maritbet girişmaritbet
Alternatif gayrimenkul yatırımları nedir?

Alternatif gayrimenkul yatırımları nedir?

Toplumun yeni ihtiyaçlarına yönelik yapılan binalara alternatif gayrimenkul yatırımları denmektedir

Rekabete ve ekonomik krizlere oldukça hassas olan geleneksel gayrimenkul yatırımlarının yerini yenilikçi arayışlar aldı. Günümüzde, veri merkezleri, operasyon merkezleri, yurtlar, yaşlı evleri gibi geleneksel olmayan yatırımlar alternatif gayrimenkul yatırımları olarak anılmaktadır. HAS Mimarlık'ın sektörde özellikle yüksek teknoloji gerektiren hastane ve ofis projelerinde edindiği deneyim ve çok sayıda teknik danışmanla çalışma alışkanlığı, şirkete özellikle teknolojik olarak karmaşık binalarda mimari estetiği sağlamak konusunda uzmanlık kazandırmıştır.  Son dönemde ağırlıklı olarak alternatif gayrimenkul yatırımları projeleri üzerinde çalışan firma,  ING Bank Operasyon Merkezi, Boğaziçi Üniversitesi AR-GE merkezi, Bio İstanbul İnovasyon Kampüsü gibi teknolojinin öne çıktığı binaları tasarlamaktadır. Türkiye'de geldiğimiz noktada, ekonomik kalkınma modeli olarak inovasyon ve araştırmaya yatırım kararları da alternatif yatırımların önünü açtı. Yüksek teknolojiye yönelik çalışan beyaz yakalılar, yalnızca gelişmiş laboratuarlar değil; iyi bir çalışma ortamı da beklemekteler. Yüksek teknoloji binalarında artık estetik ve insan odaklı mimari önem kazanıyor. HAS Mimarlık'ın “yeşil bina” ilkeleriyle tasarladığı ING Bank Kahramanmaraş Operasyon Merkezi, Kahramanmaraş'ın teknoloji ve sürdürülebilirlik simgelerinden biri olacak. 

Organize Sanayi Bölgesi içinde yer alan yaklaşık 4500 metrekare inşaat alanlı proje, “Operasyon” ve “Çağrı Merkezi” olmak üzere iki bölüm halinde inşa edilecek ve yaklaşık 500 kişiye iş sağlayacak.

Bio İstanbul İnovasyon Merkezi 
Bio-İstanbul projesi kapsamında tasarlanan ve 320 yataklı çocuk hastanesiyle birlikte biyoteknolojik araştırmalara yönelik çalışacak İnovasyon Merkezi, 42.450 metrekarelik inşaat alanına sahiptir. 8 araştırma biriminden oluşan kompleks, geleceğin yeniliklerine de uyum sağlayacak esneklikte tasarlanmıştır. Binalar, sahanın doğal yaşamı ve topografyasının yanısıra, sürdürülebilirlik ilkelerini de gözetecek şekilde düzenlenmiştir. 

Boğaziçi Üniversitesi Araştırma&Geliştirme Laboratuvarı
Proje, Üniversitenin, 1868'den bu yana işlevini sürdüren tarihi Rasathanenin de içinde bulunduğu Kandilli Kampusu'nda yer alacak bir Ar&Ge Kompleksi'dir. Tıbbi Mühendislik, Yaşam Bilimleri ve TeorikFizik enstitülerini de içermektedir. İlişkili 4 blok, esnek laboratuar olanaklarıyla tam bir inovasyon kuluçka merkezi oluşturacaktır.

Basra'ya 120 yataklı hastane
HAS Mimarlık'ın üstlendiği projelerden en yenisi Irak-Basra'daki Shatt Al- Arab Hastanesi. Irak'ın en modern sağlık tesisi olacak 120 yataklı hastane 60 bin metrekarelik bir arsada yer alacak. Irak Sağlık Bakanlığı'nın, ülkedeki başka yatırımlara da örnek olacak şekilde hazırlattığı Shatt Al-Arab Hastanesi, mevcut en ileri teknolojiyle donatılacak. İnşaat çalışmalarını Lübnanlı müteahhitlik firması Aswar Lebanon'un üstlendiği proje, HAS Mimarlık'ın tüm projelerinde olduğu gibi tasarımın merkezine insan unsurunu yerleştiriyor.

Olası yeni projeler
Türkiye'de ve çevre ülkelerdeki deneyimler, yurtdışındaki yeni yatırımcılardan da talep getirdi. Bağdat'ta 200 yataklı bir hematoloji hastanesi ile Pakistan'da 500 yataklı tıp fakültesi hastanesi ve Katar'da 60 bin metrekarelik bir hastane için de teklif veren HAS Mimarlık, Türkiye'de hastane deneyim ve tasarımının geldiği noktayı bu ülkelere de yansıtarak çağdaş Türk mimarlığını temsil edecek.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

ÇEDBİK'e göre yeşil binalar, enerjide maliyetleri minimuma düşürecek!
  • 05.02.2022 16:47

ÇEDBİK'e göre yeşil binalar, enerjide maliyetleri minimuma düşürecek!

Enerjinin en fazla tüketildiği alanların konut (yüzde 32,7) ve sanayi (32,3) old ...

Türkiye, yeşil bina sayısında Avrupa’da ilk sırada
  • 13.10.2021 11:03

Türkiye, yeşil bina sayısında Avrupa’da ilk sırada

Sel ve orman yangını felaketlerinin yaşandığı, nehir ve havza rejimlerinin değiş ...

Emre Ilıcalı 'Kentsel dönüşüm yeşil olmalı'
  • 02.03.2015 15:13

Emre Ilıcalı 'Kentsel dönüşüm yeşil olmalı'

Altensis Kurucu Ortağı Emre Ilıcalı, kentsel dönüşümle birlikte yeşil binaların ...

Duygu Erten 'Yeşil binaların çoğunu Çedbik üyeleri yapıyor'
  • 20.02.2014 16:24

Duygu Erten 'Yeşil binaların çoğunu Çedbik üyeleri yapıyor'

Çedbik Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Duygu Erten, Çedbik'in kuruluşunu, Türki ...

Ayşe Hasol Erktin, pasif binaların detaylarını anlatıyor
  • 20.02.2014 16:16

Ayşe Hasol Erktin, pasif binaların detaylarını anlatıyor

Has Mimarlık'tan mimar Ayşe Hasol Erktin, pasif ve aktif binaların detaylarını e ...

Gayrimenkulde Liderler Zirvesi
  • 17.03.2012 19:21

Gayrimenkulde Liderler Zirvesi

Gayrimenkul ve inşaat sektörünün kalbi 1. Gayrimenkul liderler zirvesinde attı ...