maritbet girişmaritbet
"Ekonomik büyümede inşaat sektörü büyük rol üstlendi"

"Ekonomik büyümede inşaat sektörü büyük rol üstlendi"

İNTES Başkanı Celal Koloğlu, Türkiye'nin ekonomik büyümesinde inşaat sektörünün büyük pay sahibi olduğunu söyledi.

İNTES Başkanı Celal Koloğlu'nun Türkiye'nin büyüme rakamlarıyla ilgili açıklaması şöyle;

Türkiye ekonomisi hükümetimizin attığı adımların etkisiyle üçüncü çeyrekte büyümesini sürdürdü, üçüncü çeyrekte %11,1, ilk üç çeyrek ortalamasında ise %7,37 büyüyerek, oldukça başarılı bir performans sergiledi.
İlk dokuz ayda %10,2 oranında büyüyen inşaat sektörü bu büyümede çok önemli bir rol üstlendi. Sektörümüz üçüncü çeyrek verilerine göre 2012 yılından bu yana en yüksek büyüme performansını göstererek genel ekonomik performansın üzerinde %18,7 oranında büyüdü. 

Hükümetimizin uyguladığı teşvik programları, kredi garanti fonu uygulaması, üretim ve istihdama yönelik teşvikler ekonomideki büyümeyi artıran unsurlar oldu. İnşaat sektörümüzün büyümesinde ise başta ulaştırma olmak üzere, enerji, tarımsal altyapı, şehir altyapısı yatırımları ve artan konut yatırımları etkin oldu.
Üçüncü çeyrekte yatırım harcamalarındaki artış da dikkat çekmektedir, yatırım harcamalarındaki artış büyümenin sürdürülebilir olması yönünde önemli bir göstergedir. İnşaat sektörüne yapılan yatırımlar sürdürülebilir büyümeyenin destekleyicisidir. 2018 yılında hükümetimizin yapısal reformları ve yatırımları teşvik edici politikaları sürdürmesi durumunda, kamu altyapı yatırımlarının ve özel sektör projelerinin yansımalarıyla inşaat sektöründeki büyüme eğiliminin devam edeceğini öngörüyoruz. 

Kamu yatırımlarında bir öncelik sıralaması yapılması da sürdürülebilir ekonomik büyüme ve kalkınma için kritik bir öneme sahiptir. Kentsel dönüşüm süreci de önümüzdeki dönemde sektördeki hareketliliği ve büyümeyi önemli oranda arttıracaktır. Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek bu büyük ve maliyetli dönüşümde yer alacak müteahhitlerin kriterlerinin açık bir şekilde belirlenmesi şehirlerimizin ve ülkemizin geleceği için hayati öneme sahiptir.

Diğer yandan, enerji yatırımları 2018 yılında Türkiye'nin önemli gündem maddelerinden bir diğeri olacaktır. Enerjide dışa bağımlılığın azaltılması için rüzgar, güneş ve kömür gibi milli kaynaklarımıza öncelik verilmeli, yerli ARGE çalışmaları artırılmalıdır. Enerji yatırımlarında yerli kaynaklara ağırlık verilmesi cari açığın azalmasına da katkı sağlayacaktır.

İnşaat sektörü, yarattığı katma değer ve istihdam ile ülke ekonomisinin taşıyıcı gücüdür. Hükümetimizin sektörümüze sahip çıkan destek ve yaklaşımları inşaat sanayicileri olarak bizleri daima daha iyiyi başarma yönünde yüreklendirmektedir. Önümüzdeki süreçte de kamu ihale mevzuat değişikliği ve fiyat farkı gibi öncelikli sorunlarımıza getirilecek çözümlerle sektör büyümesini arttırarak sürdürecektir. 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Nazmi Durbakayım, inşaattaki büyüme rakamlarını değerlendirdi!
  • 13.09.2012 15:24

Nazmi Durbakayım, inşaattaki büyüme rakamlarını değerlendirdi!

Teknik Yapı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, inşaat sektöründeki ...

ŞÜKRÜ KOÇOĞLU RÖPORTAJ
  • 05.01.2012 17:21

ŞÜKRÜ KOÇOĞLU RÖPORTAJ

İntes Başkanı Şükrü Koçoğlu ile inşaat sektörü, kentsel dönüşüm ve sektörün öne ...

Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 7 büyüdü!
  • 31.05.2021 10:31

Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 7 büyüdü!

TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre Türkiye ekonomisi, 2021 yılının ilk çey ...

"Yusufeli'de iki alanı dönüşüm alanı ilan edeceğiz"
  • 19.03.2021 13:38

"Yusufeli'de iki alanı dönüşüm alanı ilan edeceğiz"

Bakanlar Soylu ve Kurum, çok sayıda evin yandığı Yusufeli ilçesi Dereiçi köyünde ...

İNTES ''Gelecek nesillere yeşil dünya bırakmalıyız''
  • 17.11.2020 11:39

İNTES ''Gelecek nesillere yeşil dünya bırakmalıyız''

İNTES Başkanı Celal Koloğlu, pandemi sürecinde doğanın öneminin bir kez daha ort ...

Plusera City Maltepe projesinin satış ofisi açıldı!
  • 10.09.2020 14:36

Plusera City Maltepe projesinin satış ofisi açıldı!

İstanbul Maltepe’de, E5 Karayolu’nun yanı başında hayata geçirilmekte olan Pluse ...