maritbet girişmaritbet
Boardex dış cephe kurallarını değiştirdi

Boardex dış cephe kurallarını değiştirdi

Cam elyaf şilte kaplamalı ilk dış cephe kaplama levhası Boardex, Amerikadan'dan sonra 2011 yılında Türkiye pazarına girdi.

Peki neymiş BoardeX? Nerelerde kullanılır? Sağladığı avantajlar nedir? Tasarım yapanlara ne tür kolaylıklar sağlar? Uygulamacılara faydası nedir? Şimdi son yüz yılın en performanslı dış cephe kaplama levhasını daha yakından tanıyalım.

BoardeX, su ve neme karşı güçlendirilmiş çekirdeği ve özel turuncu renkli cam elyaf şilte kaplaması ile dış duvar imalatında kullanılan dış cephe kaplama levhasıdır.

BoardeX, üzerindeki cam elyaf şilte kaplamanın, levha çekirdeğine iyice işleyip bütünleşmesi sayesinde, yüksek dayanıma sahip mükemmel bir levhadır.

boardex

Uygulama Alanları;

Dış cephe duvar sistemlerinde,
Her türlü kaplama altında (Metal kaplama, yalı baskı, ahşap kaplama, dekoratif tuğla kaplama gibi),
Havalandırmalı cephe sistemlerinde,
Islak hacimlerde,
Şaft duvarı imalatlarında,
Tüm saçak altı uygulamalarında,
Seramik altı kaplamalarda,
Teras çatı kaplamalarında kullanılabilen levhadır.
BoardeX birçok üstün özelliklere sahip bir levhadır. Öncelikle geliştirilmiş özel çekirdeği sayesinde küf oluşumuna engel olur. Bu laboratuvarlarda yapılan testlerle belirlenmiştir. BoardeX, bağımsız bir laboratuvar tarafından ASTM D 3273‘e göre test edildiğinde, panel skoru en yüksek not olan 10 puanı almıştır ki, bu laboratuvar koşullarında küf üremediği anlamına gelmektedir.

Peki küf nasıl oluşur?

Bir ortamda küfün oluşabilmesi için, bazı şartların oluşması gerekir. Öncelikle küf klorofile ihtiyaç duyar; bunun için de ışık olmamalıdır. Küf; havasız alanlar, sıcaklık farklılıkları, duvar ortamında sirkülasyon olmaması, yüksek yoğuşma ve duvarın hava almaması gibi şartlara ihtiyaç duyar. Küfün oluşmasını sağlayan ortamlar arasındaki sıcaklık farkını kontrol etmek mümkün değildir. Bununla birlikte oluşan yoğuşma ve ortamdaki bakteriler de kontrolümüz dışında olan doğal oluşumlardır. Fakat bakterinin be-sin kaynağını kesebilmek müdahale edebileceğimiz bir durumdur. İşte bu yüzden, BoardeX'in tamamen inorganik malzemelerden üretilen özel cam elyaf şilte kaplaması küf oluşumu için besin kaynağı ihtiva etmez. Böylelikle BoardeX bizlere daha sağlıklı yaşam alanları sağlar.

boardex

Yangından Korur

A1 sınıfı yanmaz malzeme olduğu için yaşam alanlarını yangından korur. Özel çekirdek bileşeni, yangın esnasında bünyesinde bulundurduğu suyu ortama vererek ortamdaki yangını sönümlendirmeye çalışır. BoardeX dış cephe sistemi ile inşa edilen duvarların yangın esnasında gösterdiği performans, çimento esaslı dış cephe levhalarına göre daha fazladır. BoardeX'in A1 sınıfı yanmaz malzeme olduğu bağımsız bir laboratuvar tarafından test edilerek onaylanmıştır.

Uygulama Kolaylığı

Eğilmede kırılma yükü her iki yönde de birbirine çok yakın değerler sağlamaktadır. Bu BoardeX'i sadece yatay veya sadece dikey vidalanma zorunluluğundan kurtarır. BoardeX, sabitlendiği taşıyıcı sistemini korur ve dayanımına katkıda bulunur. Dış cephe imalatında kullanılan çimento esaslı levhalarla karşılaştırıldığında en hafif birim m2 ağılığına sahiptir. Bu sebepten BoardeX, hafif ve taşıması kolay bir levhadır. Levha; yüzeyinde aşınma, bozulma, eğilme veya stoklanma aşamasında yüzeye gelebilecek darbelere karşı dayanıklıdır.

