maritbet girişmaritbet
Burhan Özdemir ‘Büyükşehirlerde sosyal konut yapmak imkansız hale gelmiştir’

Burhan Özdemir ‘Büyükşehirlerde sosyal konut yapmak imkansız hale gelmiştir’

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Burhan Özdemir arsa rayiç değerleri hakkında açıklamada bulundu

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Burhan Özdemir, arsa rayiç değerleri üzerinde yapılan düzenlemelere dikkat çekerek; ‘Mevcut KDV düzenlemesiyle özellikle büyükşehirlerde sosyal konut yapılmasının neredeyse imkansız hale geleceğini' söyledi. 

MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Burhan Özdemir'in konuya ilişkin yaptığı açıklama şöyle;
Arsa rayiç değerleri, emlak vergisine esas olan, belediye sınırları içindeki cadde, sokak veya değer bakımından farklı bölgeler için ayrı ayrı olmak üzere, her dört yılda bir takdir komisyonları tarafından belirlenmektedir. Özellikle İstanbul'da oldukça yüksek olan arsa rayiç bedelleri son yapılan düzenlemelerle daha da yükseltilmiştir.

Aynı zamanda Maliye Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıl yapılan düzenleme ile arsanın metrekare vergi değeri 0 TL ile 500 TL arasında olan konutların KDV oranı %1, 500 TL ile 1.000 TL arasında olan konutların KDV oranı %8, 1.000 TL ve üzerindeki konutların KDV oranı %18'dir. 

“Büyükşehirlerde sosyal konut yapmak neredeyse imkânsız hale gelmiştir” 

Arsa Rayiç değerleri üzerinde yapılan düzenlemeler neticesinde İstanbul'da metrekare değeri 500 TL'nin altında arsa bulabilmek neredeyse imkansız hale gelmiştir. Bu sebeple yükselen arsa maliyetine bağlı olarak oluşan KDV yükü, inşaat yatırımcılarını yeni alanlarda yapılacak konutların satışında zor durumda bırakacaktır. Mevcut KDV düzenlemeleriyle ülkemizde (özellikle büyük kentlerde) sosyal konut yapılması neredeyse imkânsız hale gelecektir ve arsa sıkıntısı yaşanacaktır. 

Bu minvalde KDV oranlarının metrekare değeri 0 ile 1,000 TL aralığı için %1, 1,000 TL İLE 2,000 TL arası için %8 ve 2,000 TL ve üzeri için %18 olarak revize edilmesi sektör açısından daha faydalı olacaktır kanısındayız.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Manisa Yunusemre'de konut teslimatı başladı
  • 05.12.2025 17:34

Manisa Yunusemre'de konut teslimatı başladı

TOKİ'nin Manisa Yunusemre Akgedik Mahallesi'nde tamamladığı sosyal konutlar hak ...

Yüzyılın konut projesi’ne başvurular bugün başlıyor
  • 10.11.2025 10:03

Yüzyılın konut projesi’ne başvurular bugün başlıyor

TOKİ tarafından 81 ilde 500 bin sosyal konutun inşa edileceği “Yüzyılın Konut Pr ...

500 bin sosyal konut için başvurular başlıyor
  • 06.11.2025 11:45

500 bin sosyal konut için başvurular başlıyor

Ev Sahibi Türkiye sloganıyla TOKİ tarafından gerçekleştirilen 500 bin sosyal kon ...

Zonguldak'ta yeni bir sosyal yaşam alanı oluştu
  • 10.10.2025 17:48

Zonguldak'ta yeni bir sosyal yaşam alanı oluştu

TOKİ'nin Zonguldak'ta yapımını tamamladığı ve teslim edilen konutlarında yeni bi ...

Bakan Kurum: “Eser siyasetine sosyal konut projeleriyle devam edeceğiz”
  • 10.10.2025 17:36

Bakan Kurum: “Eser siyasetine sosyal konut projeleriyle devam edeceğiz”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Rize’de Cumhurbaşkanı ...

TOKİ iki ayda 6 bin 661 sosyal konut teslim etti
  • 09.10.2025 16:54

TOKİ iki ayda 6 bin 661 sosyal konut teslim etti

TOKİ Ağustos ve Eylül aylarında farklı illerde toplam 6 bin 661 sosyal konutu ha ...