maritbet girişmaritbet
Dolandırıcıların yeni hedefi

Dolandırıcıların yeni hedefi

Emlak dolandırıcıları yeni yöntemlerle gözlerine kestirdikleri hedef kitleyi rahatlıkla dolandırıyor. İşte dolandırıcıların yöntemleri...

Kaynak: Selma ŞENOL / İSTANBUL - BUGÜN
 

 

Turizm sezonunun açılmasıyla birlikte yazlık beldelerde emlak dolandırıcıları iş başı yaptı. Son bir yıl içinde Muğla genelinde 3 bin 150 yabancı dolandırılırken, yaz sezonun başlamasıyla sahte tapulu satışlar veya sahte emlakçılar yine gündeme oturdu. En son 30 kişilik bir İrlandalı grup Türkiye'den yazlık ev alacakları vaadiyle dolandırıldıklarını, verdikleri para karşılığında tapu almadıklarını iddia ederek ünlü yayın kuruluşu BBC'ye konu oldu. En fazla kullanılan 8 ayrı yöntemle hem yerli hem yabancı gayrimenkul yatırımcılarını mağdur eden dolandırıcılara karşı harekete geçildi. Muğla Valiliği ve İl Jandarma Komutanlığı ile işbirliği yapan Muğla Emlak Müşavirleri Derneği 5 bin broşür bastırıp dağıttı.


HAVAALANINDA BRİFİNG
Aynı zamanda dernek başkanı da olan, Türkiye Emlak Müşavirleri Başkan Yardımcısı Ziya Ercan, yeni atanan Muğla Valisi ile yaptıkları görüşmede, bu girişimlerinin takdirle karşılandığını, sadece yabancı değil yerli yatırımcıyı da ilgilendiren dolandırıcılık girişimlerine karşı yeni eylem planları geliştireceklerini söyledi.


Ercan bunların başında da Dalaman havaalanında gelen turist kafilelerinden örnekleme yoluyla seçilecek olanlara havaalanında kısa bir bir brifing verilmesi de bulunduğunu, bunu gerçekleştirmek için halen tur operatörleri ile görüşmeler yaptıkarını açıkladı. Ziya Ercan, dolandırıcılık olaylarının herhangi bir odaya kayıtlı olmayan ayakçı tabir edilen emlakçılarda daha çok yaşandığını belirterek, “Yatırımcılar gayrimenkullerin noter satışı ile satılamayacağını bilmiyorlar.


Ayakçılar tapuyu vermeden noter satışı ile müşteriden para alıyorlar. Bir tane bile olsa yabancı dolandırılsa ülkenin imajı sarsılıyor” dedi. Bodrum Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Ömer Yetkin de ayakçıların bar ve havaalanlarında bile müşterilerle iletişime geçip satış yaptıklarını söyledi. Ömer Yetkin, yatırımcıların da görmedikleri mal için tanımadıkları insana kapora vermeye devam ettiğini belirterek “Konsolosluklar bu konuda yazılmış şikayet yazıları ile dolu. Tapuyu almadan para vermeyin, gayrimenkulu mutlaka görün” dedi.


YARIM İNŞAATLAR TEHLİKE
Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Yavuz Selim Madenli de yarım kalmış inşaatların da dolandırıcılara malzeme olabildiğini belirterek şunları söyledi: “30 villa üretmek üzere bir kooperatif kuruluyor. Kat irtifakları çıkıyor. Ancak kooperatif işi tamamlayamıyor. Dolandırıcılar müşterilere yan taraftaki bitmiş villaları gösterip yarım kalan villaların tapusunu veriyorlar. Geçen yıl 3 olay yaşandı. Bir başka hadise de kendisini Kuveytli bir firmanın danışmanı gibi gösterdiler. Burada otel kurmak için geniş bir arazi baktıklarını söylediler. Her türlü masraflarını mülk sahibine ödettikleri gibi, paramız yurtdışından gelinceye kadar acil para lazım deyip üste para aldılar ve ortadan kayboldular”


İŞTE YÖNTEMLER
1- Yabancılara yasağa rağmen köylerden satış yapılıyor.
2- Belediye sınırları içinde olmayan, imarsız yerden satış yapılıyor. Mülk sahibi inşaat yapmak istediğinde gerçek anlaşılıyor.
3- Türkiye ile karşılıklılığı olmayan ülkelerin vatandaşlarına satış yapılıyor. Yabancı bir ülkenin vatandaşının Türkiye'den gayrimenkul alabilmesi için Türk vatandaşlarının da o ülkeden gayrimenkul almasına izin verilmiş olması gerekiyor.
4- Konut, daha içindeki kiracı çıkmadan, mevcut kontratın süresi dolmadan başkasına kiralanabiliyor.
5- Alıcıya herhangi bir gayrimenkul gösterilerek işlem yapılacakmış gibi kapora alınıp ortadan kayboluyorlar.
6- İnşaatı yarım kalan yerlerden satış yapılıyor. Örneğin 10 kat üzerine tapusu alınmış bir binada 10. kat satılıyor. Ama müteahhit inşaatı tamamlayamadığı için aslında bina 8 katta kalmış. Yatırımcının elinde tapusu var ama malı yok. Kendisi inşa etmeya kalkışsa bile 9. katı da inşa etmesi gerektiği için mağduriyeti katlanıyor.
7- Komşu binayı gösterip, inşaatı yarım kalan binayı satıyorlar.
8- Kendilerini büyük bir alıcının danışmanı gibi gösterip yurtdışından para tahsil edilinceye kadar masraflarını karşılamak üzere para talep edebiliyorlar.

  • Etiketler:

Yorum Yaz