maritbet girişmaritbet
Başbakanlık yeni binası için TOKİ'ye 15 milyon TL aktardı!

Başbakanlık yeni binası için TOKİ'ye 15 milyon TL aktardı!

Sit değişikliğiyle inşaata uygun hale getirilen ve ihalesi gizlice yapılan yeni Başbakanlık binası için Başbakanlık avans ödemiş

Türkiye'nin “beyaz sarayı” olarak nitelenen Başbakanlık'ın Söğütözü'nde yapılacak yeni binasının yapımı için Başbakanlık, Orman Genel Müdürlüğü ve TOKİ arasında imzalanan protokol sonrasında TOKİ'ye 15 milyon TL avans ödemesi yaptı. Bu ödemenin Başbakanlık örtülü ödeneğinden yapıldığı ileri sürüldü. Protokol sonrasında Orman Genel Müdürlüğü'nün Atatürk Orman Çiftliği bölgesinde bulunan 151 bin 723 metrekarelik arazisi Başbakanlık'a devredildi.

Başbakanlık'ın 300 milyon TL'ye mal olması beklenen yeni binasıyla ilgili gelişmeler Cumhuriyet tarafından kamuoyuna duyurulmuştu. Bu çerçevede bina inşaatı için 1. derece sit alanı olan “Gazi Tesisleri”nin 10 günde 3. derece sit alanı haline getirildiği, gizli yöntemle yapılan ihaleden önce bölgeye yaklaşık 2 milyon TL'lik “ölü yatırım” yapıldığı ortaya çıkmıştı.
 
Şimdi ise sürecin doğrudan muhatabı olan Başbakanlık, Orman Genel Müdürlüğü ve TOKİ arasında inşaata ilişkin imzalanan protokol yeni soruları beraberinde getirdi. Şubat ayında imzalanan protokolle, genel müdürlük, Orman Çiftliği Mahallesi'ndeki toplam 151 bin 723 metrekarelik taşınmazını TOKİ'ye devretti. TOKİ ise bunun karşılığı olarak yine genel müdürlüğün aynı bölgedeki diğer taşınmazları üzerine genel müdürlük için yeni idare binaları, hizmet evleri ve sosyal tesisler yapma taahhüdünde bulundu. Taşınmazların boşaltılması nedeniyle oluşacak genel müdürlük için yeni bina kiralama masraflarının da TOKİ ve Başbakanlıkça karşılanması imza altına alındı.
 
Protokolle birlikte Başbakanlık'ın TOKİ'ye yapacağı ödemeler ve bunların şekli de düzenlendi. Bu çerçevede proje öncesinde yapılacak çalışmalarda kullanılması için Başbakanlık'ın idareye 15 milyon TL'lik avans ödemesi kararlaştırıldı. Başbakanlık'ın avansı protokol tarihinden hemen sonra ödediği öğrenildi.
 
İnşaat sürecindeki diğer ödemelerin de hak ediş tarihlerinden sonra 30 gün içerisinde ödenmesi karara bağlandı.
 
Proje giderlerinin Kamu Yatırımlarını Hızlandırma Ödeneği'nden karşılanacağı ifade edilmişti ancak, protokolde bu ödenekten söz edilmemesi yeni bir soruyu da gündeme getirdi.
 
Bütçede yeni bina yok
 
2012 bütçesine yeni bina giderlerini almayan Başbakanlık'ın, 15 milyon TL'sini avans olarak ödediği projenin tüm giderlerini örtülü ödenek bütçesinden yapabileceği belirtiliyor. Başbakanlık örtülü ödeneğinden 2011 yılında 391 milyon 682 bin 533 TL harcanmıştı.
 
Fırat Kozok / Cumhuriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

TOKİ Açık Satış Kampanyası bugün başlıyor
  • 15.06.2026 10:00

TOKİ Açık Satış Kampanyası bugün başlıyor

TOKİ Açık Satış bugün başlıyor. 64 şehirde 20 bin konut, uygun ödeme koşulları i ...

TOKİ’nin 64 ilde satacağı konutların örnek daire görselleri yayında!
  • 08.06.2026 10:56

TOKİ’nin 64 ilde satacağı konutların örnek daire görselleri yayında!

TOKİ 64 ilde 20 bin daireyi satışa çıkarıyor. Satışa çıkarılacak konutların örne ...

10 soru ve cevapta TOKİ açık satış kampanyası
  • 05.06.2026 17:02

10 soru ve cevapta TOKİ açık satış kampanyası

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TOKİ’nin 64 ili kapsa ...

TOKİ'den kurasız ev sahibi olma fırsatı: 64 ilde 20 bin konut!
  • 04.06.2026 14:56

TOKİ'den kurasız ev sahibi olma fırsatı: 64 ilde 20 bin konut!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren To ...

Adana Çukurova'da 980 sosyal konut teslim ediliyor
  • 04.06.2026 13:31

Adana Çukurova'da 980 sosyal konut teslim ediliyor

TOKİ'nin Adana Çukurova'da inşa ettiği 980 sosyal konut hak sahiplerine tes ...

Sarıgazi Mahallesi'nde sosyal konutlar tamamlandı
  • 24.05.2026 23:27

Sarıgazi Mahallesi'nde sosyal konutlar tamamlandı

TOKİ tarafından İstanbul Sancaktepe Sarıgazi Mahallesi'ndeki konutlar tamamlanar ...