maritbet girişmaritbet
Elektrik tüketiminde 37 bin MW'nin üzerine çıkıldı!

Elektrik tüketiminde 37 bin MW'nin üzerine çıkıldı!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Elektrik tüketiminde rekor kırıldı. 37 bin MW'nin üzerine çıkıldı.

nerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Elektrik tüketiminde rekor kırıldı. 37 bin MW'nin üzerine çıkıldı. Bizim hala 2 bin, hatta zaman zaman 3 bin MW civarında arz fazlamız var. Şu anda herhangi bir sıkıntı yok'' dedi.

Bakan Yıldız, Aksa Enerji tarafından Bolu'nun Göynük ilçesindeki termik santralin temel atma töreni öncesinden basın mensuplarıyla bir araya geldi.
 
Elektrik tüketim rakamlarının Türkiye'nin büyüme rakamlarından daha fazla büyüdüğünü belirten Yıldız, ''Elektrik tüketiminde rekor kırıldı. 37 bin MW'nin üzerine çıkıldı. Bizim hala 2 bin, hatta zaman zaman 3 bin MW civarında arz fazlamız var. Şu anda herhangi bir sıkıntı yok'' diye konuştu.
 
''Bu yıl en az 6-7 bin MW gücünde santral ihale edilecek''
 
Türkiye'nin yerli kömürle alakalı her yatırımın doğalgaz ithalatını ve büyümede doğalgazın payını azaltacağını vurgulayan Bakan Yıldız, şunları kaydetti:
 
''Bizim şu anda rezervlerimiz itibariyle (Konya-Karapınarda, Afşin-Elbistan, Soma ve Tunçbilek ile Trakya'da) 17 bin MW civarında harekete geçireceğimiz yerli kömür kaynaklarımız var. Finansman yapısı konusunda şu anda '8-10 bin MW'nin finansmanı hazır' dememiz erken olur. Ancak yerli ve yabancı yatırımcılar tarafından yerli kömürümüze rağbet çok fazla. Yerli kömürde bu yıl en az 6-7 bin MW karşılık gelecek santrali ihale etmiş olacağız. 2023 yılına kadar hedefimiz 17-18 bin MW civarında yerli kömürden elektrik üretebilmek. Bunun da yatırım karşılığı 25-26 milyar doları buluyor.''
 
''Özel sektör kontratları biran önce yapmalı''
 
Bir basın mensubunun, üçüncü yargı paketindeki kaçak elektrik kullananlarla ilgili düzenlemeye ilgili sorusu üzerine Bakan Yıldız, ''Bizim kaçak elektrik kullananlara tolerans göstermemiz söz konusu değil. Çeşitli gerekçelerle parasını ödeyemeyen vatandaşımıza hırsız muamelesi yapmak doğru değil. Amacımız ödenmeyen parayı tahsil etmek. Parasını ödemeyen yine hapis yatacak'' yanıtı verdi.
 
Bakan Yıldız, bir başka soru üzerine, Rusya'dan gaz alımının BOTAŞ tarafından yapılmasına taraftar olmadıklarını belirterek, ''2013'ün Ocak ayından itibaren özel sektör eliyle Rusya'dan gelecek doğalgazın kontratlarının bir an önce yapılması bizim planlamamız için de önemli. Gaz alımının başarıyla yapılacağını düşünüyoruz. Bu konuda bir risk görmüyorum. Olumsuz bir durum halinde B planımız hazır.''
 
''Bütün yatırımcıların yerli kömür ile ilgili ihalelere katılmalarını tavsiye ederiz''
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Kerkük-Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı, Irak'tan nakledilecek bütün petrolleri karşılayacak kapasitede olduğuna dikkati çekerek, ''Yeni boru hattının bugünden yarına kurulmasını gerektirecek bir durum yok'' dedi.
 
Aksa Enerji tarafından Bolu'nun Göynük ilçesinde kurulacak termik santralin temel atma töreni öncesinde basın mensuplarıyla bir araya gelen Bakan Yıldız, Türkiye'nin artan elektrik ihtiyacını yerli ve yenilenebilir kaynaklardan karşılama gayretinde olduklarını söyledi.
 
Yaklaşık 11,5 milyar ton civarında yerli kömür rezervinin olduğunu belirten Yıldız, ''Termik santraller 4-5 yıllık yatırım süresini gerektiriyor. Doğalgaz santrallerine göre daha güç kuruluyor ama rekabet edilebilirliği daha yüksek. Bu açıdan bütün yatırımcıların yerli kömür ile ilgili ihalelere katılmalarını tavsiye ederiz'' diye konuştu.
 
