maritbet girişmaritbet
Emlak almaya gelen Arap yatırımcı için rehber hazırlandı!

Emlak almaya gelen Arap yatırımcı için rehber hazırlandı!

Ortadoğulu emlak Esenyurt'taki projeleri "Eyüp Sultan'ın hemen yanında" diye tanıtan, rakibinin battığı yönünde dedikodu çıkaranlara karşı rehber hazırlanıyor

İstanbul, uluslararası piyasalarda son dönemin en gözde emlak yatırım merkezlerinden biri. Mütekabiliyet Yasası'nın da çıkmasının ardından başta Ortadoğu ve Arap ülkeleri olmak üzere çevre ülkelerden İstanbul'da konut edinmek için gelenler, birtakım sorunlarla karşılaşıyor.

Arap Ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği Başkanı Abdullah Çiftçi, bazı gayrimenkul şirketlerinin yatırımcıların konakladığı otellerin görevlilerine, tur şirketi çalışanlarına vererek rakiplerini kötülediklerini anlatıyor: "Otele gidince komi yanaşıp 'şirket batar buşirketten al' diyor... Adam teminat vermişse gelip teminatını geri istiyor. Biz yatırımcılara 'korkma beğendiğini al istersen sana avukat verelim o gitsin kontratını imzalasın' diyoruz" diye konuştu.

Eyüp Sultan'ı Esenyurt'a taşıdılar

Çiftçi, yabancı yatırımcıların İstanbul'u tam olarak bilmemesini de suiistimal edenlerin olduğuna dikkat çekiyor. Eyüp Sultan'ı Esenyurt'ta gösterenlerin yanı sıra kentin içlerindeki projeleri deniz kıyısı diye satanların da bulunduğunu anlatan Çiftçi, şu örnekleri veriyor: "Geçenlerde bir Arap yatırımcı derneğimize gelerek Esenyurt'tan iki tane daire aldığını, satarken Eyüp Sultan Hazretleri'nin hemen yakında olduğunu söylediklerini anlattı. Bir başka inşaat şirketi ise broşür bastırmış, sanki ayağınızı uzatsanız denize değecekmiş gibi... Ama proje bir tepede inşa ediliyor."

Abdullah Çiftçi 1 milyon mail adresinden oluşan bir adresbankasına sahip olduklarını belirterek, gelecek hagtadan itibaren konut alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatan bir uyarı maili göndereceklerini anlatıyor.

İhracatçıları örnek alacağız

Türk gayrimenkul firmalarının konut satmada sorun yaşamasa da satış stratejilerinin sorunlu olduğunu savunan Abdullah Çiftçi, yurtdışına organize bir şekilde konut satabilen tek firmanın Ağaoğlu olduğunu söylüyor. Çiftçi, "Konut sektöründe kurumsallaşabilen şirketler büyük kazanç elde edebilirler. Ama kurumsallığını sağlayamayanların fazla bir ömrü yok. Birkaç yıl içinde ciddi bir para dalgası gelecek. Kurumsallaşamayan şirketler bu bu dalganın altında kalacak" diyor.

Çiftçi, kurumsal olmayan firmaların yaşadığı sorunlara örnek olarak oturma sürelerine ilişkin düzenlemenin anlaşılmamasını gösteriyor. Yabancılar için oturma izni süresinin 1 yıl olarak algılandığına dikkat çeken Çiftçi, şu görüşü dile getiriyor: "Taşınmazı satmadığı müddetçe sonsuza kadar uzatabilir. Konut sektörü bunu bile anlamamış. Kurumsallaşma hızlanmalı sadece."

Yabancıya 5 milyon konut satarız

Türkiye'nin önümüzdeki 10- 15 yıl içerisinde 5 milyon konut satarak 7- 8 milyar dolar gelir elde edebileceğini kaydeden Abdullah Çiftçi, "Bunun bir de çarpan etkisi var. Gayrimenkul alan Araplar, 10 kişiyle geliyorlar her yaz. Çocuğunu burada okutacak, tedavisini burada olacak, ticaretini burada yapacak. Türkiye için büyük fırsat bu. Tapuya yansıyan sayıya baktığımızda mütekabiliyet yasası çıktığı günden bu yana 13 binin üzerinde konut satıldı. Ama tapuya yansımayan çok var. Araplar maket üzerinden alıyorlar. Mesela sadece Ağaoğlu 3 tane blok sattı. Daha tapuya yansımadı bunlar" dedi.

İki arap yatırımcı Türk ortak arıyor

Arap Ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği Başkanı Abdullah Çiftçi, bu ay içinde 2 ayrı Arap kökenli grubun İstanbul'a geleceğini söyledi. Grupların toplam 300 milyon dolarlık sermayeyle geleceklerini belirten Çiftçi, 100 milyon dolarlık bütçe ayıran Suudi fonun İstanbul'da kendi mimari projesini yapmayı istediğini ve Türk ortak aradığını anlattı. Projenin satışını da Suudi Grubun gerçekleştireceğini kaydeden Çiftçi, Diğer grup ise 200 milyon dolarla gelecek olan Arap kökenli bir fon. Bunlar da 5 yıldızlı bir otel, rezidans ve AVM'den oluşan proje için bir Türk ortak arayacak" dedi.

Sercan AKINCI/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul'daki şiddetli rüzgar Fiyapı Esenyurt projesini vurdu!
  • 29.11.2021 16:33

İstanbul'daki şiddetli rüzgar Fiyapı Esenyurt projesini vurdu!

Megakent İstanbul şiddetli fırtınaya teslim oldu. Fiyapı'nın Esenyurt'da inşa et ...

İnnovia 2'den şok görüntüler! Fırtına nedeniyle cephe uçtu!
  • 29.11.2021 16:25

İnnovia 2'den şok görüntüler! Fırtına nedeniyle cephe uçtu!

İstanbul'da meydana gelen şiddetli fırtına sebebiyle İnnovia 2 projesindeki bir ...

Fırtına nedeniyle Şafak Residence'in çatısı uçtu!
  • 29.11.2021 16:14

Fırtına nedeniyle Şafak Residence'in çatısı uçtu!

İstanbul'da meydana gelen şiddetli fırtına nedeniyle Esenyurt-Haramidere bölgesi ...

Esenyurt'ta çatlakların oluştuğu bina ve yollar havadan görüntülendi
  • 27.04.2019 11:49

Esenyurt'ta çatlakların oluştuğu bina ve yollar havadan görüntülendi

Esenyurt'ta yolda ve bir binada oluşan çatlaklar nedeniyle tehlike altında olan ...

Ata Ceylan, enerji sektörünü değerlendiriyor!
  • 19.01.2015 11:11

Ata Ceylan, enerji sektörünü değerlendiriyor!

Ortadoğu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Ata Ceylan, 3. İnşaat ve Konut Konferansı'nda ...

Makromtek görücüye çıktı
  • 24.03.2012 11:19

Makromtek görücüye çıktı

Makrom Yapı yeni projesi Makromtek'in lansmanıyla beraber 40. yılda gerçekleştir ...