maritbet girişmaritbet
Caddedeki mağazalar AVM'leri solladı

Caddedeki mağazalar AVM'leri solladı

AVM sayılarındaki hızlı artış, kiralarda ciddi bir düşüşü beraberinde getirdi. Cadde mağazaları ise 2006 düşüşünden sonra 2010 ile birlikte kirada arayı açtı

Milliyet gazetesinden Yavuz Karaman'ın haberine göre, Türkiye'de sayıları hızla artan AVM'ler, bunun dezavantajlarını yaşamaya başladı. Kuzeybatı Gayrimenkul'ün DeğerliYorum isimli bülteninde yer verdiği araştırmanın sonuçlarına göre, bir dönem çok yüksek fiyatlarla kiralanan AVM'lerdeki mağazaların kiraları son 2.5 yılda gerileyerek  işlek caddelerdeki mağazaların  kiralarının altında kaldı.

Değişimde dönüm noktası
Araştırmada düşüş seyrine dair tespitlerde AVM'lerin yükselişe geçtiği dönemlerde caddelerden en az yüzde 20 daha pahalı olan AVM kiralarında trendin 2009 yılından  bu yana bir hayli değiştiği ifadelerine yer verildi.  2009'da sert bir düşüşle cadde mağazalarındaki ortalama metrekare kiralarının 128 dolardan 99 dolara, AVM kiralarının ise 131 dolardan 91 dolara düştüğü ifade edilen araştırmada 2010 itibariyle cadde mağazalarının ön plana çıkmaya başladığı vurgulandı.
Araştırmanın sonuçlarına göre cadde mağazaları 2010 yılını yükselişe geçerek 117 dolar gibi bir rakamla kaparken,  AVM'ler düşüş trendini sürdürerek yılı ortalama 87 dolarla kapadı. 2011'in ilk yarısı itibariyle caddelerde mağaza kiralarının metrekaresi 127 dolar seviyesindeyken AVM'lerde ise 102 dolar seviyesinde seyrediyor.
Araştırmada fiyat çizgisindeki bu radikal değişimin ana nedeni olarak alışveriş merkezlerinin sayısının hızla artmasına karşılık, İstanbul'da geleneksel cadde  mağazacılığında böyle bir durum söz edilemeyeceği gösterildi. Değerlendirmede şu görüşlere yer verildi:

Cadde sayıyı artırmadı
Bağdat Caddesi, İstiklal Caddesi, Nişantaşı gibi cadde üzeri perakendeciliğin yoğun olduğu merkezlerde mevcut mağaza stokunun sabit olması ve bu merkezlere olan talep artışı sebebiyle kira değerleri 2008 yılında alışveriş merkezi kiralarını yakalamıştır. Bu tarihten itibaren alışveriş merkezi kiralarının üzerinde seyreden cadde üzeri perakende kiraları 2009 yılından günümüze kadar artış göstermiştir.” 

BiRiNCi NiŞANTAŞI
Türkiye'de birçok cadde ve meydan yüksek kira bedelleriyle
dikkat çekiyor.
İstanbul'da
Nişantaşı, Bağdat Caddesi ve
İstiklal Caddesi gibi yerlerde kiralamada rakamlar,
diğerlerinin 10 katına kadar çıkıyor. Pahalılıkta metrekare kirası
170 euro ile Nişantaşı
başı çekerken; İstiklal Caddesi'nde 150, Bağdat Caddesi'nde 130 euro isteniyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

AVM'lerdeki ziyaretçi trafiği salgın öncesine döndü!
  • 02.07.2022 13:28

AVM'lerdeki ziyaretçi trafiği salgın öncesine döndü!

AYD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, "İnsanların yeniden sosyalle ...

AVM'lerde ziyaretçi sayısı pandemi öncesine yaklaştı!
  • 20.05.2022 10:59

AVM'lerde ziyaretçi sayısı pandemi öncesine yaklaştı!

Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu Başkanı Alp Önder Özp ...

İsra Holding'den 'V' serisi
  • 24.03.2022 14:37

İsra Holding'den 'V' serisi

İsra Holding, 2022 Vizyonunu ve Yeni Projelerini düzenlediği basın toplantısıyla ...

AVM yatırımcılarından hukuk toplantısı!
  • 05.03.2022 17:38

AVM yatırımcılarından hukuk toplantısı!

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD), Digital Network Alkaş ve Öz ...