maritbet girişmaritbet
Dönüşüm ve mütekabiliyetin payı büyük!

Dönüşüm ve mütekabiliyetin payı büyük!

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (İMSAD) yayınladığı raporda kentsel dönüşüm projelerinin ve yabancı beklentisinin İstanbul’da konut satışlarını artırdığı belirtildi.

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin (İMSAD) yayınladığı raporda kentsel dönüşüm projelerinin ve yabancı beklentisinin İstanbul'da konut satışlarını artırdığı belirtildi.
Son açıklanan TÜİK verilerinde konut satışlarında bir önceki döneme göre yüzde 16,82'lik yükseliş kaydedildiği belirtilen raporda, yine konut satışlarında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21,89'lik artış yaşandığı ifade edildi. 2010 yılının 4. çeyreğinde 97 bin 517 düzeyinde gerçekleşen konut satışlarının 2011 yılının 4. çeyreğinde 118 bin 867 adet düzeyine çıktığı belirtilen raporda, ”2008'in 1. çeyreğinde açıklanmaya başlanan veri böylece tarihinin en yüksek 2. düzeyini görmüştür” denildi.
2011'in 4. çeyreğine kadarki en yüksek gerçekleşme olan 194 bin 743 seviyesine yaklaşılamasa da konut satışlarının çeyreklik bazda 120 bin düzeyine dayandığını vurgulandığı raporda şu ifadeler kullanıldı:
 “Son dönemde Türkiye ortalamasının altında artış gösteren İstanbul'da konut satışlarının 2011'in son çeyreğinde farklı bir tablo ortaya koyduğu görülüyor. Özelikle İstanbul'un çehresini değiştiren projelere yönelik beklentiler ve yabancıların gayrimenkul yatırımlarının önünün açılması ile daha da gözde olacağına ilişkin tahminler İstanbul'da konut sektörünün hareketlenmesine neden oldu. Buna bağlı olarak İstanbul'da konut satışları bir önceki çeyreğe göre yüzde 31.12, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 15,9 artış gösterdi.”

Satışlar artmaya başladı
Konut satışlarında Batı ve Güney kesimlerinde yaşanan artışın Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde yaşandığının belirtildiği rapora göre, bir önceki çeyreğe göre kıyaslama yapıldığında Erzurum,Erzincan ve Bayburt'u kapsayan TRA1'deki konut satışlarındaki artış yüzde 30.79 olurken, Ağrı,KarsIğdır ve Ardahan'ı kapsayan TRA2'de yüzde 24.06'lık artış yakalandı. Raporda rakamların konut satışlarının ülke genelinde artmaya başladığını gösterdiği belirtilirken, bununla birlikte bazı bölgelerin gayrimenkul yatırımı için daha fazla dikkat çektiğini ortaya koyuyor. 

Yavuz Karaman-Milliyet

Yorum Yaz