maritbet girişmaritbet
Ankara İstanbul'a kafa tutuyor

Ankara İstanbul'a kafa tutuyor

100 konutun 23'ü İstanbul'da 19'u Ankara'da satılıyor. Ankara 4 milyon nüfusuyla 12 milyon nüfuslu İstanbul ile yarışıyor

 

Kaynak: Güngör Uras / Milliyet
100 konutun 23'ü İstanbul'da 19'u Ankara'da satılıyor
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün kayıtlarına göre 2010 yılının ilk yarısında Türkiye'de toplam 170 bin konut satılmış. Daha doğrusu 170 bin konutun tapusu alınmış-verilmiş. Çünkü bazı satışlar sözleşme ile gerçekleştiriliyor. Sözleşme ile de gerçekleşen satışların sayısı bilinmiyor.

Yılın ilk yarısında İstanbul'da tapulu satış miktarı 40 bin, Ankara'da 32 bin adet. Türkiye'de yılın ilk yarısında satılan 100 konutun 23'ü İstanbul'da, 19'u Ankara'da satılmış. Geliniz de şaşırmayınız. Ankara memur şehri. Nüfusu 4 milyon. İstanbul'un taşı toprağı altın. Nüfusu 12 milyon. Demek ki Ankara İstanbul ile yarışa girmiş durumda.
İzmir'de ve de bölge olarak "Bursa-Eskişehir-Bilecik", "Antalya-Isparta-Burdur", "Adana-Mersin" yörelerinde altı aylık konut satışları 10 biner dolayında.

Doğu'da talep az
2010 yılının ilk yarısında en az konut satışı "Ağrı, Kars, Iğdır-Ardahan"da gerçekleşmiş. Bu bölgede sadece 427 konut satılmış. İlk yarıda konut satış rakamları, "Van, Muş, Bitlis, Hakkâri" yöresinde 620, "Zonguldak, Karabük-Bartın" yöresinde 881, "Erzurum-Erzincan-Bayburt" yöresinde 936, "Mardin-Batman-Şırnak-Siirt" yöresinde 1.081 olarak belirlenmiş.
Geçmiş yılların rakamlarına bakılırsa görülüyor ki üçer aylık dönemlerde Türkiye genelinde 90-110 bin konut satılıyor. (Tapu alıyor.) Sadece 2009 yılının ikinci üç aylık döneminde satış rakamının 194 bine tırmandığı görülüyor. Uzmanlar bu anormal rakamın gerçek satıştan değil de, tapu işlemlerindeki vergi değişikliğinden, sözleşmeli satışların tapuya dönüşmesinden kaynaklandığını belirtiyorlar.
TÜİK, tapu kayıtlarına dayalı olarak konut satış rakamları yanında yapı ruhsatları ve yapı kullanım izin belgeleri rakamlarını da yayımlıyor.
Yapı ruhsatlarına göre, 2009 yılının tamamında 510 bin dairenin yapımı için ruhsat verilmişti.
Yapı kullanma izin belgelerine göre 2009 yılının tamamında 400 bin dairenin kullanımına izin verilmiş.
Büyük değişiklik yok
Genelde son dönemlerde yılda 550 bin dolayında daire için yapı ruhsatı, 350-400 bin daire için yapı kullanma izin belgesi
veriliyor.
 
İnşaat piyasasını iyi bilenler, bu yılın ilk yarısında piyasanın canlandığını, özellikle belli inşaat gruplarının satışlarının arttığını belirtiyorlar. Uzmanlara göre, İstanbul'daki satışlarda toplam talebin yüzde 15'i Anadolu'dan, yüzde 15'i yurtdışında çalışanlardan ve yaşayanlardan geliyor, kalan talebin büyük bölümünü ise İstanbul çevresinde yaşayanların daha iyi konutlara sahip olma arayışları oluşturuyor.
 
Bizde konut satışlarında kriz nedeniyle bir dalgalanma oldu ama, sektör çökmedi. Konut satışlarındaki ve inşaat kesimindeki duraklama ekonomiyi sarsacak boyuta ulaşmadı.
ABD'de ise bu yıl temmuz ayında ikinci el konut satışlarının yüzde 27 azaldığının, 15 yılın en düşük düzeyine indiğinin, yeni konut satışlarının yüzde 12.4 oranında azaldığının açıklanması krizde 2'nci "dip" korkusunu tetikledi.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz