maritbet girişmaritbet
Binaların olmazsa olmazı: Isı Yalıtımı!

Binaların olmazsa olmazı: Isı Yalıtımı!

Dört kişilik standart bir ailenin aylık ısınma masrafı ortalama 500 TL iken yalıtım sonrasında 250 TL’ye kadar düşüyor

 

Son yıllarda konforlu yaşamın önemli değeri haline gelen ısı yalıtımı piyasasında rekabet hızla artıyor. Kullanılan malzemeler ve uygulama şekilleri ile fark yaratmaya çalışan yalıtım firmaları, yalıtımın önemini fark eden tüketicilere değişik şekillerde hitap etmeye çalışıyor. Isı yalıtımının önemini, maliyetlerini ve olmazsa olmazlarını Isı Yalıtımı Uzmanı ve Uygulamacısı Burak Laçin ile konuştuk...

Kendinizden bahseder misiniz?
1998 yılında cephe ve iç mekan boya uygulamalarıyla başladığım inşaat piyasasındaki işime, 2001 yılında yalıtım uygulamalarını da dahil ettim. Sektörde öncü üretici firmalarla yaptığımız çözüm ortaklığı ile müşterilerimize kaliteli hizmet verme anlayışını benimsedik.
 
Isı yalıtımından ve öneminden bahseder misiniz?
Ülkemizde ısı yalıtımının bilinirliğinin artması 10 yıl öncelerine dayanıyor. Türkiye'nin içerisinde bulunduğu şartlar bu kavramın tüketici tarafından önemli hale gelmesine sebep oldu. Mekanlarda konforun artmasını da sağlayan yalıtım işlemi öncelikle ısınma maliyetlerini düşürmesi sebebiyle tercih edilmeye başlandı. Gelişen teknoloji ile beraber dünya üzerinde önemli bir sektör oluşturan yalıtım işlemi tüketiciye az maliyetle bol kazanç sağlıyor. 
 
Isı yalıtımı yapılan konutlarda ne gibi geri dönüşümler görülüyor?
Halk arasında da bilindiği gibi öncelikli olarak ısı yalıtımı yapılan binalarda yalıtım ürünlerine, uygulama kalitesine, yapının konumuna göre yüzde 30 ile yüzde 50 arasında ısı yalıtım değeri sağlıyor. Dört kişilik standart bir ailenin aylık ısınma masrafı ortalama 500 TL iken yalıtım sonrasında 250 TL'ye kadar düşüyor. Yalıtım işlemi yapılan binalarda kışın ısınma masraflarının düşmesinin yanı sıra, yaz aylarında da sıcak havanın konutların içerisine girmesini engelleyerek, serin havanın bina içerisinde kalmasını sağlıyor. Yalıtımın başka bir faydası da binaları dış etkenlerden koruyarak binanın ömrünü uzatmasına sebep olması…
 
Isı yalıtımında dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
Isı yalıtımı, çeşitli ürün gruplarının ve uygulamanın bir araya gelmesiyle oluşturulan bir sistemdir. Yalıtım yaptırılacak bina veya daire sahipleri kullanılacak malzemelerin, kalite belgelerini tamamlamış ürün değerlerini sürekli aynı seviyede tutabilen firmalardan temin etmeye özen göstermeleri gerekiyor. Bu ürünlerin alımından sonra yalıtımı gerçekleştirilmesi ve tamamlanması işleminin (uygulamanın) en doğru ve titiz şekilde yapılması gerekiyor. Uygulamanın kaliteli olması içinse işlemin sertifikalı işçiler tarafından yapılması en önemli esaslardan biridir.
 
Isı yalıtımı yaptırmak zorunlu mudur? Binalarda kimlik belgesinin 1 Temmuz'da zorunlu hale getirilecek olması hakkında ne düşünüyorsunuz?
Belediyenin TS825 kanuna göre; yeni yapılan binalarda yalıtım yaptırmak zorunlu hale gelecek. İçinde oturulan binaların ve renovasyon yapılacak mekanların yalıtım yapılması şartı gündeme gelmiş olacak. TS825 kanunu aynı zamanda da ısı yalıtımı hesap programıdır. Bu hesap programı bölgesel olarak uygulama fiyatlarının ve ürünlerinin ne olması gerektiğini gösterir.
 
İç ve dış yalıtımın metrekare maliyetleri nelerdir? Maliyetleri düşürmek için ne gibi yöntemler kullanılabilir?
Maliyeti düşürmek demek ısı yalıtımının değerinin düşmesi anlamına gelir. Isı yalıtımının ortalama maliyeti 30 TL / m2'dir. Ancak piyasa koşullarında merdiven altı üretim tabir edilen hiçbir kalite belgesi olmayan üretim tesislerinin üretmiş olduğu malzemelerde bu rakam çok daha aşağılara çekilmektedir. Ödenilen bedel karşılığında alınacak hizmet ve fayda dengesi ortalama maliyetlerin çok daha aşağıya düşmemesi ile sağlanabilir.
 

Tel:  0.532.746.70 19
Web: www.mantolama.org
 

  • Etiketler:

Yorum Yaz