maritbet girişmaritbet
Cari açığın ilacı yabancıya emlak satışı!

Cari açığın ilacı yabancıya emlak satışı!

Yabancıya emlak satışının önünün açılmasıyla birlikte sağlanacak doğrudan sermaye girişi cari açığın finansmanında Türkiye'ye sınıf atlatacak. İnşaat patronları "Emlak da turizm kadar stratejik bir sektör olarak ele alınmalı. Döviz girişi bir kereliğine değil sürekli olur" diyor

Kaynak: Dilek TAŞ / SABAH

 

Türk ekonomisinin yıllardır en büyük problemlerinden biri olan cari açık sorununun çözümüne emlak sektörü talip oldu. İnşaat sektörünün önde gelen şirketleri "Yabancıya emlak satışının önü açılırsa cari açık sorunu çözülür. Başka hiçbir şey yapmaya gerek kalmaz" açıklaması yaptı. Emlak sektörünün önde gelen isimleri, her büyüme döneminde rekor seviyelere çıkan ve ekonomide hızlı dalgalanmalara neden olan cari açığın finansman sorununun çözümünün kendilerinden geçtiğini kaydediyor. Dev inşaat firmalarına göre Türkiye'de yapılacak yeni inşaat projelerine yabancı müşteriler çekilebilirse hem ülkeyle uzun vadeli doğrudan sermaye girecek hem de üst üste üretilecek yeni projelerle yüz binlere sağlanacak. Böylece, bir taraftan cari açık problemi çözülürken, diğer taraftan da ekonominin bir başka kırılgan alanı olan işsizliğin azaltılması için önemli bir adım atılacak.

% 20'Sİ EV SATIŞIYLA GELİR
Merkez Bankası'nın rakamları da inşaatçıları haklı çıkartır nitelikte. Tüm olumsuz şartlara rağmen Türkiye'de yabancı yatırımcılara 2003 yılından bugüne kadar 15 milyar 740 milyon dolarlık gayrimenkul satışı yapıldı. Aynı dönemde cari açık toplamı 188 milyar dolar olarak gerçekleşirken, her 100 dolarlık cari açığın 8.4 doları gayrimenkul satışlarıyla finanse edildi. Gayrimenkule giren sermayenin, borsa ve faize gelen sıcak para gibi Türkiye'den hızla çıkma riski olmadığı için cari açığın finansmanındaki kaliteyi artırdı. ÖzellikleTürkiye'den ev almak isteyen ancak mütekabiliyet ilkesine katılan Rus, Orta Asyalı ve Arap milyarderlerine dönük sorunların giderilmesi halinde cari açığın finansmanının en az yüzde 20'sinin yabancıya ev satışından gelebileceği belirtiliyor.

"DAHA ÇOK DÖVİZ GELİR"
Turizm sektörü yılda 25 milyar dolar döviz girdisi ile cari açığın finansmanında en önemli sektörlerden biri olarak gösterilirken inşaat şirketleri "Bizde de aynı potansiyel söz konusu. Turizm stratejik bir sektör olarak ele alındığı için yatırımlarda mütekabiliyet ilkesi aranmıyor. Emlak sektöründe de bireysel satışlarda aynı şart aranmazsa turizm sektörü kadar hatta daha fazla döviz girişi sağlanabilir" diyor.

BİNDİKLERİ DALLARI KESİYORLAR
Bazı inşaat patronları Türkiye'den ev almayan ABD gibi ülke vatandaşlarının gayrimenkul alımında bir sorun yaşamadığını belirterek, Türkiye'den ev almak için en çok talep gösteren Arap ve Ortadoğu gibi ülkelere çıkarılan satış engelini ise "bindikleri dalı kesmek" olarak nitelendiriyor.

SİSTEM TÜRKİYE ALEYHİNE
Emlak sektörünün önde gelen isimleri, mütekabiliyet (karşılıklılık) yasasının iki ülke arasında karşılıklı işlemesine rağmen talebe karşılık verilememesinden dolayı Türkiye'nin aleyhine işlediğini dile getiriyorlar.

 

  • Etiketler:

Yorum Yaz