası son durum!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Yarısı Bizden" kampa ...