maritbet girişmaritbet
Devlet tesislerini satıyor

Devlet tesislerini satıyor

Maliye, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Muğla ve Bursa illerinde bulunan 12 tesisini satacak. Toplam bedeli 152 milyon TL olarak öngörülen 12 tesisin ihalesi 2-6 ağustosta yapılacak.

 

Maliye Bakanlığı, devlete ait sosyal tesislerin satışına başlıyor. Satışa kendi tesislerinden başlayacak olan Maliye Bakanlığı, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Muğla ve Bursa illerinde bulunan 12 tesisini satacak. Toplam tahmini bedeli 152 milyon TL olarak öngörülen 12 tesisin ihaleleri 2-6 ağustosta yapılacak. Maliye, aşamalı olarak diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait sosyal tesisleri de satışa çıkaracak.

Bakanlık ayrıca, teşvik sisteminin öngördüğü “Büyük Proje Yatırımları” kapsamında Zonguldak Çaycuma'da, Filyos Irmağı Havzası'nda yer alan 5795 adet, 19 milyon 298 bin 916 metrekare yüzölçümlü taşınmaz, Filyos Serbest Bölgesi olarak belirledi. Bu projeyle Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'nın koordinasyonunda büyük ölçekli yerli ve yabancı yatırımcılara yatırıma hazır büyük parseller sunulacak. İlk aşamada 25 ilde 289 adet ve toplam 36 milyon 404 bin 386 metrekare taşınmazı bölgesel ve sektörel teşvik sistemi çerçevesinde yatırımcılara sunan Maliye Bakanlığı, 81 ilde sürdürülen Hazine taşınmazlarının sınıflandırılması çalışmalarını Ekim 2010'da sonu itibariyle sonuçlandıracak. Böylece ilave yeni yatırım yerlerini yatırımcılara duyuracak.

 

Maliyeti yüksek olanlar satılacak

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Yatırımları Teşvik Sistemi kapsamında Hazine taşınmazlarının yatırımcılara tahsisi ve kamuya ait sosyal tesislerin satılarak ekonomiye kazandırılmasına yönelik çalışmalarla ilgili basın toplantısı düzenledi. Şimşek, 2002-2010 yılları arasında 32 adet sosyal tesis ekonomiye kazandırıldığını ve 36 milyon 300 bin TL gelir elde edildiğini açıkladı. Şimşek, Türkiye genelinde Hazine mülkiyetinde olup genel bütçeli kamu idarelerine tahsisli 779 adet sosyal tesis bulunduğunu belirterek, söz konusu tesislerin ekonomiye kazandırılması için Maliye ile ilgili diğer bakanlıklar arasında koordineli çalışmaların devam ettiğini dile getirdi. Şimşek, hükümetin satışa yönelik aldığı karar kapsamında, Maliye Bakanlığı'nın diğer kamu kurum ve kuruluşlarına öncülük ederek kendi kullanımında bulunan sosyal tesisleri öncelikle satışa çıkardığını belirtti. Teşvik sisteminin öngördüğü “Büyük Proje Yatırımları” kapsamında Zonguldak İli, Çaycuma İlçesi, Filyos Irmağı Havzasında yer alan 5795 adet, 19 milyon 298 bin 916 metrekare yüzölçümlü taşınmazın Filyos Serbest Bölgesi olarak belirlendiğine dikkat çeken Şimşek, bu alanın yüzde 71'inin Hazine taşınmazından, yüzde 29'unun ise şahıslara ait kamulaştırılacak taşınmazlardan oluştuğunu kaydetti. Şimşek, Bakanlık olarak gerekli ödeneği temin ederek söz konusu bölgedeki kamulaştırma işlemlerini başlatmış bulunduklarını söyledi. Şimşek, bu yıl Maliye Bakanlığı olarak büyük proje yatırımları kapsamında 85 milyon TL kamulaştırma ödeneği ayırdıklarını söylledi.

 

Başvurular hemen

Yatırım yeri tahsisi konusunda yerlerin ilan edildikten hemen sonra başvurularının alınabileceğini söyleyen Şimşek, işleri kolaylaştırmak için yerellere yetki verdiklerini açıkladı. Şimşek, “Yerelde bir komisyon kuruluyor Vali veya Vali Yardımcısı Başkanlığında Maliye Bakanlığı ve diğer kamu kurum ve kuruluşları da var. Bunlar karar veriyorlar” dedi. Şimşek satışa çıkarılacak olan sosyal tesislerin bir-iki tanesi dışında hemen hemen hepsinin bölük börçük, maliyeti yüksek, yönetilmesi zor, kullanımı oldukça sınırlı olan tesisler olduğunu ifade etti. Şimşek, “Kimisi 20 yıl önce yapılmış, kimisi çok daha eski. Nispeten yeni olanlarda var. Sonuç itibariyle etkin bir tesis kullanımı açısından zor bunların yönetilmesi” dedi.

Şimşek, 2B arazilerine ilişkin bir sonu üzerine ise şunları söyledi: “Çevre ve Orman Bakanlığı, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü beraber çalışıyor. Bu yerler tespit edildikten sonra bir kanun çerçevesinde Maliye Hazinesi'ne mülk olarak kaydediliyor. Daha sonraki aşamasında eğer bunun değerlendirilmesi vatandaşa sunulması gündeme gelirse yeni o çerçevede düzenlemeler yapılıyor bir tarih bir takvim verilir".

Kaynak: Taraf

  • Etiketler:

Yorum Yaz