maritbet girişmaritbet
Bakanlık konut denetimlerine başladı!

Bakanlık konut denetimlerine başladı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı kiralık konutları tespit etmek için çalışma başlattı. Yaklaşık 2 milyon konut kontrol edilecek. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı kiralık konutların tespiti için denetimlere başladı. Bakanlık tarafından yapılacak denetimlerde, 2 milyona yakın konut kontrol edilecek ve kiralık olan konutlar tespit edilecek.

Bu uygulama ile kira gelirlerinin düşük gösterilerek, vergi dışı bırakılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. 

Denetimlerde kiracılardan gerekli bilgiler alınarak, elektronik ortamlarda kaydedilecek.

Kontrol işlemlerinin ardından beyannamelerde uyumsuzluk olan ve beyanname vermeyen mükelleflere yönelik yasal işlemler başlatılacak.

Beyanname nasıl dolduruluyor?

Beyanname başvuruları konutun bulunduğu bölgedeki vergi dairelerinden yapılabiliyor. Aynı zamanda dijital vergi dairesinin internet sitesinden de başvuru yapılarak beyanname doldurulabiliyor.

Kira Gelir Vergisi Nedir?

Belirli sınırları aşan mesken ya da mülk üzerinden kira geliri elde edenlerin devlete ödemekle yükümlü olduğu vergi çeşidine denir. Kira geliri elde edenler, bu geliri beyanname hazırlayarak ya da hazır beyanları kullanarak vergi dairelerine beyan etmekle ve vergiyi ödemekle yükümlüdür.

Kira Gelir Vergisi Beyannamesi Nedir?

Belirli miktarı aşacak şekilde konut kira gelirleri ya da işyeri kira gelirleri elde eden mülk sahipleri, yılın ilk aylarında bu geliri beyan etmek zorundadır. Kira gelir vergisi beyannamesi de bu bildirimin yapıldığı dökümandır. 2021 yılı itibarıyla konutta yıllık 7.000 TL, iş yerinde ise yıllık 53.000 TL ve üzeri gelir elde eden mülk sahipleri, beyanname verme işlemi ile kazançlarını devlete bildirmek zorundadır.

İstanbul’da kiralar ne kadar?

Ortalama konut kirasının 43 bin 771 liraya ulaştığı Sarıyer, kiraların en yüksek olduğu ilçe ünvanını kazandı. Sarıyer'i 38 bin 445 liralık ortalama konut kirası ile Beşiktaş takip etti. 31 bin 138 liralık ortalama konut kirası ile Kadıköy de listede 

Ortalama konut kirasının en düşük olduğu ilçe ise 11bin 557 lira ile Arnavutköy oldu. İlçeyi, 11 bin 679 TL ile Esenyurt, 12 bin 573 TL ile Sultangazi ve 13bin 163 TL ile Sultanbeyli takip etti. Ekim sonu itibarıyla İstanbul genelinde ortalama konut fiyatı 4 milyon 224 bin 143 TL'yi, ortalama kira ise 17 bin 111 TL'yi buldu.

İstanbul’da kira getirisi en yüksek üç ilçe Esenyurt, Gaziosmanpaşa ve Sancaktepe olarak kaydedildi. Ortalama konut satış fiyatının 1 milyon 923 bin 790 TL olduğu ilçede, ortalama konut kirası 11 bin 679 TL, konut getirisi ise yüzde 7,93 seviyesinde geerçekleşti

 

  • Etiketler:

Yorum Yaz