maritbet girişmaritbet
Bu ramazanda eski mahyalar yerini dijitallerine bıraktı!

Bu ramazanda eski mahyalar yerini dijitallerine bıraktı!

Eski usul mahyalar yerlerini, dijital mahyalara bırakmaya başladı

 

Birçok camide mahyalar, bu Ramazan ilk kez ledli ve hareketli görülecek. İmamlar bilgisayardan tek tuşla mahyaları değiştirebilecek.
 
On bir ayın sultanı Ramazan'ın en canlı işaretlerinden biri de camileri süsleyen mahyalar kuşkusuz. Osmanlı döneminde yağ kandilleri ile asılan mahyalar, günümüzde elektrik ampulleri ile yapılıyor. Ancak teknolojideki hızlı değişim mahyalara da yansıdı. Camilerin bir kısmında bu Ramazan, mahyalar ilk kez ledli, bir yandan da hareketli şekliyle görülecek. İmamlar bilgisayardan tek tuşla mahyaları değiştirebilecek. Bilgisayarlara yüklenen program sayesinde istenilen zamanda istenilen yazı, söz, hadis-i şerif ledli mahyalarda görülebilecek.
 
Tek bir çivi çakılmadan monte edilen dijital mahyalar, halatlar ile minareye tutturuluyor. Her daim elektronik olarak kontrol edilebilen mahyalar, rüzgâr, yağmur ve kardan etkilenmiyor. Mahyalar, ledlerden üretildiği için ampul kesilme sorunu da içermiyor. Enerji tasarrufunun olduğu mahyalarda, gösterilecek yazı ve motifler mahyanın hafızasında saklanabiliyor. Dijital mahyalar bu Ramazan'da, İstanbul'da Altunizade Şehrizar, Ümraniye Hacı Hakkı Ekşi, Gebze Tavşanlı Merkez, Cizre-Mardin, Kuzey Irak-Kerkük, Konya Selçuklu Merkez camilerinde de görülecek.
 
Yeni mahyaları üreten Dijital Mühendislik Firması'nın genel müdürü Özcan Kars, dijital mahyaların cami dokusuna zarar vermediğini, böylece camilerin daha uzun ömürlü mimarîye sahip olacaklarını söylüyor. Özcan Kars, kullanmış oldukları led elemanların ışık gücünü mumlardan aldığı bilgisini veriyor. Ledlerin ışık biriminin 'candela' olduğunu anlatan Kars, şöyle konuşuyor: "Candela kandil demek. Bu yüzden teknolojide bile hâlâ led ışık birimi bir mum ışığı gücü ile anılmakta. Sadece bu nedenle mumlu kandilleri hep hatırlayacağız."
 
Kars'a göre led teknolojisini sadece Ramazan ayı ile kısıtlamak doğru değil. Camilerin her gün her saat aktif olduğunu dile getiren Kars, "Ledli ürünler, Ramazan bitiminde sökülmesi yerine 12 ay boyunca insanlara hizmet etmeli. Kutsal günlerin Ramazan ayı dışında da canlı bir şekilde anlatılması gerektiğini düşünüyoruz. İmamlar ile sürekli irtibat halindeyiz. Dijital mahyaları, toplumsal bir iletişim aracı olarak kullanmayı düşünüyoruz." şeklinde konuşuyor.
 
Mahya çeşitleri
 
Sabit mahyalar: Minare yüksekliğine, görsel mesafeye göre değişik boyut ve anlamlarda üretiliyor.
 
Hareketli mahyalar: Kandillerde, üç aylarda, Ramazan ve Kurban bayramlarında da vaaz ve duaların yayınlanmasında da kullanılabilir.
 
Grafik mahyalar: Hem hareketli hem de renkli olup mahya geleneğini gerçek anlamda temsil eder. Çok satırlı olup; her satır değişik renklerde kullanılabilir. Arapça, Türkçe bütün dinî form ve motifler gösterilebilir.
 
Samet Altıntaş /  Zaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Kurum, Konya'da vatandaşlarla bayramlaştı
  • 02.05.2022 12:40

Bakan Kurum, Konya'da vatandaşlarla bayramlaştı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Ramazan Bayramı namaz ...

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde 88 yıl sonra ilk teravih namazı kılındı
  • 02.04.2022 10:25

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde 88 yıl sonra ilk teravih namazı kılındı

Yoğun ilgi gösterilen caminin dolması nedeniyle bazı vatandaşlar, Diyanet İşleri ...

Türk Hava Yolları'ndan Ramazan ayına özel video
  • 13.04.2021 16:20

Türk Hava Yolları'ndan Ramazan ayına özel video

THY'nin sosyal medya hesabından yapılan videolu paylaşımda, "Hoş geldin Ramazan. ...

Levent Camisi inşaatı havadan görüntülendi
  • 27.02.2020 14:41

Levent Camisi inşaatı havadan görüntülendi

İstanbul'da 18 dönümlük araziye inşa edilecek, büyüklüğü 5 bin 744 metrekare, ka ...

Taksim Meydanı'na yapılan camiye ilk kez ramazan mahyası asıldı
  • 22.04.2021 09:47

Taksim Meydanı'na yapılan camiye ilk kez ramazan mahyası asıldı

Taksim'de yapımı devam eden caminin minarelerine "Hoş Geldin Şehr-i Ramazan" yaz ...

Taksim Camisi Ramazan'ın son Cuması ibadete açılıyor
  • 18.04.2021 16:41

Taksim Camisi Ramazan'ın son Cuması ibadete açılıyor

Taksim'de temeli 4 yıl önce atılan ve son hazırlıkları yapılan cami, ramazan ayı ...