Arap yatırımcılar gayrimenkul fuarına akın etti
Bu yıl 13.’sü düzenlenen Gayrimenkul Fuarı ve Arap-Türk Zirvesi, Körfez bölgesinden alıcı ve yatırımcıların yoğun ilgisi ile başladı.
Türk gayrimenkul sektörü ile Körfez bölgesinden yatırımcıları, acenteleri ve bireysel alıcıları buluşturan 13. Gayrimenkul Fuarı ve Arap-Türk Zirvesi, Hilton Convention Center'da başladı. Yoğun bir ilgi gören fuar yarın da tüm gün boyunca devam edecek.
BÜYÜK İLGİ VAR, HEDEF 250 MİLYON DOLAR
Organizasyonu düzenleyen Junior Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Haktan Öztunalı, açılışla birlikte Körfez bölgesinden büyük bir yatırımcı ilgisi ile karşılaştıklarını söyledi. Öztunalı, hemen hemen tüm Körfez ülkelerinden hem bireysel hem de heyet bazında katılım olduğunun altını çizdi. Türkiye'de konut alımı ile vatandaşlık şartının 250 bin dolara düşürülmesinin yabancı ilgisini önemli oranda artırdığını ve yabancıya satışların geçen yıl 40 bin adede ulaştığını ifade eden Öztunalı, bu ilgiyi fuarda da gördüklerini belirtti. Öztunalı, "Fuarda 65 firma 400'den fazla projeyi sergiliyor. Bu yıl rekor bir satış bekliyoruz. İki günde 250 milyon dolarlık satış hedefliyoruz." dedi.
12 ÜLKEDE TAPU KADASTRO OFİSİ AÇACAĞIZ
Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mücahit Demirtaş, fuarın açılışında yaptığı konuşmada Türkiye'nin her yıl 1 milyon konutun satıldığı devasa bir piyasaya sahip olduğuna dikkat çekti.
Türkiye'nin yerli yatırımcı olduğu kadar yabancı yatırımcı için de çok önemli ve güvenli bir pazar olduğunu ifade eden Demirtaş, "Bu pazarı geliştirmek için önemli düzenlemeler yaptık. En önemli konu konut sahibi olanlara Türk vatandaşlığı alma yolunun açılması oldu. Bu yolla ülkemize giren değer 1.2 milyar liraya ulaştı. Türk gayrimenkul ve inşaat sektörünün kalitesi tüm dünya tarafından teyit edilmiş durumda. Türk müteahhitleri yurt dışı işlerinde özellikle tercih ediliyor. Biz de bakanlık olarak sadece konut sektörü değil bütün yatırımcıların ve onların inşaat yatırımlarının her türlü kolaylıkları için çeşitli düzenlemeler yaptık. Ayrıca Tapu Kadastro müdürlüğümüz ile 12 ülkede ofisler açacağız. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız ve Türkiye'de satın alım yapan kişiler yurt dışında temsilciliklerimize giderek başvurular yapabilecek." dedi.
Gayrimenkul sektörünün yurtdışı alıcılarını bir araya getiren 13.Gayrimenkul Fuarı ve Arap-Türk Zirvesi'nde bulunmaktan dolayı çok memnun olduğunu ifade eden Demirtaş, 60'tan fazla firmanın katıldığı ve 7 binden fazla ziyaretçinin beklendiği zirvenin bu tür zirvelerin lideri olarak görüldüğünü kaydetti. Zirvenin satış odaklı alıcı ve yatırımcıları bir araya getirdiğini kaydeden Demirtaş, körfez ülkelerinin önde gelen acenteleri ve alım heyetlerinin yerini aldığını ifade etti. Demirtaş, şunları söyledi: "2050 yılında dünya nüfusunun üçte ikisi şehirlerde yaşayacak. Ülkemizde sadece yüzde 15'lik bir kesim kırsalda yaşıyor. Bu durum şehirleri dönüştürmeyi mecbur kılarken artan nüfusa bağlı olarak barınma ihtiyacını da en üst seviyeye çıkaracak. İnşaat ve gayrimenkul sektörünün önemini asla yitirmeyeceği aşikârdır ancak problem olan kısmı sürdürebilir olup olmaması. Bunun için yatırımcılar network ağı oluşturulmalı, potansiyellerin ortaya çıkartılması ve iş birliği içinde olunması gerekiyor. Gayrimenkul zirveleri de işin yapı taşı ve sektörün kalbi niteliğinde olacaktır."
YABANCIYA SATIŞ YÜZDE 90 ARTTI
Arab Türk İş Adamları ve Yatırımcılar Derneği Başkanı İsmail Altın ise onlarca ülkeden yatırımcıları temsil ettiklerini belirterek, şu ifadeleri kullandı: "Bu zirvenin farklı ülkelerden gelen yatırımcılarla dostluğun güçlenmesine vesile olacağına inanıyorum. Cumhuriyet tarihinin başlangıcından beri Türk ile Arap ilişkilerinin güçlendiği dönemdeyiz. Türklerin ve Arapların kültürel, siyasi ve sosyal birliklerinin gelecekte de böyle ilerleyeceğine inanıyoruz. Türk ve Arap yatırımcılar arasına köprü olarak organizasyonları bir araya getirdik. Kısa sürede sayısı 1000'i geçen üye sayımız ile çalışmaya devam ediyoruz.2018 Ocak ayı ile bu yıl arasında yabancıya gayrimenkul satışının yüzde 90 arttığını görüyoruz. Ülkemizi için çalışmaya ve çabalamaya devam edeceğiz."
KRİZLERDEN İNŞAAT SEKTÖRÜ İLE ÇIKILIR
Önceki Çevre ve Şehircilik Bakanlarından Erdoğan Bayraktar da organizasyonu düzenleyenlere teşekkür ederek dünyanın birçok bölgesinde benzer gayrimenkul ve konut fuarlarının düzenlendiğini söyledi.
İnşaat sektörünün 200 sektörü beslediğini ve çok önemli bir istihdam sağladığını kaydeden Bayraktar, büyük krizlerden çıkabilmek için de her zaman inşaat sektörünün kullanıldığını hatırlattı. Mevcut durumda insanların taleplerini baskılaması nedeniyle sektörün zorluk yaşadığını kaydeden Bayraktar, seçimlerden sonra ise yeniden bir hareketlenme beklediklerini ifade etti. Bayraktar, "Gayrimenkul sektörü olarak daha iyi organize olmamız gerekiyor ve daha ileri derecede kurumsallaşmalıyız. Ar-Ge'ye ve inovasyona çok daha fazla önem vermemiz ve yatırım yapmamız gerekiyor." dedi.
- Etiketler:
Yorum Yaz