maritbet girişmaritbet
BAKANLIĞIN YETKİLERİ YİNE GENİŞLETİLDİ

BAKANLIĞIN YETKİLERİ YİNE GENİŞLETİLDİ

Hükümetin çıkardığı Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkileri bir kez daha genişletildi.

Bir ay önce, her türlü etüt, harita, her tür ve ölçekteki çevre düzeni, nazım ve uygulama imar planlarını, parselasyon plan ve değişikliklerini yapma ve ruhsat verme yetkisini üstlenen Bakanlık, dün Resmi Gazete'de yayınlanan değişiklikle ‘işyeri açma' ve ‘çalışma ruhsatı verme' yetkisini de aldı.

Bakanlık, 17 Ağustos'ta yapılan değişiklikle, “devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan veya mülkiyeti Hazine'ye ait olan arazilerdeki kişilere ait olan taşınmazlar üzerinde yapılacak yatırımlara ilişkin olarak hazırlattırılan ancak yetkili idarelerce 3 ay içerisinde onaylanmayan planları 3 ay içinde yetkili idarelerce ruhsatlandırma yapılmaması halinde re'sen ruhsat ve yapı kullanma izni vermek' ile görevlendirilmişti.

Bakanlığın, 3 ay içinde onaylanmayan yapı ruhsatlarına re'sen izin verebilecek olmasına büyük tepki gösteren sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimlerin by-pas edildiğini, bakanlığın bir tür “Türkiye Belediyesi”ne dönüştürüldüğünü belirtmişlerdi. Ancak sözkonusu tepkiler işe yaramadı. Dün KHK'de yapılan bir değişiklikle Bakanlığın söz konusu yetki alanı daha da genişletilerek, Çevre Bakanlığı'na ‘işyeri açma' ve “çalışma ruhsatı verme” yetkisi de verildi.

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin düzenlemelere göre, bu yetkiye sahip idareler, “Belediye sınırları ve mücavir alanlar dışı ile kanunlarda münhasıran il özel idaresine yetki verilen hususlarda il özel idaresi, Büyükşehir belediyesi sınırları ve mücavir alanlar içinde büyükşehir belediyesinin yetkili olduğu konularda büyükşehir belediyesi, Bunların dışında kalan hususlarda büyükşehir ilçe veya ilk kademe belediyesi, Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde belediye ve OSB sınırları içinde organize sanayi bölgesi tüzel kişiliği” olarak sayılıyor.

TMMOB ve Şehir Plancıları Odası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yetkilerinin artırılması ve her türlü plan ve ruhsatlarda yetkilendirilmesine tepki göstermiş, kararnameyle, belediyelerin yüzde 70'inin denetim dışına çıkarıldığını savunurken, öte yandan, yerel yönetimlerin plan yapma, yaptırma, onaylama, proje onaylama, yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi verilmesi gibi görev ve yetkilerine el konulduğunu öne sürmüştü. Oda, bakanlığın bu haliyle ‘Türkiye belediyesi' olmaya çalıştığını savunmuştu.

Vatan

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İzmir Seferihisar'da 516 sosyal konut teslim ediliyor
  • 29.01.2026 14:06

İzmir Seferihisar'da 516 sosyal konut teslim ediliyor

TOKİ, İzmir Seferihisar Camiikebir Mahallesi'nde tamamladığı konutları teslimata ...

İzmir'in ilk millet bahçesi vatandaşların hizmetine açılıyor
  • 16.01.2026 10:42

İzmir'in ilk millet bahçesi vatandaşların hizmetine açılıyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ...

Adana Kozan'da 487 sosyal konutun teslimatı devam ediyor
  • 15.01.2026 15:26

Adana Kozan'da 487 sosyal konutun teslimatı devam ediyor

TOKİ, Adana'nın Kozan İlçesi Şevkiye Mahallesi'nde inşa ettiği sosyal konutların ...

TOKİ 2025 yılında 1 milyona yakın talebe yanıt verdi
  • 08.01.2026 15:34

TOKİ 2025 yılında 1 milyona yakın talebe yanıt verdi

TOKİ, 2025 yılı içerisinde iletişim kanallarından gelen 976 bin 332 soruya çözüm ...

TOKİ 40 şehirde 531 gayrimenkulu satışa çıkarıyor
  • 19.12.2025 11:27

TOKİ 40 şehirde 531 gayrimenkulu satışa çıkarıyor

TOKİ 89 konut ve 442 iş yerini açık artırma ile satışa çıkarıyor. ...