Bio İstanbul projesi Kayabaşı ve çevresinin geleceğini nasıl etkileyecek?

Bio İstanbul projesi Kayabaşı ve çevresinin geleceğini nasıl etkileyecek?

Arnavutköy ilçesi sınırları içinde yapılacak olan ve 2015 yılında tamamlanması planlanan 3. havaalanı projesi, bölgeye yeni gayrimenkul projeleri de getirmektedir. Bu projelerden bir tanesi de Başakşehir’de hayata geçecek olan “Bio İstanbul”.

9.000 hektar büyüklüğündeki bir alanda, Yeniköy ile Akpınar köyü arasında konumlu olan taşocakları mevkiinde gerçekleştirilmesi planlanan 3. havaalanı Karadeniz kıyısında olduğundan, yapılması planlanan projeler, havaalanı bölgesinin güneyine doğru kendilerine yer bulmaktadır. Havalanı bölgesi bağlantı yollarıyla Mahmutbey Kavşağı'na bağlanmaktadır. Gelişmiş ulaşım ağıyla havalanı bölgesinin ve yapılacak yeni projelerin birbirleriyle ve şehirle entegre olacağı düşünülmektedir. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ, Emlak Pazarlama Proje Yönetimi (EPP) ve Bio Development Company birlikteliğiyle hayata geçirilen Bio İstanbul projesi yaklaşık 2.2 milyar dolar yatırıma sahip olup, projenin 2016 yılında tamamlanması beklenmektedir.

Bio İstanbul sağlık odaklı, sürdürülebilirlik ilkesiyle kurulan bir karma proje olarak değerlendirilebilir. Proje kapsamında ofis kullanımında olacak inovasyon kampüsü, bio üniversite, çocuk hastanesi, konut alanı, alışveriş caddeleri, sanat merkezi alanları bulunmaktadır. 

Proje sürdürülebilirlik kapsamında  LEED Gold ve Bream Excellent belgelerine sahiptir. Enerji şebekelerine bağımlılığı azaltarak kendi enerjisini üretmeyi amaçlayan projede güneş, rüzgar ve doğalgaz enerjisi kullanılması hedeflenmektedir. Hastane, araştırma merkezi, konut ve ofis binaları azami enerji tasarrufu sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Yine sürdürülebilirlik kapsamında yağmur sularının içme suyuna dönüştürülmesi ve  üretilen atık suyun geri dönüştürülerek bahçe sulama gibi amaçlarla kullanılması planlanmaktadır. Altyapı Hizmetleri Yönetimi biriminin biyolojik olarak parçalanabilen atıkları geri dönüştürerek, gübre olarak veya elektrik üretiminde kullanması planlanmaktadır.

Bio İstanbul'da son teknolojiyle donatılmış çocuk hastanesi ve dünya standartlarında biyomedikal araştırmalar yapması hedeflenen Ar-Ge kampusu etrafında kurulu akıllı ve ekolojik bir yaşamın sunulması planlanmaktadır. 2015 yılında açılması planlanan, İstanbul Children Hospital adı verilen çocuk hastanesi, bulaşıcı olmayan kronik hastalıklar üzerinde araştırmalar yapılacaktır. Hastanenin, doğumdan yetişkinliğe kadar olan süreçte her tür çocuk hastalığına karşı güncel tedavileri uygulayacağı söylenmektedir. İnovasyon kampüsünün yaklaşık 17.000 yüksek vasıflı iş olanağı yaratacağı düşünülmekte olup Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar: “Türkiye'nin, ilaç ve biyomedikal araştırma sektöründe lider ülkeler arasına yerleşmesi için Bio-İstanbul'un önemli bir adım olduğunu” söylemektedir.

Bio İstanbul'da, Eylül 2015'te tamamlanması planlanan, Sazlıdere Baraj Gölü manzaralı, Lake Homes adı verilen alanda 600 adet konut bulunmaktadır. Konutların ilk etabı 150 bağımsız birimden oluşmakta ve 7 avlu etrafında toplanmaktadır. Halihazırda 600 konutun 80 tanesi satışa çıkmış durumdadır. Konutların metrekare birim fiyatları yaklasık 4.000 TL/m2 olarak belirlenmiştir.

İstanbul'un 240 bin hektarlık orman alanının büyük bir kısmının ve havza alanlarının bulunduğu kuzey kesiminde akıllı ve ekolojik şehir anlayışıyla hayata geçecek olan Bio İstanbul Projesi'nin ekolojik sürdürülebilirlik ilkesiyle hareket edeceği, sağlık sektörü açısından büyük bir istihdam yaratacağı, doğayla içiçe bir ortamda konut ve ofis ihtiyacını karşılayacağı beklenmektedir.

Selin Yıldız/TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş Değerleme Uzmanı 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

TOKİ'den 51 şehirde 540 gayrimenkul müzayedesi
  • 04.08.2026 15:58

TOKİ'den 51 şehirde 540 gayrimenkul müzayedesi

TOKİ, 41 ilde 235 konutu ve 30 ilde 305 iş yerini açık artırma yöntemi ile satış ...

İstanbul'a 15 bin kiralık konut geliyor
  • 03.08.2026 09:59

İstanbul'a 15 bin kiralık konut geliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti İstanbul Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Progra ...

TOKİ, 49 İlde 737 arsayı açık artırmayla satacak
  • 28.07.2026 10:03

TOKİ, 49 İlde 737 arsayı açık artırmayla satacak

TOKİ, Ağustos ayında 737 arsayı açık artırma yöntemiyle satacak. ...

TOKİ Başkanı Sungur Malatya’da
  • 22.07.2026 12:25

TOKİ Başkanı Sungur Malatya’da

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mustafa Levent Sungur, şehirlerin yalnızca de ...

TOKİ'den kamuoyuna duyuru!
  • 13.07.2026 16:39

TOKİ'den kamuoyuna duyuru!

TOKİ afet bölgelerinde çıkarılan iddialar için açıklama yaptı. ...

TOKİ Açık Satış Kampanyası bugün başlıyor
  • 15.06.2026 10:00

TOKİ Açık Satış Kampanyası bugün başlıyor

TOKİ Açık Satış bugün başlıyor. 64 şehirde 20 bin konut, uygun ödeme koşulları i ...