maritbet girişmaritbet
Doğtaş, Boydak'ın markalarına talip!

Doğtaş, Boydak'ın markalarına talip!

Doğtaş Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, "Tamamını değil ama Boydak'ın Bellona, İstikbal ve Mondi markalarından birini alabiliriz" dedi.

Doğtaş Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, 2017 yılının mobilya sektörü açısından oldukça heyecanlı geçeceğini söylüyor. Kelebek ve Doğtaş markalarının yanına bir de orta ve orta altı segmentte konumlandıracakları marka ihtiyaçlarının olduğunu ifade eden Doğan, "Tamamını değil ama Boydak'ın Bellona, İstikbal ve Mondi markalarından birini alabiliriz" açıklamasını yapıyor. 

2017 mobilya sektöründe büyük değişimlere gebe. Sektörün en büyük oyuncusu, Bellona, İstikbal ve Mondi markalarının sahibi Boydak Holding, geçen yıl Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredildi. Bu yıl grubun şirketleri satışa çıkacak. 3 büyük markanın satışı da sektörde taşları yerinden oynatacak nitelikte. Gözler sektörün diğer oyuncularında.... Geçtiğimiz günlerde dünyaca ünlü yatırımcı Mark Mobius'un da yatırım yaptığı, mobilya sektörünün ikinci büyük grubu, Doğtaş ve Kelebek markalarının sahibi Doğanlar Yatırım Holding'in yönetim kurulu başkanı Davut Doğan, süreci yakandan takip ettiklerini belirterek, "Uzun süredir 2022'de sektörde liderliği devralma hedefimiz var. Planlarımızı, stratejilerimizi bu doğrultuda yapıyoruz. Boydak'ın mobilya grubunun tamamını değil ama markalarından birini almayı isteriz" diyor.   

Hedefimiz 2022'de liderlik

Boydak Grubu en önemli rakiplerinizden biriydi. Şimdi grup TMSF'de. Ve satışa sunulacak. İlgileniyor musunuz? 

Tabii ki o sürece gelindiği zaman biz de TMSF'de bilgilendirme odalarından yararlanacağız. Mobilya sektöründe Boydaklar'ın 3 markası var; Bellona, İstikbal ve Mondi. Bir de TMSF'ye geçen Alfemo ve diğer küçük markalar var. Bunların hepsi pazarda yeri olan önemli firmalar. Tabii tüm bu markaların satışa çıkmasıyla 2017 mobilya sektörü için heyecanlı bir yıl olacak. Biz de burada fırsatlar olduğunu biliyoruz. Ve neler yapabileceğimize bakıyoruz.

Sektörde Boydak'ın payı ne kadar?

Boydaklar bizden 4-5 kat büyük ve en büyük rakibimiz. Ancak bu şirketi kim alırsa alsın aynı güçte kalacağını düşünmüyoruz. Boydaklardan sonra ise en büyük yatırımcı biziz. Bu firmaların devletleştiğini düşünürsek, şu anda özel sektördeki en büyük yatırımcısıyız. Bunun için de bize hem yurtiçinden hem yurtdışından ciddi bayilik talepleri alıyoruz. Sektörde markalı pazar yüzde 25' konumunda. Markalı pazarda bizim payımız yüzde 15-20 civarında. Boydakların kendi açıklamaları sayesinde grubun cirosunun 2 milyar TL civarında olduğunu biliyoruz.

TMSF'den çıktığında sektörde dengeleri nasıl değiştirir bu satış?

Bizim Doğtaş olarak 2022 yılında yani Doğtaş'ın 50'nci yılında liderle aramızdaki farkı kapatarak, bir numara olma projeksiyonumuz vardı. Şimdi bu hedefe daha da yaklaşmış olacağız. Hedefimizi gerçekleştirmemiz çok mümkün görünüyor.

Bu yıl büyük fırsat var

2016 yılı mobilya sektörü açısından nasıl geçti? 2017'ye dair beklentileriniz nasıl?

Mobilya sektöründe bu yıl ilk 7 ayda yüzde 9 küçülme olduğunu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği açıkladı. Sonraki 4 ayı bilemiyoruz. Ancak şunu söylemeliyim ki biz mobilya sektöründe şimdiye kadar hiç böyle bir küçülme duymadık. Bu küçülmede TMSF'ye geçen şirketlerin etkisi olduğunu tahmin ediyoruz. Bir de tüketicinin alımlarını ertelediğini veya yatırımlarını başka yerlere kaydırdığını düşünüyoruz. Mesela son birkaç aydır konut satışlarında ciddi bir artış var. İnsanlar konuta yatırım yapınca, borçlanmalar attı, mobilyayla ilgili alımlar ertelendi diye düşünüyoruz. Ama bu yılki durgunluğun da 2017'de fırsata dönüşeceğini biliyoruz.

Cumhurbaşkanımız referans oldu, Senegal'de büyük iş aldık

Farklı sektörlerde de yatırımlarınız var, mobilya işinden başka hangi sektörlerde varsınız?

Tabii bizim için amiral gemisi her zaman mobilya ama bir de Doğanlar Yatırım Holdingimiz var. Orada  inşaat, enerji gibi farklı sektörlere de bakıyoruz. Ortaklık kültürü de gelişmiş bir firmayız. Holdingde  6 kardeş olarak ortağız ama bütün işlerimizde, ayrı ayrı yabancı ortaklarımız var. Bir de Çanakkale'de AVM'miz var, orada da perakendecilik yapıyoruz.

Enerji ve inşaat sektöründe neler yapıyorsunuz?

