maritbet girişmaritbet
Bankalardan yeşil yatırıma destek artıyor!

Bankalardan yeşil yatırıma destek artıyor!

Bankalar bir yandan enerji verimliliği ve tasarruf uygulamaları ile karbon salımını azaltmak için çaba harcarken, diğer yandan ‘yeşil’ yatırımlara finansal desteğini artırıyor

 

Bankalar bir yandan enerji verimliliği ve tasarruf uygulamaları ile karbon salımını azaltmak için çaba harcarken, diğer yandan ‘yeşil' yatırımlara finansal desteğini artırıyor.
 
Dünya gündemini son yıllarda oldukça meşgul eden iklim değişikliği beraberinde yaşanan çevre sorunlarına yönelik çalışmalar hız kazandı. Ulusal bir politika haline gelen ‘sürdürülebilirlik' hedefine yönelen şirketler de gelişen çevre bilinciyle yatırımlarını artırıyorlar. Özellikle son dönemde enerji verimliliğinin ve yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılması, sera gazı emisyon oranlarının düşürülmesi, düzenli atık sahalarının oluşturulması gibi birçok çalışmayla çevre sorunlarına yönelik önlemler çoğalıyor. Çevresel sürdürülebilirlik adına büyük önem taşıyan enerji verimliliğine yönelik projelere ise en büyük destek bankalardan geliyor.
 
Enerji yatırımlarını finanse eden bankalar,  rüzgar, hidrolik, güneş ve jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik yatırımlar için uzun vadeli düşük faizli krediler sunuyorlar.
 
Son yıllarda enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji yatırımlarına yönelik finansal ürün çeşitlerini de artıran bankalar, böylece yatırımcı şirketlere daha fazla kredi seçeneği sağlıyorlar. Artan enerji yatırımlarıyla temiz bir çevre ve beraberinde sürdürülebilir kalkınma hedefleniyor.
 
Yapı Kredi portföyünün %54'ünü yenilenebilir enerjiden oluşuyor
 
YAPI KREDİ, 2011 yılı sonu itibarıyla 114 farklı yenilenebilir enerji projesine toplam 3,1 milyar dolarlık finansman sağladı. Kredi portföyündeki enerji projelerinin yüzde 54'ü yenilenebilir enerjiden oluşan Yapı Kredi'nin, kapasite olarak bakıldığında enerji projeleri arasında ağırlıklı olarak yüzde 96 ile hidroelektrik santralleri bulunuyor. Son olarak, Türkiye'de sınırlı sayıda bulunan jeotermal enerji santrallerinden biri olan Gümüşköy Jeotermal Enerji Santrali Projesi'ne destek verdi. Yapı Kredi, EBRD MidSEFF kaynağı kapsamında finanse edilen ilk jeotermal enerji projesi olma özelliği taşıyan Gümüşköy Jeotermal Enerji Santrali'ne 10 yıl vadeyle 21,8 milyon dolar tutarında kredi sağladı. Yapı Kredi Leasing'in bu projeye finansman desteği ise 12,7 milyon dolar olarak gerçekleşti. Banka, yenilenebilir enerji ve özelleştirilmesi devam eden diğer enerji sektörü projelerinin finansmanında yer almayı planlıyor.
 
Yenilenebilir enerji projeleri üzerine gerçekleştirilen akademik çalışmaları da destekleyen Yapı Kredi, geçen yıl Koç Üniversitesi işbirliği ile “Yapı Kredi Yenilenebilir Enerji Bursu” oluşturdu.
 
Burs kapsamında, yenilenebilir enerji üzerine yüksek lisans yapan bir öğrencinin konusunda tam donanımlı olarak mezun olması hedefleniyor.
 
TSKB, iklim değişikliğiyle mücadeleyi destekliyor
 
TÜRKİYE Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) kredilendirme faaliyetlerinde iklim değişikliği ile mücadele eden kredi enstrümanları ön plana çıkıyor. Bu kapsamda TSKB, Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası ve Alman Kalkınma Bankası gibi finans kuruluşlarından sağladığı yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, çevre ve KOBİ kredileri ile çevre ve enerji yatırımlarını destekliyor. TSKB'nin finanse ettiği yenilenebilir enerji projelerinin faaliyete geçmesi ile Türkiye'nin sera gazı salımının 6 milyon ton diğer bir deyişle yüzde 1 azalması hedefleniyor.  kredilendirme faaliyetinden dolayı oluşan çevresel ve sosyal riski ölçecek uluslararası duyarlılıkta bir risk modeli oluşturan TSKB, 2006'dan itibaren incelediği her projeye bu modeli uyguluyor. Proje değerlendirme sırasında sadece finansal verilere değil çevresel konuları da dikkate alan TSKB, faaliyetlerinden kaynaklanan çevresel etkileri ölçüyor ve sistematik olarak azaltıyor. Azaltamadığı karbondioksit emisyonlarını 2008'den beri “Gold Standart” karbon kredisi ile siliyor. TSKB ayrıca, tüm çalışanlarını iklim değişikliğinin önemi ve bu konuda günlük hayatta uygulanabilecek basit çözümler konusunda eğiterek, farkındalık düzeyini artırmaya çalışıyor.
Nihan Çetin / Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yenilenebilir enerjinin payı katlanarak artıyor
  • 27.07.2023 14:20

Yenilenebilir enerjinin payı katlanarak artıyor

Türkiye'nin toplam elektrik kurulu gücündeki yenilenebilir enerjinin payı, son 2 ...

Türkiye'nin rüzgar enerjisi kapasitesi 47 şehirde 11 bin megavatı aştı
  • 15.05.2023 11:34

Türkiye'nin rüzgar enerjisi kapasitesi 47 şehirde 11 bin megavatı aştı

Türkiye'nin rüzgar enerjisindeki 11 bin 400 megavatı aşan kapasitesi 47 ildeki s ...

Türkiye'nin elektrik kurulu gücü son 10 yılda artış gösterdi
  • 28.03.2023 13:30

Türkiye'nin elektrik kurulu gücü son 10 yılda artış gösterdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Tancan, Türkiye'nin elektrik kurulu g ...

Prof. Dr. Özbalta: "Güneş, rüzgar ve jeotermal enerji inanılmaz bir potansiyel barındırmakta"
  • 18.10.2022 14:51

Prof. Dr. Özbalta: "Güneş, rüzgar ve jeotermal enerji inanılmaz bir potansiyel barındırmakta"

Balıkesir Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türkan Göksal Özbalta ...

Her bir güneş paneli 50 ağaç kadar karbon emisyonunu azaltıyor
  • 25.04.2022 15:28

Her bir güneş paneli 50 ağaç kadar karbon emisyonunu azaltıyor

Global Enerji Derneği Başkanı Murat Dilek, güneş enerjisine sadece parasal avant ...

İşte Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük güneş santrali!
  • 11.04.2022 15:31

İşte Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük güneş santrali!

Konya'da yapımı süren ve tamamlandığında Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi san ...