Bakterilerle kömürden gaz üretilecek
 
Yerli kömürden elektrik üretiminin dışında da yararlanılması için Türkiye Kömür İşletmeleri'nin (TKİ) Ar-Ge çalışmalarının bulunduğunu bildiren Yıldız, bakterilerin kömürle etkileşim içinde olacağı bir sistem üzerinde çalışıldığını söyledi.
 
Bakan Yıldız, yılda 10 bin ton kömürün işleneceği ve 28 milyon dolara mal olacak bir tesis kurulacağını belirterek, ''Bakterilerin kömürü yemesi esasına dayanan işlem sonucunda 600 bin metreküp konutlarda kullanılacak metan elde edilecek, 3 milyon 400 bin litre hümik asit üretilecek. Bu yatırım, kamu ve özel sektör ya da sadece özel sektör eliyle her yerde yapılabilecek nitelikte'' dedi. 
 
Nükleer ile Rusya'ya bağlılık azalacak
 
Akkuyu'da yapılacak nükleer güç santralinin 3,6 milyar dolarlık doğalgaz ithalatının önüne geçeceğini vurgulayan Yıldız, iki nükleer güç santralinin üretime geçmesiyle 7,2 milyar dolarlık doğalgaz ithalatının önleneceğini, bunun da Rusya'ya bağımlığı azaltacağını dile getirdi.
 
Bir gazetecinin, Irak ile yeni boru hattının söz konusu olup olmadığı sorusu üzerine Bakan Yıldız, şunları söyledi:
 
''Kerkük-Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı, Irak'tan nakledilecek bütün petrolleri karşılayacak kapasitededir. Yani yeni boru hattının bugünden yarına kurulmasını gerektirecek bir durum yok. Ancak burası 70 milyon tonluk kapasitesini doldurduktan yeni hat sonra söz konusu olabilir. Mevcut hat yüzde 33'ler civarında kullanılıyor. Bizim isteğimiz, bu hattın tam kapasiteyle kullanılması. Bu hattın önümüzdeki yıla kadar yarım kapasiteyle kullanılmaması halinde kullanım kapasitenin yarısı kadar Türkiye'ye ödeme garantisi vermişlerdi, bizim anlaşmamız bu yönde. Biz Irak'ın bütün petrol ve doğalgaz politikalarının Irak'ın bütününün yararına kullanılması halinde destek verdiğimizi beyan ediyoruz.''
 
Samsun-Ceyhan petrol boru hattı
 
Irak ile özel sektör eliyle yapılan petrol ticaretinin günlük 5-10 tanker gibi mütevazi rakamlarla başladığını belirten Yıldız, ham petrol karşılığında petrol ürünleri ihtiyacının karşılanmasına yönelik uygulamanın ileriki dönemde 100-200 tankere kadara ulaşacağını kaydetti.
 
Bakan Yıldız, Samsun-Ceyhan petrol boru hattı projesinden 7-8 aydır Rusya ile yürütülen görüşmelerde bir durgunluk dönemi yaşandığını ifade ederek, bu durumun hattın buraya petrol tedarik edecek şirketler tarafından yeterince anlaşılmamasından kaynaklandığını söyledi.
 
Sabah

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yenilenebilir enerjinin payı katlanarak artıyor
  • 27.07.2023 14:20

Yenilenebilir enerjinin payı katlanarak artıyor

Türkiye'nin toplam elektrik kurulu gücündeki yenilenebilir enerjinin payı, son 2 ...

Türkiye'nin elektrik kurulu gücü son 10 yılda artış gösterdi
  • 28.03.2023 13:30

Türkiye'nin elektrik kurulu gücü son 10 yılda artış gösterdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Tancan, Türkiye'nin elektrik kurulu g ...

Avrupa Yakası'nda elektrik tüketimi yılın ilk yarısında yüzde 9,7 arttı
  • 10.08.2022 12:16

Avrupa Yakası'nda elektrik tüketimi yılın ilk yarısında yüzde 9,7 arttı

İstanbul Avrupa Yakası'nda elektrik tüketimi yılın ilk yarısında geçen yılın ayn ...

Elektriğe yüzde 10'luk sessiz zam!
  • 25.10.2021 11:48

Elektriğe yüzde 10'luk sessiz zam!

Elektrik tedarikçileri karşılaştırma ve değiştirme sitesi encazip.com, elektriğe ...

Kablolarınızı gizlemek için en güzel fikirler!
  • 01.09.2021 11:37

Kablolarınızı gizlemek için en güzel fikirler!

Elektronik cihazların kullanımı arttıkça kabloların gizlenmesinin önemi daha da ...