maritbet girişmaritbet
Burhan Özdemir ‘Büyükşehirlerde sosyal konut yapmak imkansız hale gelmiştir’

Burhan Özdemir ‘Büyükşehirlerde sosyal konut yapmak imkansız hale gelmiştir’

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Burhan Özdemir arsa rayiç değerleri hakkında açıklamada bulundu

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Burhan Özdemir, arsa rayiç değerleri üzerinde yapılan düzenlemelere dikkat çekerek; ‘Mevcut KDV düzenlemesiyle özellikle büyükşehirlerde sosyal konut yapılmasının neredeyse imkansız hale geleceğini' söyledi. 

MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Burhan Özdemir'in konuya ilişkin yaptığı açıklama şöyle;
Arsa rayiç değerleri, emlak vergisine esas olan, belediye sınırları içindeki cadde, sokak veya değer bakımından farklı bölgeler için ayrı ayrı olmak üzere, her dört yılda bir takdir komisyonları tarafından belirlenmektedir. Özellikle İstanbul'da oldukça yüksek olan arsa rayiç bedelleri son yapılan düzenlemelerle daha da yükseltilmiştir.

Aynı zamanda Maliye Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıl yapılan düzenleme ile arsanın metrekare vergi değeri 0 TL ile 500 TL arasında olan konutların KDV oranı %1, 500 TL ile 1.000 TL arasında olan konutların KDV oranı %8, 1.000 TL ve üzerindeki konutların KDV oranı %18'dir. 

“Büyükşehirlerde sosyal konut yapmak neredeyse imkânsız hale gelmiştir” 

Arsa Rayiç değerleri üzerinde yapılan düzenlemeler neticesinde İstanbul'da metrekare değeri 500 TL'nin altında arsa bulabilmek neredeyse imkansız hale gelmiştir. Bu sebeple yükselen arsa maliyetine bağlı olarak oluşan KDV yükü, inşaat yatırımcılarını yeni alanlarda yapılacak konutların satışında zor durumda bırakacaktır. Mevcut KDV düzenlemeleriyle ülkemizde (özellikle büyük kentlerde) sosyal konut yapılması neredeyse imkânsız hale gelecektir ve arsa sıkıntısı yaşanacaktır. 

Bu minvalde KDV oranlarının metrekare değeri 0 ile 1,000 TL aralığı için %1, 1,000 TL İLE 2,000 TL arası için %8 ve 2,000 TL ve üzeri için %18 olarak revize edilmesi sektör açısından daha faydalı olacaktır kanısındayız.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

MÜSİAD deprem bölgesinde konteyner kent kuruyor!
  • 13.02.2023 14:37

MÜSİAD deprem bölgesinde konteyner kent kuruyor!

MÜSİAD Başkanı Asmalı, "MÜSİAD, Kahramanmaraş’ın Elbistan bölgesinde depremden e ...

Bakan Kurum, MÜSİAD Türkiye İstişare Toplantısı'nda konuştu!
  • 21.01.2023 02:13

Bakan Kurum, MÜSİAD Türkiye İstişare Toplantısı'nda konuştu!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Yeşil dönüşümde lide ...

Sosyal konut projesi 250 alt sektörü hareketlendirecek
  • 13.10.2022 14:04

Sosyal konut projesi 250 alt sektörü hareketlendirecek

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut kampanyası olarak hayata geçirilen "İ ...