BoardeX in uygulamacılara sağladığı en büyük avantaj ise kesim kolaylığıdır. Kesim için jet taşı ve benzeri, yüksek hızlı toz çıkaran el aleti gerektirmez; standart el aletleri kullanılarak kesim yapılır. BoardeX benzersiz işlenebilirliği sayesinde maket bıçağı ile kolay kesilir, düzgün kesim yüzeyi çıkartır ve gerektiğinde kolaylıkla buat deliği açılarak uygulamaları zahmetsiz hale getirir. BoardeX ile ya-pılan uygulamalar işçilikten yaklaşık %50 tasarruf sağlar.

BoardeX ile sıcaklığın çok fazla veya çok az olduğu her türlü hava koşullarında uygulama yapılabilir. Dış duvarları BoardeX ile kaplanmış şantiyeler, iç mekânlarında her türlü uygulamanın yapılabilmesine olanak sağlar. Böylelikle, şantiye ve katlardaki malzemeler dış hava koşullarından korunurken, içeride çalışanlar için daha konforlu bir çalışma ortamı sağlanır. Bunun yanı sıra, şantiye içerisinde katlarda stoklanan malzemeler de dış etkenlerden korunmuş olur.

Yüzeyden düşük su emme özelliğine sahip BoardeX TS EN 520 standardına göre 2 saat sonunda (ağırlıkça) %3'ten daha az su emerken, 24 saat sonunda ise ağırlıkça %8'den daha az su emer. Bu anlamda dış cephe levhaları içinde ağılıkça en az su emme özelliğine sahiptir. Fakat unutulmamalıdır ki, BoardeX su yalıtım malzemesi değildir.

Özel çekirdek bileşeni ve kaplaması sayesinde nemli ortamlarda çok düşük sehim değerlerine sahiptir. Uygulandığı tüm yüzeylerde düzgün bitiş yüzeyi sağlayarak üzerine gelecek kaplama malzemesi için düzgün zemin hazırlar. Dış cephe imalatlarında kullanılan malzemenin boyutsal kararlılığa sahip olması önemli bir özelliktir. BoardeX boyutsal kararlılığı fazla olan bir levhadır. Diğer dış cephe levhalarına göre başka üstünlüğü ise uzun kenarların da pahalı olmasıdır. Boyutları alçı levha eni ile aynı olduğundan alçı levha sistemlerinin profil aks aralığı olan 40–60 cm aks aralıklarında çalışılmasına müsaade eder.

BoardeX'i diğer dış cephe levhaları ile karşılaştıracak olursak; BoardeX uygulama alanları ve sistem çözümlerine göre farklı tiplerde üretilmektedir. 12,5 mm kalınlıktaki ürün 11 kg/m2 ağırlığında iken, 15 mm kalınlıktaki ürün ise 13,5 kg/m2‘dir. Eni 120 cm, boyda ise 120-240-280 cm olmak üzere 3 farklı boyuttadır.

BoardeX dış cephe kuru duvar sistemleri ile tasarlanan yapılarda binanın emsali daha verimli kullanılır. Yani kullanım alanında artış olur. Bilindiği üzere emsal hesaplanırken karkasın en dış ölçüleri alınmaktadır. Karkas dışında yapılan yalıtım, emsale dahil edilmemektedir. Ancak, karkas içindeki duvar kalınlığı emsale dahildir.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

'Dış cephede kullanılan malzeme uygun bir malzeme değil'
  • 07.04.2018 13:58

'Dış cephede kullanılan malzeme uygun bir malzeme değil'

Gaziosmanpaşa’da hizmet veren Taksim İlk Yardım Eğitim ve Araştırma Hastanesi, ö ...

Yalıtım ile ilgili bilinmesi gereken doğrular!
  • 29.11.2017 10:53

Yalıtım ile ilgili bilinmesi gereken doğrular!

İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Levent Pelesen, ısı yalıtımı ile ilgili bilinmesi ...

Bahçem yok diye üzülmeyin!
  • 03.10.2016 13:34

Bahçem yok diye üzülmeyin!

Bahçesi olmayanların yüzünü güldürecek alternatif; dikey bahçeler! ...

İçerde ve dışarda Dekton!
  • 22.09.2016 15:44

İçerde ve dışarda Dekton!

Kullanım avantajları ile gözde malzemeler listesine giren ve hemen her alanda ku ...

Boardex dış cephe kurallarını değiştirdi
  • 22.07.2016 11:21

Boardex dış cephe kurallarını değiştirdi

Cam elyaf şilte kaplamalı ilk dış cephe kaplama levhası Boardex, Amerikadan'dan ...