maritbet girişmaritbet
Deprem Tırı Batı Anadolu yollarında

Deprem Tırı Batı Anadolu yollarında

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ile Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) iş birliğiyle "Deprem Tırı"ndan yararlanılarak Batı Anadolu Fay Hatları’nda bulunan 10 il ve 14 ilçede 50 binden fazla kişiye deprem eğitimi verilecek projenin startı verildi


Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ile Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) iş birliğiyle "Deprem Tırı"ndan yararlanılarak Batı Anadolu Fay Hatları'nda bulunan 10 il ve 14 ilçede 50 binden fazla kişiye deprem eğitimi verilecek projenin startı verildi.

DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, Kent Meydanı'nda konuşlanan "Deprem Tırı" önünde düzenlenen törende, mayıs ve haziran aylarında Kuzey Anadolu Fay Hattı yolculuğunu tamamlayan deprem simülasyon tırının, Eylül-Kasım döneminde Batı Anadolu fay hatlarını dolaşacağını söyledi.


KRDAE'nin, deneyimli eğitmen kadrosuyla 10 il ve 14 ilçede deprem, depremden korunma yöntemleri ve zorunlu deprem sigortasının anlatıldığı 100'den fazla eğitim semineri vereceğini, Batı Anadolu fay hatları boyunca 3 bin 500 kilometre yol yaparak uygulamalı deprem eğitimiyle 50 binden fazla kişiye ulaşmayı hedeflediklerini anlatan Yazıcı, şöyle konuştu:
"Batı Anadolu topraklarının yarısından fazlası birinci derecede deprem bölgesinde yer alırken riskin daha düşük olduğu İç Anadolu'da, zorunlu deprem sigortalı konut oranı daha fazla. Batı Anadolu, yüzde 23'lük sigortalılık oranıyla, Marmara ve İç Anadolu'nun ardından geliyor. Oysa bu bölgedeki il ve ilçelerimizin de bir an önce önlemini alması ve hayata yatırım yapması gerekiyor. Depremde evimiz hasar görse bile hayata devam edebilmek ve maddi kayıplarımızı karşılamak için zorunlu deprem sigortası şart."


Yazıcı, Batı Anadolu'da 100 metrekarelik betonarme bir konutun aylık zorunlu deprem sigortası priminin yaklaşık 11 liraya geldiğini, bunun yüzde 20'lik toplu başvuru ve yüzde 20'lik yenileme indiriminden aynı anda yararlanıldığında 7 liraya kadar düştüğüne dikkati çekti.


"BURSA, SİGORTA BİLİNCİNDE DE ÖNCÜ OLMALI"
Bursa'nın depremsellik açısından Batı Anadolu'nun özelliklerini taşıdığı için bu bölgeyle birlikte değerlendirildiğini dile getiren Yazıcı, şunları ifade etti:
"Sanayi ve ticaret merkezi Bursa, sigorta bilincinde de öncü olmalı. Bursa'da sigorta kapsamına giren 512 binden fazla konut bulunuyor. Oysa bunların sadece yaklaşık 120 bini, zorunlu deprem sigortasıyla güvence altına alınmış durumda. Bursa'daki zorunlu deprem sigortalı konutların oranı maalesef yüzde 23'te kalıyor. Bursa'dan önemli bir ekonomik merkez olma yolunda gösterdiği azmi, zorunlu deprem sigortasında da bekliyoruz."
Yazıcı, Türkiye'de zorunlu deprem sigortası kapsamına giren yaklaşık 13 milyon konuttan yüzde 25'i olan 3,3 milyonunun poliçesi bulunduğuna işaret ederek, bu sayının 2-3 yıllık dönemde 5,5 milyona çıkarılmasını hedeflediklerini bildirdi.


BURSA'NIN DEPREMSELLİĞİ
KRDAE Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik de DASK'la yürüttükleri projenin deprem bilincini artmasına ve zorunlu deprem sigortasının yaygınlaştırılmasına katkı sağladığını belirtti. Sigortanın, zararların karşılanmasındaki önemine değinen Erdik, şöyle konuştu:


"Deprem tehlikesinin oldukça yüksek olduğu Bursa'da, kentsel deprem riski de nüfus artışı, hatalı arazi kullanım planlaması, yapılaşma ve sanayileşme, yetersiz altyapı ve çevresel bozulma nedeniyle yükseldi. Bursa için ayrıntılı risk analizlerine dayalı, depreme hazırlanma ve afet planlaması çalışmalarını da içeren bir 'Deprem Master Planı' hazırlanması gündeme geldi. Kentsel deprem riskinin azaltılmasının ana ilkeleri, mevcut riskin artırılmaması yani deprem güvenliği olan yapılaşma, mevcut riskin azaltılması yani depreme karşı güçlendirme ve riskin transferi yani deprem sigortasıdır. Özel bina ve konutlarda olası deprem hasarından kaynaklanacak mali riskin transferi, DASK vasıtasıyla güvenli olarak ve çok düşük bir primle mümkündür."


Proje çerçevesinde, uzman psikolog Prof. Dr. Üstün Dökmen, "Erteleme psikolojisinin deprem tehdidi altındaki bir ülkede yaratacağı kaotik sonuçları ve bunun önüne geçme yöntemleri"ni anlatacağı seminerler verecek. Bandırma, Biga, Edremit, Balıkesir, Bergama, İzmir, Manisa, Akhisar, Salihli, Simav, Afyonkarahisar, Dinar, Burdur, Denizli, Nazilli, Aydın, Kuşadası, Milas, Bodrum, Muğla, Marmaris ve Fethiye'yi ziyaret edecek "Deprem Tırı", turunu 12 Kasım Düzce Depremi'nin yıl dönümünde İstanbul'da tamamlayacak.

  • Etiketler:

Yorum Yaz