maritbet girişmaritbet
Bir kent bu faizlerle nasıl yıldız oluyor?

Bir kent bu faizlerle nasıl yıldız oluyor?

Avrupa’nın yıldızı seçilen kent bu mertebeye Avrupa’nın en yüksek mortgage faizleriyle ulaşıyor

Resmi ağızlardan yapılan açıklamalara göre İstanbul'da binaların yüzde 70'i kaçak durumda… Bu açıklama en son olarak TBMM Deprem Araştırma Komisyonu'nun İstanbul raporunda yer aldı. Yani rapor 'Binaların yüzde 70'i kaçak, yeniden yapmak şart' diyor.

Çünkü bu binaların nasıl ve hangi koşullarda yapıldığı bilinmiyor. Yapı denetimi olmayan, birçok standarda uymayan bu binalarda milyonlarca insan yaşıyor. Adeta dev tabutları andıran bu binaların deprem gibi büyük doğal afetler karşısında nasıl bir direnç göstereceği bilinmiyor.

Bırakın depremi birçok bina kendiliğinden yıkılma riski bile taşıyor. Hal böyle olunca son zamanların revaçtaki kelimeleri kentsel dönüşüm gündeme geliyor.

Herkesin ağzında kentsel dönüşüm lafı dolanıyor ama bunun nasıl ve hangi koşullarda yapılacağı çok da fazla bilinmiyor. Çünkü uygulamalara baktığımızda kentsel dönüşümün çok farklı problemleri karşımıza çıkıyor.

İstanbul'da dönüşüm zor

Mesela Ankara'da dev kentsel dönüşüm projeleri gerçekleştiriliyor. Ama Ankara'nın gecekondu yapılaşması bu dönüşümü kolaylaştırıyor. Ama İstanbul'da klasik anlamda gecekondu pek bulunmuyor. Kentte apartmankondu olarak nitelendirilebilecek yapılar kentsel dönüşümü zorlaştırıyor. İmar yetkisinin belediyelerden alınmasıyla ilgili kararın uygulanmasıyla birlikte kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili karar mekanizmalarının karışıklığı da gündeme gelebilir.

Çünkü büyükşehir belediyelerinde kentsel dönüşüm projeleri yapma yetkisi bulunuyor. Hatta belediyeler imarlarda değişiklikler yaparak bu projeleri gerçekleştirebiliyor. Peki yetkiler Bayındırlık Bakanlığı'na geçince ne olacak? Bekleyip göreceğiz.

Emlakla ilgili açıklanan son raporlar İstanbul'un yüzünü güldürüyor. Avrupa'nın yıldızı seçilen kent bu mertebeye Avrupa'nın en yüksek mortgage faizleriyle ulaşıyor. Bu garip bir tezat oluşturuyor ama gerçekleri değiştirmiyor. Normal şartlarda bu faiz oranlarıyla bir kentin Avrupa'nın gayrimenkul yıldızı olmasının imkanı yok.

Ama kentteki niteliksiz yapılaşma o kadar fazla ki, atılan her temel ve koyulan her tuğla İstanbul'un değerinin artmasına yol açıyor. Çünkü İstanbul kentleşme anlamında Avrupa'nın açık fazla gerisinde bulunuyor. İstanbul'un yıldızlığının sırrı da aslında buradan kaynaklanıyor...

  • Etiketler:

Yorum Yaz