maritbet girişmaritbet
Emlak Bankası yeniden faaliyete geçiyor!

Emlak Bankası yeniden faaliyete geçiyor!

2001 yılında kapanan 90 yıllık Emlak Bankası, 2018’de yeniden faaliyete geçmeyi planlıyor.

Türkiye`de inşaat sektörünü desteklemek, gerekli kredileri sağlamak ve yetim haklarını korumak amacıyla Atatürk`ün talimatlarıyla 3 Haziran 1926 tarihinde kurulan ancak 1990'larda yaşanan yolsuzluk olayları sebebiyle 2001 yılında tasfiyesine karar verilen Emlak Bankası, 16 yıl sonra yeniden dönüyor. Hükümetin aldığı kararla, yatırımlara finansman sağlamak ve konut sektörü desteklemek üzere bankacılık yapmasının önü açılan Emlak Bank, 1 yıllık süre içinde gerekli çalışmaları tamamladıktan sonra 2018 yılında kapılarını açması bekleniyor. 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu(BDDK), bankanın Genel Müdürü Zeki Sayın ve ekibine 1 yıllık hazırlık süresi verdi. BDDK, 300 milyon dolarlık banka sermayesinin ve gerekli altyapının kurulması durumunda Emlak Bankası'nın durumunu inceleyerek bankacılık lisansı alıp alamayacağınıza karar verecek. Zeki Sayın'ın verdiği bilgiye göre tasfiye halindeki Emlak Bankası'nın 250 milyon dolar nakdi ve gayri nakdi sermayesi Hazine'den de 123 milyon TL alacakları bulunuyor. Bankanın kurucu Genel Müdürü Sayın, bu tabloya göre Emlak Bankası'nın, Hazine'den yardım almadan kendi sermayesini oluşturabileceğini ve 2018 yılında yeniden faaliyete geçebileceklerini kaydetti.

Yatırım bankası olacak 

Zeki Sayın, Emlak Bankası'nın faaliyet alanlarının da belirlendiğini kaydetti. Buna göre banka başta mega projeler olmak üzere emlak ve inşaat sektörüne dönük faaliyetlerini yine yürütecek. Bunun yanında özellikle Türkiye'nin ithal ettiği bir ürünün Türkiye'de üretilmesi konusunda projelere destek vereceklerini ifade eden Sayın, “Hatta burada banka yatırımcı rolü üstlenecek, yatırımı gerçekleştirip yönetimini proje sahiplerine bırakacak. Böylece yerli üretime dönük yatırımlar desteklenecek. Ayrıca tarım kesiminin en önemli problemlerinden biri olan toprak birleştirmesi de bankanın ana faaliyetlerinden biri olacak. Toprak birleştirmesine dönük projeler özel olarak desteklenecek” dedi.

Faiz yerine ortaklık

Sayın, bankanın en önemli özelliği açıklarken ise, “Banka, yatırımı direk kendisi yapacağı için faiz almayacak. Projenin gelirine ortak olacak. Yani bir nevi faizsiz yatırım bankası olacak. Bu özelliği ile de çok şubeli bir banka olmayacak. Gerektiği kadar şube açılacak” diye konuştu.

Tasfiye hâlinde bile rekortmen 

 Emlakbank, bankacılık yetkisinin kaldırıldığı 2001 yılından bu yana tasfiye süreci yürütüyor. Yaklaşık 400 şubesinden bir kısmı Ziraat Bankası bir kısmı Halkbank'a devredilen Tasfiye Hâlindeki Emlakbank, geçmişte verdiği kredilerden doğan alacakları ile gayrimenkullerini 16 yıldır satıp nakde çeviriyor. Yaptığı satışlarla 2 milyar liraya yakın borcunu temizleyen Emlakbank, tasfiye işlemleri sayesinde geçtiğimiz yıllarda birkaç kez vergi rekortmeni de oldu.

Merkez bina arıyoruz

Bankanın genel müdürlük binası için arayışların sürdüğünü kaydeden Sayın, “İstanbul Kadıköy Cemiz Topuzlu Mahallesi'nde Büyük Klüp'ün hemen bitişiğinde eski Banker Kastelli Evleri Emlak Bankası'nda. Önce burayı düşündük ama ek hizmet binası olarak kalmasına karar verdik. Genel merkez arayışlarımız sürüyor” diye konuştu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Cevdet Yılmaz: "İlk konut edinimini destekleyici bir çerçeve içinde hareket edeceğiz"
  • 11.08.2023 15:37

Cevdet Yılmaz: "İlk konut edinimini destekleyici bir çerçeve içinde hareket edeceğiz"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, finans dünyası temsilcileriyle buluştukl ...

5 milyon liranın altındaki konutlar için yüzde 90’a kadar kredi kullanılabilecek
  • 24.02.2023 16:53

5 milyon liranın altındaki konutlar için yüzde 90’a kadar kredi kullanılabilecek

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), daha önce 2 milyon lira ve altı ...

TMSF kapatılan 'evim şirketleri' için 698 milyon TL aktardı
  • 08.07.2022 11:16

TMSF kapatılan 'evim şirketleri' için 698 milyon TL aktardı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nca (TMSF) kapatılan şirketlerin tasfiye komisyon ...

TMSF ve BDDK, ''Evim'' şirketleri için son noktayı koydu!
  • 30.04.2022 09:45

TMSF ve BDDK, ''Evim'' şirketleri için son noktayı koydu!

TMSF ve BDDK aldığı kararla ''Evim'' şirketlerinde süreci tamamladı ve nihai kar ...