Enerji sektöründe 2 tane 20 megavatlık hidroelektrik santralımız var. Bir de bu santralların elektriğini satan Doğankent Elektrik diye bir şirketimiz var. Karabiga'da ithal kömüre dayalı bir lisansımız var. İnşaat sektöründe de Senegal'de bir projemiz var. Orada Cumhurbaşkanımız bize referans oldu ve Senegal Cumhurbaşkanına önerdi. Bu sayede 105 milyon dolarlık büyük bir iş aldık orada. Ve inşaata başladık. Yurtiçinde de kentsel dönüşümle ilgileniyoruz. İstanbul'da havaalanı yanında 15 bin metrekare bir yerimiz var. Burada Türkiye'nin tanınmış konut markalarından biriyle imza aşamasına geldik. AVM ve rezidanslardan oluşan 200 – 250 milyon dolarlık bir proje geliştireceğiz. Ankara'da bir arsamız var. Orada da 50 milyon dolarlık bir projemiz olacak, bir müteahhitle anlaşmak üzereyiz. Tüm bunların yanı sıra siber güvenlikle ilgili de bir girişimimiz var. 

Yabancı Türkiye'ye güveniyor

Farklı sektörlerde çok sayıda yabancı ortağınız var. Türkiye 2016 yılında oldukça zor bir dönemden geçti. Ülkeye bakışları nasıldı bu dönemde?

Evet, bizim 5 farklı ülkeden yabancı ortaklarımız var. Doğtaş Kelebek'te de Turkven'le ortaklığımız var. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki yabancılar Türkiye'nin geleceğine umutla bakıyorlar. Sonuçta tüm yatırımlarımızı beraber yapıyoruz. Bu konuda tedirginlikleri yok. 
Olası satın almalar dışında yatırım planı var mı? 

Biz şu anda da yatırımdayız zaten. Kelebek Mobilya'da 10 milyon TL'lik bir yatırıma başladık. Krizde her zaman fırsatlar vardır. Önümüzdeki dönem için de 20 milyon TL'lik bir yatırım planımız var.

TAMAMINI İSTEMEYİZ

Peki, grubun tamamını alabilecek gücünüz var mı?

Biz tamamını almak istemeyiz.  Sonuçta bu grup parça parça satılacak. Biz de bütün üzerinde düşünmüyoruz. Düzce'de ve Çanakkale'de 2 tane çok güçlü üretim tesisimiz var. O yüzden üretim tesisleriyle ilgilenmiyoruz. Biz sadece markaların biriyle ilgileniriz. Zaten 2 tane çok değerli markamız var. Bizim ihtiyacımız olan biraz daha orta hedef kitleye konumlandırabileceğimiz bir marka. C ve D segmenti arasında konumlandırabileceğimiz bir markayı alabiliriz diye düşünüyoruz.

'İhracat yılı' ilan ettik

Yurtdışında fırsatlara bakıyor musunuz?

Doğtaş yurtdışında 32 ülkede 50 mağazaya ulaştı ama Kelebek daha 7 mağazada. 2017 yılında yurtdışında 10 Kelebek, 15 Doğtaş mağazası hedefliyoruz. İngiltere ve Almanya'da büyümek, İran'daki Irak'taki fırsatları değerlendirmek istiyoruz. Hem Avrupa'da hem Körfez'de büyümek istiyoruz diyebilirim. Şirkette arkadaşlarla 2017'yi ‘ihracat yılı' ilan ettik. 

Gerekirse 1 milyar $ buluruz

Kasanızda ne kadar para var. Satın almalar için ne kadar bütçe ayırabilirsiniz?

Henüz konuşulmuş bir rakam yok. Firma bazlı çalışılabilecek bir konu. Ayrıca bizim hiçbir zaman paramız olmadı ki… Ama projeye göre para buluruz. Yatırımcının işi para bulmaktır zaten. Gerekirse 1 milyar dolar bile buluruz. Dünyada para çok, bizde olması şart değil. Bazı ülkeler sırf paranı korumak için bile senden para alıyor.

Akşam

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Doğtaş Sky genç odası ile yeni neslin konforu artıyor!
  • 12.04.2022 09:31

Doğtaş Sky genç odası ile yeni neslin konforu artıyor!

Doğtaş imzalı Sky genç odası, yalın, modern ve işlevsel tasarımıyla gençlerin ze ...

Doğtaş yeni tasarımlarıyla 70'li yılları evlere taşıyor!
  • 06.11.2021 11:57

Doğtaş yeni tasarımlarıyla 70'li yılları evlere taşıyor!

Yuvarlak hatları ve neşe veren tasarımıyla Doğtaş Lily berjer; Doa, Eva, Lui ve ...

Doğanlar Yatırım Holding, Lova Yatak markasıyla atağa geçti
  • 07.05.2021 12:06

Doğanlar Yatırım Holding, Lova Yatak markasıyla atağa geçti

Bayilik taleplerinde patlama olduğunu söyleyen Davut Doğan, “Bu yıl 100 yeni mağ ...

Doğtaş'ta en çok satan ürünler aksesuar ve berjerler!
  • 11.03.2021 07:45

Doğtaş'ta en çok satan ürünler aksesuar ve berjerler!

Mobilya sektörünün öncü markası Doğtaş 2021 yılına da hızlı başladı. Kategoriler ...

Doğtaş’tan bir ilk: Mobilyada hibrit teknolojisi!
  • 16.02.2021 14:00

Doğtaş’tan bir ilk: Mobilyada hibrit teknolojisi!

Doğtaş, yaşam alanlarında ekstra konfor sunan hibrit teknolojisini koleksiyonlar ...

Doğtaş'tan tüm indirimlere ek %20 indirim fırsatı!
  • 10.12.2020 09:31

Doğtaş'tan tüm indirimlere ek %20 indirim fırsatı!

Doğtaş, 9-21 Aralık tarihlerinde seçili ürünlerde tüm indirimlere ek yüzde 20 in ...