maritbet girişmaritbet
Dünyanın en uzun ikinci köprüsü İzmir-İstanbul arasına

Dünyanın en uzun ikinci köprüsü İzmir-İstanbul arasına

İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nün sözleşme imza töreni bugün yapılıyor

İzmir'i İstanbul'a bağlayacak Gebze-İzmir Otoyol Projesi'nin en önemli bölümü olan İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nün sözleşme imza töreni bugün yapılacak.

Toplam 10 milyar TL'ye mal olması beklenen otoyol projesinin en önemli ayağı olan bin 700 metrelik köprü, en geç 45 ayda tamamlanacak. Dünyanın en uzun ikinci köprüsünü Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü de yapan Japon IHI inşa edecek. Köprü, 1.4 milyar dolar ile proje içinde en büyük maliyeti kapsıyor. Otoyol Yatırım İşletme AŞ adı altında şirket kuran projenin yüklenicisi Nurol-Özaltın-Makyol-Astaldi-Yüksel-Göçay Ortak Girişim Grubu, bugün IHI ile sözleşme imzalayacak.

Köprü için Çin, Güney Kore ve Japonya'nın önde gelen inşaat firmaları teklifte bulunmuş, teklifleri değerlendiren ortak girişim grubu, Japon IHI ile anlaşmaya varmıştı. İzmir'i İstanbul'a bağlayacak Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyol Projesi'nin en önemli bölümü olan İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nün inşaatına önümüzdeki aylarda başlanacak. İşin yapım aşaması 7 yılda tamamlanacak ve işletme süresi 15 yıl 4 ay olacak. Köprüyü kullanan otomobiller 35 dolar geçiş ücreti ödeyecek. Kamyon ve otobüslerde bu rakam 50 dolara çıkacak. Otoyolda her kilometre başına da 0.05 dolar talep edilecek.

4 ayrı trafik garantisi

Projede 4 ayrı kesim halinde trafik garantisi verildi. Gebze-Orhangazi kesimi için 40 bin otomobil, Orhangazi-Bursa (Ovaakça Kavşağı) kesimi için 35 bin otomobil, Bursa (Karacabey Kavşağı)- (Balıkesir-Edremit) ayrımı kesimi için 17 bin otomobil, (Balıkesir- Edremit) ayrımı-İzmir kesimi için 23 bin otomobil garantisi verildi. Trafik sayısının garanti edilenin altında kalması nedeniyle oluşacak gelir kaybı, gelir kaybının olduğu yılı takip eden yılın nisan ayı içerisinde idare tarafından görevli şirkete ödenecek.

Kaynak: Dünya/ Meltem Gündüz

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Mandarin Oriental Bosphorus’da yeni lezzetlerle çay saati zamanı
  • 17.06.2026 10:20

Mandarin Oriental Bosphorus’da yeni lezzetlerle çay saati zamanı

Boğaz’ın büyüleyici manzarası eşliğinde Mandarin Oriental Bosphorus, İstanbul ay ...

İstanbul-Ankara YHT seferleri yarım saat kısalacak
  • 11.06.2026 15:24

İstanbul-Ankara YHT seferleri yarım saat kısalacak

İstanbul-Ankara Yüksek Hızlı Tren Hattı’nda seyahat süresi 4 saat 7 dakikadan 3 ...

The Ritz-Carlton Residences İstanbul'a uluslararası ödül
  • 09.06.2026 11:21

The Ritz-Carlton Residences İstanbul'a uluslararası ödül

Bilgili Holding'in Ritz-Carlton Residences projesi, Santa Barbara'da düzenlenen ...

Folkart Nova’da yaşam başladı
  • 03.06.2026 11:01

Folkart Nova’da yaşam başladı

200 milyon dolar yatırım değerindeki Folkart Nova’da anahtar teslimleri devam ed ...

Sarıgazi Mahallesi'nde sosyal konutlar tamamlandı
  • 24.05.2026 23:27

Sarıgazi Mahallesi'nde sosyal konutlar tamamlandı

TOKİ tarafından İstanbul Sancaktepe Sarıgazi Mahallesi'ndeki konutlar tamamlanar ...

Fikirtepe'de depreme dayanaklı 11 bin yeni yuva
  • 24.05.2026 23:23

Fikirtepe'de depreme dayanaklı 11 bin yeni yuva

Türkiye'nin en zorlu kentsel dönüşüm süreçlerinden biri olan ve uzun yıllar tama ...