maritbet girişmaritbet
Çakma rezidansları ne yapmalı?

Çakma rezidansları ne yapmalı?

Çakma residence’leri ne yapmalı? Kırpıp yıldız yapamayacağımıza göre, alırken de yaparken de satarken de dikkatli olmalı

 

 

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım ile görüşmeden önce İstanbul'da residence tarzı binalardaki artış dikkatimi çekmişti ama şehirde son beş yılda yapılan binaların yüzde 80'inin residence olarak adlandırıldığını duyunca şaşırmaktan kendimi alamadım.

Her ne kadar Türk ekonomisi 10 yıl öncesine göre önemli mesafe katetmiş olsa da, gelişmişlik ve zenginlik göstergesi residence yapıların bu kadar çok olabilmesi mümkün müydü?

Cevabı yine Durbakayım'ın cümlelerinde saklı. İçi boşaltılan pek çok kavram gibi residence'ın da içi boşaltılınca neredeyse standart daire tipleri, satışta ‘şık' dursun diye residence adı altında satılır oldu. Yani çakma residence'ler türedi…

 Akıllı ve teknolojik yapılar olmalı!

 Peki nedir gerçek residence?  İçinde oturanlara sekreterlik, resepsiyon, günlük temizlik, kuru temizleme, alışveriş servisi, çamaşırhane gibi farklı hizmetleri verebilen, sosyal imkan ve güvenlik sağlayan, kendi kendine yetebilen teknolojik yapılardır. Akıllı binalardır. Peki bugün standart bir dairenin bile altında fiyatlarla satılan ve adında residence bulunan yapılar gerçekten bu vasıfları taşımakta mıdır?

 Tüketici farkındaysa sorun yok!

 Tüketici eğer bu tür çakma residence'leri bilerek alıyorsa, yani bu konutların bu tür hizmetler vermediğini, yeterince teknolojik ve akıllı binalar olmadığını bilerek alıyorsa zaten sorun yok. Fiyat, lokasyon ve amaç üçgeninde kendince bir tercih yapmıştır. Ama ya residence isminin cazibesine kapılarak tercih yapmışsa?

 Bu ayıplı bir maldır!

 Soruyu Tüketiciler Birliği üyesi Hüseyin Sami Çaprak'a yönelttim. Bence bu cevap üzerine herkes biraz düşünmeli…

 “Eğer bir ürünü satarken tüketicinin bu anlamı anlayacağı tarzda bir reklam yapmışsanız,  residence hizmetlerini de taahhüt etmişsiniz demektir. Eğer malınızda bu özellikler yoksa, bu ayıplı bir maldır! Tüketici mahkemesine götürerek hakkınızı arayabilirsiniz.  Tercih yapmanızdaki asli unsurun residence özellikleri olduğunu belirtirseniz, ya malın iadesini, ya ayıp oranında fiyat üzerinden indirimi talep edebilirsiniz”…

Çakma residence'leri ne yapmalı? Kırpıp yıldız yapamayacağımıza göre, alırken de yaparken de satarken de dikkatli olmalı….

Kaynak: Selma Şenol / Bugün

  • Etiketler:

Yorum Yaz